Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 11 Paź, 2008 450D, 40D, a może d90 - kilka pytań
Witam,
Chcę kupić pierwszą lustrzankę, obecnie fotografuję Olkiem 4000, który jest za wolny.
Co chcę fotografować: dziecko w domu i plenerze krajobrazy, przyroda, jednym słowem wszystko.
Ważny jest dla mnie szybki autofokus.
Na początku chciałem kupić D80 z obiektywem 18-200.
Po przeczytaniu dużej ilości informacji również na niniejszym forum doszedłem do wniosku, że chyba jako początkujący amator nie potrzebuję aż takiego aparatu.
Obecnie myślę o 450D. Ale jaki uniwersalny obiektyw do niego wybrać.
Poradźcie czy dla początkującego amatora do pstrykania wszystkiego po trochę warto wybrać 40d lub d90, czy lepiej pozostać prze 45d
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 11 Paź, 2008
no to na początek jaka cena by Cię interesowała? I czy przeczytałeś może co inny napisali w innych wątkach? z pewnością 95% innych ma dokładnie ten sam problem - 2 czy 3kzł do wydania na fotki dziecka i zabawe amatorską aparatem.
Moim zdaniem warto by było kupić pentaxa K20 z kitem i poczekać na 17-70/4
Fajną sprawą byłoby d90 + 16-85 VR zwłaszcza z względu na filmiki (18-105 czy 18-200VR) też w sumie)
40d (bo jak chcesz 40d to już nie chcesz 450d ) z... 17-55IS albo... niech inni Ci polecą Tamiego
Ja bym był za k20, bo jak dla mnie to teraz pentax oferuje najpełniejsze spełnienie moich fotograficznych potrzeb (17-70/4 60-250/4 55/1.4 77/1.8 )
A tak najpewniej byłoby kupić nikona, zwłaszcza że do tego masz jeszcze filmiki, jakże istotne w spełnianiu czasu z dzieckiem - jakbym wybierał sprzęt dla mojego taty (jedno trzyletnie, drugie półroczne dziecko)
byłoby to na 100% d90 albo 5dmkII
Nie jestem bardzo ograniczony budżetem, myślę że 5 tys. zł wystarczy na każdy z tych aparatów z obiektywem. Ważne aby wybrać optymalnie i najlepiej jeden uniwersalny obiektyw aby nie zmieniać ich za często, aby zawsze mieć do dyspozycji szeroki zakres ogniskowych.
Obecnie mam w aparacie (kompakt) obiektyw 6,5mm-19,5mm i czasem przydałby się dłuższy.
A jak się ma szybkość ostrzenia w tych aparatach, bo obecnie od wciśnięcia spustu do zrobienia zdjęcia upływa tyle czasu, że w kadrze już nie ma nikogo albo wychodzi nieostre.
Poczytam jeszcze o tym Pentaxie.
skasowany [Usunięty]
Skoro masz już 5000, to może trochę dorzuć i będziesz mieć D300 z wymiatającym AF i jakiś fajny obiektyw;)
Na pentaksa mocno narzekają na AF i masę, szczególnie dobry AF jest dla mnie ważny.
D300 to już inna klasa, nie dla początkujących amatorów.
A do 450d to czy istnieje obiektyw uniwersalny, typu odpowiednik 18-200. I jak jest z AF, czy można bez problemów szybko zdjęcia robić.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
moim zdaniem najlepiej byłoby z Canonem 5d z kitem (24-105/4) potem tylko komplet stałeczek, jakieś 70-200... 100-400...
No ale logicznie patrząc... 5kzł... w sumie nic konkretnego... 40d + 17-55IS to najlepszy wybór aktualnie.
Cyba za wysoko oceniacie moje umiejętności.
Jestem zupełnym amatorem fotografii.
Nie uśmiecha mi się również częsta zmiana obiektywów, dlatego myślę o czymś uniwersalnym z szerokim zakresem ogniskowych.
Główne cechy jakie powinien posiadać to wspomniany obiektyw, szybki autofokus oraz powinien umożliwiać robienie ładnych zdjęć.
Zaczynam również zwracać uwagę na masę aparatu.
Nie no pewnie, ale aparat ma umożliwiać IMO aparat Nokia 5120 umozliwwia, jeżeli się troche softem pobawić masa mała. poręcznośc całkiem całkiem. Nawet dzwięk migawki zaimplementowany
RB, dobrze wiesz o co mi chodzi. A jesli nie, to napisze jeszcze raz. Wiele osob pisze, ze zdjecie jest slabe, bo obiektyw tylko kitowy itp itd. A nie szuka przyczyny po swojej stronie. Tylko o to mi chodzi.
I nie popadajmy ze skrajnosci w skrajnosc, bo jeszcze lepsze byloby pudelko od butow
Nie no pewnie, ale aparat ma umożliwiać IMO aparat Nokia 5120 umozliwwia, jeżeli się troche softem pobawić masa mała. poręcznośc całkiem całkiem. Nawet dzwięk migawki zaimplementowany
Jest w zestawie. Niewymienny. Odpada kłopot z fascynacją literkami i cyferikami (te wszystkie 2.8, 1.4 itede...)
MC napisał/a:
RB, dobrze wiesz o co mi chodzi. A jesli nie, to napisze jeszcze raz. Wiele osob pisze, ze zdjecie jest slabe, bo obiektyw tylko kitowy itp itd. A nie szuka przyczyny po swojej stronie. Tylko o to mi chodzi.
Ależ dobrze wiem i się zgadzam. Zwracam przecież uwagę, że praktycznie wszystko umożliwia robienie ładnych zdjęć. Zupełnie poważnie, Nokia też. Dlatego kryterium:
powinien umożliwiac robienie ładnych zdjęć
wydaje mi się być dość dziwne...
Swoją drogą pudełko od butów też umozliwia robienie bardzo interesujących i ładnych zdjęć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9