Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 01 Lut, 2009
oprogramowanie - "Corel Paint Shop Pro Photo X2"
Autor Wiadomość
andrzej pob 
Nowy
andrzej pob

Wysłany: Pią 17 Paź, 2008   oprogramowanie - "Corel Paint Shop Pro Photo X2"

Zastanawiam się nad zakupem Corel Paint Shop Pro Photo X2, do obróbki fotografii, korzystam z wersji testowe 30 dniowej celem sprawdzenia jego przydatności - nie wiem czym jest spowodowany brak obróbki fotek zapisanych w formacie RAW (cr2), proszę o kilka wskazówek o konfigurację tego oprogramowania, dziękuje z góry.

"Canon 450D"

Reklama

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Sob 18 Paź, 2008   

może trzeba coś update-ować?
jeżeli nie to za taką cenę programik i tak jest warty uwagi,

może w programiku dołączanym do 450d da się masowo skonwertować
pliki do Tiff-ów albo DNG ? - to by rozwiązało problem...

kolouker 
Bywalec

Wysłany: Sob 18 Paź, 2008   

Eos 450D nie jest obsługiwany. Na amerykańskiej stronie corela jest dosyć krótka lista kompatybilnych aparatów.

PS Z tego co widzę, więcej formatów obsługuje wersja Ultimate.

komor 
Moderator

Wysłany: Nie 19 Paź, 2008   

Ale Kamfilowi chodziło o to, żeby pliki RAW skonwertować oprogramowaniem dołączonym do Canona (czyli pewnie DPP) a potem pracować w Corelu na plikach TIFF.

kolouker 
Bywalec

komor napisał/a:
Ale Kamfilowi chodziło o to, żeby pliki RAW skonwertować oprogramowaniem dołączonym do Canona (czyli pewnie DPP) a potem pracować w Corelu na plikach TIFF.

To taki półśrodek chyba, bo Corel się chwali, że pozwala na pracę z rawami, a to że ma biedną listę obsługiwanych aparatów to już inna sprawa. (Dużo więcej aparatów obsługuje wersja ultimate).

Ja bym się osobiście skłaniał za wypróbowaniem Photoshop Elements, różnica w cenie pewnie niewielka, a przynajmniej jest tam Adobe Camera Raw.

kamfil06 
Maniak

komor,

dokładnie o to mi chodziło...

kolouker napisał/a:
Ja bym się osobiście skłaniał za wypróbowaniem Photoshop Elements, różnica w cenie pewnie niewielka, a przynajmniej jest tam Adobe Camera Raw

painshop pro a elements to 2 różne światy...

kolouker 
Bywalec

kamfil06 napisał/a:

painshop pro a elements to 2 różne światy...

Obróbka rawa a tiffa to też dwa różne światy, a obsługa raptem kilkunastu modeli aparatów sprzed 2 lat raczej nie stawia programu corela w dobrym świetle.

Ten corel to też nie jest jakiś ósmy cud świata znowu, myślę że PS Elements można osiągnąć takie same efekty.

kamfil06 
Maniak

bawiłeś się obydwoma tymi programami?-czy wyciągasz wnioski po liście
obsługiwanych aparatów, napewno nie jest lepszy od prawdziwego Photoshopa
ale na 100% wolałbym go bardziej of Elements-a

kolouker 
Bywalec

kamfil06 napisał/a:
bawiłeś się obydwoma tymi programami?-czy wyciągasz wnioski po liście
obsługiwanych aparatów, napewno nie jest lepszy od prawdziwego Photoshopa
ale na 100% wolałbym go bardziej of Elements-a

Oglądałem obydwa. A lista obsługiwanych aparatów pozwala wysnuć taki wniosek, że corel pomimo zapowiedzi, nie aktualizuje tego oprogramowania. Jeśli nie mogę skorzystać z podstawowej funkcjonalności reklamowanej przez producenta, to nie wiem czy chciałbym inwestować w ich oprogramowanie.

Jeśli chodzi o obróbkę zdjęć to Elements zbytnio nie ustępuje pełnemu Photoshopowi.

kamfil06 
Maniak

kolouker napisał/a:
Jeśli chodzi o obróbkę zdjęć to Elements zbytnio nie ustępuje pełnemu Photoshopowi.

jakich narzędzi używasz do obróbki?

kolouker 
Bywalec

kamfil06 napisał/a:
jakich narzędzi używasz do obróbki?

Wyznaję zasadę, że zdjęcia się robi aparatem a nie komputerem, więc korzystam tylko z wywoływarki do rawów Aperture.

Jeśli zaś chodzi o pracę na warstwach, to naprawdę PS Elements, czy nawet rzeczony Corel nie odstają zbytnio od Photoshopa. Mówię tu oczywiście o ukierunkowaniu na obróbkę zdjęć. Jak ktoś robi fotomontaże czy grafikę to sprawa wygląda już nieco inaczej.

meis 
Uczestnik

Wysłany: Pią 26 Mar, 2010   

mam taki niżej dołączony problem
a mianowicie jak dodaje tekst do obrazu (.jpg - fragment mapy) podczas ustawień jest OK,

ale jak tylko zatwierdzę ustawienia (kolor,rozmiar czcionki) dzieję się tak :

wiem,że plik nie jest najwyższej jakości, ale to oznacza, że dodany prze zemnie tekst automatycznie w takim strasznym tempie straci na jakości

Tadeuszek
[Usunięty]

meis, O ile dobrze widzę to masz podgląd ustawiony na wartość 300%
A napis widocznie po skończeniu edycji nie jest wektorowy, tylko zostaje automatycznie zrastrowany ?
Ustaw podgląd na 100% i zobacz czy jest ok.

I o ile się nie mylę aby mieć widoczny napis przy rozmiarze mapy takim jak na załączonych obrazkach, musisz najpierw otworzyć mapę powiększyć ją w opcjach o 300% bok/wysokość i wtedy nanieść napis.

Nigdy nie korzystałem z tego programu więc możliwe, że walnąłem gafę :P

meis 
Uczestnik

- żeby napis był dobrze widoczny :
powiększyłem mapę z 500% zapisałem
następnie znowu wrzuciłem ją do corela i już jest OK :)

Odpowiedz do tematu