Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 Zestaw obiektywów Canona na początek
Witam wszystkich forumowiczów.
Po przeczytaniu wielu recenzji i testów aparatów podjąłem decyzję o zakupie body eos 450d. Jednakże wciąż mam problem z wyborem obiektywu do niego. Na początek chciałbym kupić coś tańszego a później (2 - 3 miesiące) dokupić drugi obiektyw. Zastanawiam się nad dwoma rozwiązaniami (w podobnym przedziale cenowym):
1 KITOWY Canon EF-S 18-55mm f/3,5-5,6 IS a później portretówka Canon EF 85mm f/1.8 USM
2Canon EF 50mm f/1.8 II a później Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM
Zależy mi na uniwersalnym zoomie + koniecznie obiektyw do portretów. Który zestaw Waszym zdaniem będzie bardziej odpowiedni dla początkującego ?
Ziemowit całkiem słuszna idea jednakże wychodzę z założenia, że dobrze byłoby z każdym kolejnym obiektywem poszerzać też zakres ogniskowych ... Zakładam że te 2 miesiące pozwolą mi się zaznajomić już z podstawami fotografowania i poszerzenie stałki 50mm o KITA będzie conajmniej dziwne ale mogę się mylić ...
Wolałbym wybrać jeden z powyższych zestawów ale chciałbym już teraz wiedzieć jaki będzie Waszym zdaniem lepszy. Jak już zdecyduję się na ten pierwszy obiektyw drugi niejako będzie już wymuszony Pozdrawiam serdecznie
Tak bardzo zależy mi właśnie na portretach. A powiedz mi czy ten obiektyw Canona 85mm f/1.8 przydaje się jeszcze w innego rodzaju fotografii ? Czy to tylko portretówka jest?
Jest to typowa portretówka, choć troche ciaśniejsza. Mogę Ci doradzić jeszcze Canon EF-S 60mm f/2,8 MACRO. Jest niewiele droższa od 85tki a nada się do makro i do portretu.
Uważam, że zestaw nr 1. w twoim przypadku się świetnie sprawdzi.
Na początek weź zestaw 450d w parze z obiektywem (nie opłaca się kupować samego body a później dokupywać obiektywu, który otrzymasz w parze z body za mniejsze pieniądze. Poza tym wydaje mi się że canon oferuje na ten zestaw "cashbacka" więc różnice w cenieobiektywu z body i bez + "cashback" przeznaczasz na zakup stałki ).
Sam posiadam takowy zestaw od 3 miesięcy i na początek ten obiektyw pozwoli ci nacieszyć się przyjemnością focenia z lustra a sam obiektyw uważam za jeden z najlepszych biorąc pod uwagę ten przedział cenowy szkło+body.
Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM na pewno jest lepszy ale ty skupiasz się na portretach więc lepiej różnice w cenie lepiej przeznaczyć na Canon EF 85mm f/1.8 USM który na pewno sprawdzi się jako szkło portretowe.
Według mnie korzystny będzie zestaw 17-85IS+85 f/1.8USM. Ten pierwszy może nie jest dużo lepszy od kita ale zdecydowanie lepiej wykonany i trochę dłuższy. Jeśli interesuje Cie fotografia portretowa to 50mm 1.8 średnio się nada.
Podaję sprostowanie do mojego poprzedniego posta "cashback" na tego canona obejmuje tylko UK i Irlandię i wynosi 50 funtów ( ok 220 zł) co przy tamtejszych cenach daje ok 1600zł za zestaw.
Bardzo dziękuję za wasze komentarze. Już jestem prawie w 100% przekonany że właśnie eos z KITowym obiektywem będzie najodpowiedniejszy. Martwi mnie trochę ta "dziura" między 55mm a 85 ale chyba na początek nie będzie to miało takiego wielkiego znaczenia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10