Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
WojciechW, ale naucz się je zmniejszać I przyznaję - photobucket to bardzo fajna stronka na swój spam
Oczywiście zamieszczenie zmniejszonych zdjęć w albumie photobucket.com jest trywialne bo można wybrać odpowiednią opcje przy ładowaniu lub zrobić to edytorem obrazow już w albumie, ale ja chciałbym jeszcze coś innego. Mianowicie to by przy cytowaniu w poście lub w blogu zdjęcie pokazywalo się w formacie pełnego lub prawie pełnego ekranu, ale bez wyrażnych efektów typu zdudnień, natomiast by kliknięciem mozna było zwiększyć obraz do formatu umożliwiającego przejrzenie szczegółów, np. takigo jak zamieszczonego zdjęcia. Oczywiście nie wiem jak to zrobić.
Przepraszam kolegów za ew. niewygodę związaną z dużym formatem, ale wybrałem jeden z bardziej fotogenicznieych zabytków Japonii "Białą Czaplę", niestety z pewnymi przepałami w popołudniowym ostrym słońcu.
WojciechW, musisz wrzucić na serwer umożliwiający uploadowanie pełnych rozmiarów. Zwykle wyspecjalizowany serwis hostingowy umożliwia opcję automatycznego skalowania i oferuje domyślnie kilka rozdzielczości, ale lepiej przygotować małą kopię (np. 800x536) samemu. Na forum możesz wrzucać link do małej kopii w znacznikach [img][/img], a pod spodem wklejać link do oryginału, albo po prostu zrobić kilka cropów 1:1 z interesującego miejsca i wkleić w post w znacznikach...
WojciechW, musisz wrzucić na serwer umożliwiający uploadowanie pełnych rozmiarów. Zwykle wyspecjalizowany serwis hostingowy umożliwia opcję automatycznego skalowania i oferuje domyślnie kilka rozdzielczości, ale lepiej przygotować małą kopię (np. 800x536) samemu. Na forum możesz wrzucać link do małej kopii w znacznikach [img][/img], a pod spodem wklejać link do oryginału, albo po prostu zrobić kilka cropów 1:1 z interesującego miejsca i wkleić w post w znacznikach...
W miedzyczasie sprawdzilem, że link do mojego zdjęcia w gruncie rzeczy ma wszystkie funkcje o których pisałem, a w szczególności pozwala na wywolanie ładnego zmniejszonego zdjęcia - tyle że na zasadzie szarpania myszką. Natomiast troszkę mnie zirytowało, że link od razu poszedl na zdjęcie wielkoformatowe zamiast zacząć od tego zmniejszonego.
Wracając do twojej odpowiedzi to wlaśnie interesowaloby mnie jaki serwis hostingowy byś polecal pod kątem pełnego wymiaru zdjęć.
Co do photobucket.com - zamieszczone zdjęcie ma szerokość chyba 1600 pikseli i przy drugim stopniu kompresji (wg. opcji photobucketa) ma połowe maksymalnej dopuszczalnej wielości pliku. Zmniejszalem je zresztą sam przed wyslaniem. Muszę przyznać, że jestem w dużym stopniu zadowolony z jakości plików zmniejszonych przez photobucketa do szerokości ekranu (ok 1240 pixeli), ale przy 800 czy nawet 700 pikselach to już niestety jakość zdjęcia może się mocny popsuć.
Pozwolę sobie wykorzystać jeszcze tą okazję do zacytowania zdjęcia zmniejszonego do szerokości ekranu. Pozdrawiam i przepraszam za tę odrobinę prywatności. Zdjęcie przedstawia widok z ograodów Mirabell na twierdzę Salzburską.
znowu się rozjechało trochę za duże jak na zwykły user computer
Do oglądania calości w "Optyczne" to rzeczywiście za duże, ale do wyrobienia sobie oceny pracy danego aparatu, czy obiektywu to trochę za male. A może jest jakaś opcja przy dolączania linku, pozwalająca na start wyświetlania z mniejszego powiększenia?
Ja może trochę z innego punktu widzenia, ponieważ zarówno zawodowo, jak i z zammiłowania, zajmuje się tworzenie stron.
Tworząc własną stronę od zera (ewentualnie na jakimś systemie, np wspomniany tutaj Wordpress) ma się dużo większa 'władzę' nad stroną i tym, co ma się na niej znajdować, w jaki sposób wyświetlać itp. Wtedy możliwości są już ograniczone właściwie jedynie poprzez wyobraźnie :)
Na pewno sporym minusem takiego rozwiązania są koszta, jeśli to ktoś tworzy stronę dla Ciebie lub czas, potrzebny na naukę/wykonanie danego przedsięwzięcia.
Jeśli chodzi o wspomniane cba.pl, to ja nie bawiłbym się w darmowe hostingi tego typu, bo wiem z doświadczenia, że bardzo różnie to działa, ma reklamy, a domena cos.cba.pl jest 'brzydsza' od cos.pl ;-) Roczny koszt domeny to kilkadziesiat złotych, podobnie niedrogiego hostingu (chociaż za 10GB miejsca i trochę większym transferze to już w okolicach 100PLN lub więcej) , więc wydaje mi się, że nie są to duże pieniądze, a jeśli ktoś chce zrobić stronę na dłużej niż chwilę i nie tylko do zabawy, to zdecydowanie odradzam darmowe rozwiązania.
fou, Oki, zgadzam się, ale jeśli ktoś chce popróbować sprawdzić swoje możliwości i poprostu "poćwiczyć" webmastering to darmowe rozwiązania są całkiem ok. A Cba. nie wyświetla reklam, przynajmniej nic ponad "Google Adds"- nieprzeszkadzający pasek na górze strony
Dopiero co kupiłem 2 domeny za aż 12 groszy.
Księgowa się wkurza bo nie wie jak obliczyć podatek za domenę na cały rok (12 groszy przez 12 miesięcy przez 2 domeny)
mnich, zgadzam się, również uważam, że cba.pl jest jednym z lepszych serwisów, oferujących darmowy hosting.
Mimo tego sam był wybrał i polecam jakiś płatny hosting - uważam, że nawet najtańsze konta są z reguły lepsze od darmowych. I nawet od najtańszego konta, niewiele, bo niewiele, ale zawsze coś można wymagać
Z tańszych hostingów, z któych korzystałem i byłem w miarę zadowolony mogę polecić np webd.pl z najtańszym kontem za 4 PLN miesięcznie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9