Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sro 15 Paź, 2008
Zakupiłem wymarzony aparat - Canon 450D
Autor Wiadomość
Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 16 Paź, 2008   

Jesienny napisał/a:
hehe, ale to jest pin do komunikacji między body, a baterią właśnie a propos naładowania i zużycia baterii, która (chyba) sama to mierzy ;) pytanie z cyklu, robi tak jak to opisałeś czy też w jakiś cudowny sposób ;}

Może jeszcze w środku siedzieć maluteńki trol, języczkiem sprawdzać prąd między stykami. Jak go trzepnie, to miedzianym młoteczkiem uderza 5 razy w dodatkowy pin, a jak tylko połechce to raz. A w aparacie siedzi drugi trol i nasłuchuje. Trzeci, schowany pod ekranikiem ma naszykowane różne szablony z wyglądem bateryjki.

To jest cudowny sposób. Mniej cudowne a bardziej przyziemne sprowadzają się także do pomiaru pojemności baterii, ale do tego konieczne są cykle ładowań i rozładowań kontrolnych, rozładowania cząstkowe, pomiar napięcia spoczynkowego, rezystacji etc. Jednak nie praktykuje się tego w sprzęcie takich jak lustrzanki, a raczej w wysokoniezawodnych urządzeniach z podtrzymaniem bateryjnym takich jak np. respiratory, lampy oświetlenia awaryjnego...

Przperaszam za kontynuowanie offa - już się wyłączam :grin:
Ostatnio zmieniony przez Baku Czw 16 Paź, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Ja bym nie ruszal.

Paul 
Nowy

Gdzie mogę znaleźć taki arkusz z linijką do testów?

Portal 
Bywalec

http://www.focustestchart...ml#Interpreting

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 18 Paź, 2008   

Jasper napisał/a:
Nie wiem tylko dlaczego pasek wskazujący naładowanie( tylko z gripem) niezbyt dokładnie wskazuje stan, tzn.zupełnie nagle opada na niemal zero

Wy tu o trollujecie o trolach, tymczasem Sony ma w swoich bateriach zaawansowaną elektronikę, która potrafi znacznie więcej niż mierzenie napięcia. Tymczasem mój 400D z gripem zachowuje się tak samo jak opisuje Jasper swoje 450D - czyli długo jest pełna bateria, potem dwie kreski, a potem aparat umiera.

ziemowy 
Rozmowny

Wysłany: Nie 19 Paź, 2008   

komor napisał/a:
tymczasem Sony ma w swoich bateriach zaawansowaną elektronikę, która potrafi znacznie więcej niż mierzenie napięcia.

Taką elektronike Sony stosuje nie tylko w lustrzankach. Bo w moim Sony Ericssonie też jest procentowe zużycie baterii :D

novy 
Rozmowny

komor napisał/a:
Tymczasem mój 400D z gripem zachowuje się tak samo jak opisuje Jasper swoje 450D - czyli długo jest pełna bateria, potem dwie kreski, a potem aparat umiera.

W moim 400D jest tak samo nawet bez gripa, a co ciekawe mam jeszcze Eos 300 (którego już w sumie nie używam) w którym bateria starczała mi na ok 1 rok ale z tego 364 dni wyświetlały się wszystkie cegiełki potem na jeden dzień przed całkowitym padnięciem gasła jedna "cegiełka" :wink: Mogli by już panowie z Canona coś z tym w końcu zrobić.

komor 
Moderator

Mój 400D bez gripa pokazywał w miarę sensownie, natomiast od kiedy mam gripa canonowskiego i drugą baterię (co prawda Hähnel, nie oryginał) to są problemy z przewidywaniem końca życia baterii. Co do baterii sonowskich, to od dawna stosują swoje Staminy w kamerach, aparatach itd. Co jak co, ale baterie to Sony ma chyba udane... To jest pewnie podobna technologia co w bateriach od laptopów, czyli w baterii jest procesor, który pilnuje różnych parametrów i pamięta historię ładowania i pojemności, dzięki czemu może przewidywać czas pracy precyzyjniej niż to umożliwia prosty pomiar napięcia.

MC 

komor napisał/a:
baterie to Sony ma chyba udane...

I niektorym ciezko to przelknac. Gdyby Canon czy Nikon wprowadzil cos takiego, nie byloby konca zachwytom...
komor napisał/a:
w baterii jest procesor

dokladnie.

Portal 
Bywalec

skoro mowa o 450D to zapytam o pewna rzecz bo widze of topic leci :)

W balansie bieli jest opcja "lapma blyskowa" - kiedy w jakich przypadkach nalezy ten tryb bieli wybierac ?

Druga sprawa to tryb na pokretle "A-DEP" co to za tryb , kidy go najlepiej stosowac ?

kozidron
[Usunięty]

MC napisał/a:
I niektorym ciezko to przelknac. Gdyby Canon czy Nikon wprowadzil cos takiego, nie byloby konca zachwytom...

.......a to ciekawe, fakty pokazują, że to właśnie sony ma spore problemy ze swoimi bateriami.
Gorzej jak poza procesorem pakują tam opiłki metalu.......ale chwała, że stać ich też na wymianę aż takiej ilości wadliwych baterii.

http://www.egospodarka.pl...ony,1,15,1.html
http://www.locos.pl/content/view/1519/40/

edit
Portal, pewnie zauważyłeś, że po nastawie wb na lampę błyskową focąc z lampą kolorki nie są takie jakby się chciało....niestety taki "urok" akurat tej nastawy, chociaż na światło żarowe też jest powiedzymy sobie "średnio"
A-DEP nastawia w priorytecie dużą głębie ostrości, więc teoretycznie nadaje się do scen, gdzie takową potrzebujesz

MC 

kozidron, po pierwsze o ile dobrze pamietam mowimy o bateriach do aparatow foto a nie laptopach.
Po drugie - kilka(nascie) miesiecy temu Volvo oglosilo, ze jeden z modeli samochodow terenowych mial wade, ktora mogla skonczyc sie pozarem (a co za tym idzie - tragedia). I co z tego?
Ale skonczmy juz z tym albo niech ktos nowy temat zalozy, bo OT za bardzo sie rozrasta.

komor 
Moderator

kozidron, problemy z bateriami do laptopów mają wszyscy duzi producenci, których jest raptem ze trzech pewnie... Nie tak dawno moja ulubiona marka komputerów miała kolejny program wymiany baterii w laptopach, bo cała seria miała wadę. Producentem tych baterii było akurat LG, jeśli dobrze pamiętam, ale to nie ma żadnego znaczenia - dziś LG, jutro Sony, pojutrze Samsung...

Jasper 
Rozmowny

komor napisał/a:
Mój 400D bez gripa pokazywał w miarę sensownie, natomiast od kiedy mam gripa canonowskiego i drugą baterię (co prawda Hähnel, nie oryginał) to są problemy z przewidywaniem końca życia baterii.

I u mnie jest dokładnie tak samo.
Ciekawe czy to bateria innej firmy ma na to wpływ ( chociaż w przypadku Hanela raczej wątpię). Mam wra zenie, że kiedyś o tym problemie czytałem ale gripa wtedy nie miałem i nie zapamiętałem.

kozidron
[Usunięty]

MC, takie wtopy zdarzają się wszystkim i w tym rzecz(podobne ustrojstwo przydarzyło się parę lat temu w modelu astry) a poruszyłem temat baterii sony bo odniosłem wrażenie właśnie, że ktoś napisał, ze sony ma właśnie udane baterie....

komor, ale nie wszystkim baterie wybuchają

Odpowiedz do tematu