Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Być może obecnie wszystkie dostępne aparaty pozwalają robić ładne zdjęcia, co jest oczywiste dla osób bytujących na tym forum, nie jest oczywiste dla osoby, która wybierając poprzedni aparat kilka lat temu zwracała uwagę iż pewnymi aparatami nie można zrobić ładnych zdjęć.
A wracając do tematu, to może powiecie Panowie coś więcej o szybkości i celności AF w rozważanych aparatach czyli 450d, 40d, d90. Może precyzyjniej ile czasu potrzebuje aparat/obiektyw na ustawienie wszystkich parametrów zdjęcia.
Może precyzyjniej ile czasu potrzebuje aparat/obiektyw na ustawienie wszystkich parametrów zdjęcia.
na to pytanie nie ma takiej prostej odpowiedzi, zależy od warunków..........
Jeżeli chcesz, żeby puszka ustawiała za ciebie to może zdecyduj sie na jakąś hybrydę albo lepszego kompakta, bo zdając się na automatykę lustrzanki efekty mogą być takie, że będziesz po prostu zawiedziony.........
A wracając do tematu, to może powiecie Panowie coś więcej o szybkości i celności AF w rozważanych aparatach czyli 450d, 40d, d90. Może precyzyjniej ile czasu potrzebuje aparat/obiektyw na ustawienie wszystkich parametrów zdjęcia.
Najlepiej skocz do jakiegoś sklepu gdzie mają te modele i po prostu sprawdź to sam:) Często jest tak, że na forum ktoś chce jedno, a kiedy już 'pomaca' w sklepie kilka aparatów to zmienia decyzję na korzyść modelu o którym tylko wspomniał raz czy dwa...;)
witam
podepnę się pod ten temat
mam podobny dylemat i mniejszy zapas finansów
czytałem wiele testów 450d i 40d i proszę mi powiedzieć czy warto wyciskać się jak cytrynę żeby dozbierać do 40d (wolę przeboleć wydatek dodatkowego tysiaka ale potem nie żałować)
przeznaczenie aparatu, jak większość amatorów - wszystko
proszę o praktyczne rady co dostanę w zamian za tego tysiąca
najważniejszy jest oczywiście efekt końcowy czyli JAKOŚĆ zdjęcia, do reszty jestem w stanie przywyknąć
stawiam aparaty obok siebie z takimi samymi szkłami i robię równocześnie zdjęcia tych samych motywów - czy bez błędu jestem w stanie wskazać, które zdjęcie z którego aparatu, nie chodzi mi tylko o rozdzielczość, jaka będzie różnica
zapytam bardziej dosadnie: dlaczego warto dołożyć tysiąc zł do 40d?
Dla lepszej obudowy, wygody użytkowania, większego wizjera, lepszego AF, lepszego wysokiego ISO, szybkości, jak coś pominąłem to proszę o uzupełnienie.
Przy obecnej cenie 40D nie ma na rynku konkurencji. Ten aparat oferuje dużo więcej niż wskazuje na to jego cena.
Różnica pomiędzy 450D a 40D będzie widoczna choćby w partiach obrazu o zbliżonym kolorze. 40D ma większą dynamikę tonalną co zaskutkuje tym, że na zdjęciach z 450D zobaczysz plamę jednolitego koloru a na zdjęciu z 40D szczegóły uwidocznione właśnie w subtelnych róznicach koloru. O dynamice tonalnej chyba Wróbel EOS nie wspomniał. Cała reszta jak najbardziej się zgadza. To bardzo wygodny aparat, a jego jedyną wadą może być chyba niedyskretność, zwłaszcza w połączeniu z jakąś eLką.
Postanowione - jednak 40D!
Skusiła mnie cena, dynamika tonalna i szybkość
Teraz obiektyw do pejzażyków i domowych fotek. Wstępnie zakładam T17-50/2.8 + C 50/1.8 do domowych Dlatego piszę - zakładam, bo w 50D ten tamron podobno szybciej działa
A jak się ma do tego ten EF-S 17-85 mm IS USM? Widać jakąś wyraźną różnicę, w którym AF będzie celniejszy? Mam na myśli taki zestaw:
http://www.euro.com.pl/cy...-eos-40d-.bhtml
Ja również postanowiłem i dziś odebrałem 40d
dla mnie rewelacja i dużo nauki przede mną...
bardzo konkretny i solidny sprzęt, szybkie fotki strzela, jak karabinek
dowiem się na pewno: jak długo człowiek może wytrzymać bez jedzenia
bo z mojego budżetu została czarna dziura i na ta chwilę wystarczyło na kit 18-55
zdjęcia wychodzą bardzo ładne, ale mam pytanie gdyż jest to moja pierwsza lustrzanka: co powinienem w niej sprawdzić w tych pierwszych dniach po dokonaniu zakupu, czy są jakieś patenty na co powinno się zwrócić szczególną uwagę?
dzięki za podpowiedzi w dokonaniu wyboru
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Paź, 2008
tomberek, myślę, ze nie masz czym martwić się na zapas, masz przecież gwarancję....rób foty a jak cos będzie nie tak...najwyżej zapytaj na forum i dołącz jakieś sample z przykładami.....
rey, nie rozważaj tego 17-85. Też chciałem go kupić do swojego 40D, ale wizyta w sklepie zasiała we mnie poważne wątpliwości, które podsyciła lektura testu na optycznych. Byłem do niego nieprzekonany. Okazało się, że moje odczucia względem tego słoja (bo trudno to nazwać obiektywem) są zbieżne z innymi kolegami z tego forum. Teraz się cieszę że zaufałem intuicji. W moim przypadku stanęło na nowej elce, ale tylko dlatego że wszystko kupowałem w stanach (bez możliwości testowania) i elkę miałem w cenie Tamrona 17-50; grzech nie skorzystać. Z kolei gdybym kupował sprzęt w Polsce i mógł go sobie potestować, to pewnie jakoś bym odżałował brak USMa i zdecydował się właśnie na Tamrona.
Kolejna sprawa to lepsze działania Tamiego na 50D. To bardzo dobrze! Ale jego pracy na 40D też trudno wiele zarzucić. Może nie jest demonem ciszy i szybkości, ale nie jest też jakimś żółwiem, i co najważniejsze, ostrzy jak należy (choć to trochę zależy od egzemplarza, stąd konieczność testowania).
Może troch zmienię tok rozmowy gdyż zastanawia mnie jaka może być cena C 40D gdyż obecnie się ona kreci tak 2200zł a na nowy rok ???jak sądzicie spadnie dużo czy tak symbolicznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 13