Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wstępne podnoszenie lustra - kiedy i po co stosować?
Autor Wiadomość
arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Sro 18 Cze, 2008   Wstępne podnoszenie lustra - kiedy i po co stosować?

Pytanie do kolegów siedzących w temacie. Jak do tej pory stosowałem jeden raz przy zdjęciach księżyca (tak na próbę). Czy słusznie? Co nam to daje, bo w sumie nie zauważyłem jakiejś większej różnicy? Kiedy stosować? W jakich sytuacjach sie to sprawdza? Będę wdzięczny za porady! :smile:

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 18 Cze, 2008   

Generalnie chodzi o wyeliminowanie drgania spowodowanego ruchem lustra, czyli przydaje się to przy długich ogniskowych oraz przy makro, gdy czas ekspozycji jest na tyle długi, że drganie korpusu będzie zarejestrowane podczas ekspozycji. Oczywiście przy bardzo długich czasach wpływ drgania będzie mniejszy, bo lustro drga przez ułamek sekundy, więc dla ekspozycji np. 2 sekundowej wpływ rozmazania będzie niewielki.

Jeśli nie masz wężyka spustowego to akurat w Twoim 400D funkcja MLU może być przydatna w połączeniu z samowyzwalaczem. Włączenie MLU i samowyzwalacza ustawia 2-sekundowe opóźnienie między opadnięciem lustra a otwarciem migawki. Przy fotografowaniu księżyca na 300 mm ma to już znaczenie, chyba że masz statyw droższy niż aparat :D

W połączeniu z wężykiem spustowym masz już zupełnie spokojną sytuację. Wężyk do 400D kosztował mnie na Allegro jakieś 35 zetów, to akurat nie musi być oryginalne canonowskie akcesorium.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

przy dłuższych czasach kiedy to możesz poruszyć zdjęcie samym ruchem lustra a zależy na ostrości. nie wiem.. makro, księżyc czy też duże ogniskowe.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Czyli dla jakiego czasu stosować MLU? Napisałeś Komor dla długiego, ale jednocześnie, że jeśli bardzo długi np.2 sek, to nie ma to już znaczenia. Czy istnieje jakiś orientacyjny przedział czasów naświetleń, dla którego to ma sens?
Czy duże ogniskowe to 200mm (tyle mam), albo 280mm (jak kupię Kenko)? Rozumiem, że jest to wypadkową z czasem naświetlania? Czyli dla 200-280mm w jakim przedziale czasu naświetlania stosować MLU?
Przy makro sobie jakoś nie wyobrażam MLU. Chyba, że statycznym! Bo przecież po włączeniu funkcji pierwsze wciśnięcie podnosi lustro, a drugie uruchamia migawkę. Pomiędzy widzimy tylko ciemność... Jak by to było makro robala, to pewno już by zwiał z płaszczyzny ostrości.
Co do statywu to mam Sherpę i sam już zauważyłem jak cykałem księżyc, że wciśnięcie spustu powoduje minimalne przesunięcie widoczne na zdjęciach. Wpadłem więc na pomysł z wyzwalaniem czasowym wcześniej. Myślę teraz na przyszłość o kupieniu pilota. Podróby nie są drogie, a dodatkowo w porównaniu z wężykiem,można np.cyknąć zdjęcie sobie z rodzinką. Można zastosować pilot do 400D?

komor 
Moderator

Oczywiście MLU ma sens tylko i wyłącznie dla statywu, bo po co by było wygaszać delikatne drgania lustra, jak sprzęt trzymasz w łapie, czyli trzęsiesz sto razy mocniej. Co do czasów to sprawdź sobie, bo to zależy od statywu. Poeksperymentuj.

arietiss 
Optyczny
arietiss

OK! Jak tylko znajdę chwilkę, to nawet na balkonie! :wink: Dzięki za rady!

lisor 
Uczestnik

Wysłany: Nie 12 Paź, 2008   

Czy z praktycznego punktu widzenia podczas pracy z obiektywem o ogniskowej 10-20 mm i
czasach migawki 0,15 - 0,5 sekundy jest celowym podnosić wstępnie lustro ?

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Ja takie czasy robie z reki tym na ogniskowej 10mm.

krisv740
[Usunięty]

MC, pół sekundy z ręki? :shock: no, no :razz:

MC 

Przy 10mm i SSS da sie.

krisv740
[Usunięty]

MC napisał/a:
Przy 10mm i SSS da sie.

:smile: :cool:

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Pon 13 Paź, 2008   

Z ręki ze stabilizacją można nawet kombinować na 1/4 sekundy :) Ostatnio sam się zdziwiłem że udało mi się na taki czas zejść. Nie oglądałem jeszcze na komputerze, ale na miniaturce nie wygląda tak źle. Tyle że ja zrobiłem to kompaktem. W chwili obecnej boję się co będzie z lustrem

jaad75 
Klub Pierdzieli

edmun napisał/a:
Tyle że ja zrobiłem to kompaktem.

Kompaktem i na krótkich ogniskowych, to da się nawet bez stabilizacji.

Marian 
Optyczny

Kiedy? Prawdopodobnie zawsze kiedy to tylko jest możliwe.
Po co? To już koledzy wyjaśnili.

lisor 
Uczestnik

Wysłany: Wto 14 Paź, 2008   

... dalej nie wiem, czy podnoszenie lustra przy ogniskowych 10-22 mm i czasach 0,15 - 0,5 sek. jest celowe ?

Odpowiedz do tematu