Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pon 20 Paź, 2008
Dylemat - D40 czy SP570UZ?

D40 czy Sp570Uz?
Nikon D40
100%
 100%  [ 13 ]
Olympus sp570UZ
0%
 0%  [ 0 ]
Głosowań: 13
Wszystkich Głosów: 13

Autor Wiadomość
martha 
Nowy
MartWa.

Wysłany: Pon 20 Paź, 2008   Dylemat - D40 czy SP570UZ?

Witam, mam dylemat jaki aparat wybrać Nikona D40 czy Olympusa sp 570UZ? . W sumie cena nikona z "jakimś tam" obiektywem jest niewiele wyższa od olympusa. To zawsze lustrzanka. Z drugiej strony zakup dobrego,jasnego obiektywu to duży wydatek na później ... Pomóżcie, który aparat wybrać! Dodam, że jestem małoletnią amatorką fotografii :) Liczę na wasze odpowiedzi tu lub mail : marthaaa@op.pl ! pozdrawiam!

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Pon 20 Paź, 2008   

Powiem tylko tyle, co lustro to lustro. Kompakt może być przyczyną złych nawyków.

martha 
Nowy
MartWa.

Też tak sądzę, niektórzy znowu mówią, że d40 to ciulowa lustrzanka i lepszy dobry kompakt niż takie lustro :roll: kogo tu słuchać :S

VanRay 
Nowy

jak chcesz sie bawic w fotografie z lustrzanką powinnaś być świadoma wkładania w tą zabawe całkiem dużych pieniędzy, bo zawsze jest coś do dokupienia...
jak kupisz hybryde to najwyzej do niej kupisz pokrowiec i dodatkowa karte pamieci.
jak juz napisal Wujek_Pstrykacz, lustro to lustro, wybor nalezy do ciebie

AQQ 
Maniak

Kup lustrzankę, nawet najprostszą.

TheMichal 
Początkujący

Ja też polecam lustrzankę, ale niekoniecznie D40. To już stara konstrukcja, nie ma napędu AF itp. Bardziej polecałbym np. Sony A200, głównie za stabilizację matrycy w korpusie, przez co nie musisz szukać obiektywów VR bądź IS, bez których ani rusz w przypadku fotografii przy mniejszym świetle, albo na długich ogniskowych. Ewentualnie Pentax, ale z nim nie mam doświadczeń...

martha 
Nowy
MartWa.

Pentaxy mnie odrzucają, nawet nie biorę ich pod uwagę :neutral:
za stabilizacją też jestem ... będę się jeszcze rozglądać ,ale jestem na 99% pewna, że lepiej poczekam i kupię tę lustrzankę

henk 
Entuzjasta

Trudno coś doradzic nie znając twoich możliwości finansowych

Napisz ile kasy chcesz przeznaczyc na aparat + obiektyw to coś się wykombinuje

Wstępnie mogę zaproponowac Olympusa E510 z kitem

martha 
Nowy
MartWa.

Do 1600zł? Ewentualnie może być więcej, jeśli poczekam. W sumie to zaczęłam się zastanawiać nad 1000D ...

krewzszafy 
Rozmowny

Jeśli nie zależy ci na małych rozmiarach i wadze to wybór jest raczej oczywisty.
VanRay napisał/a:
jak chcesz sie bawic w fotografie z lustrzanką powinnaś być świadoma wkładania w tą zabawe całkiem dużych pieniędzy, bo zawsze jest coś do dokupienia...

BZDURA. To zależy od potrzeb i zainteresowań. Albo masz szczęście i interesujesz się czymś konkretnym, wtedy wystarczy ci 1 lub 2 szkiełka, albo masz pecha i wszystko cie interesuje :wink:
martha napisał/a:
Pentaxy mnie odrzucają

Bo nic i nich nie wiesz :?: :wink: pentaxa kupuje się dla zgrabnych, ponadprzeciętnej jakości stałoogniskowych szkiełek oraz szklarni manualnej. Jeśli to cię nie będzie kręcić -> nie kupuj pentaxa :!:
Zastanów się co cię kręci w fotografii, zorientuj się w sprzęcie. Nie stawiaj za główne kryterium wyboru żadnych testów, sama przekonaj się co ci bardziej pasuje.

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2008 19:53 ]
krewzszafy napisał/a:
Kup lustrzankę, nawet najprostszą.

nawet na film

henk 
Entuzjasta

W tej cenie każde lusterko będzie miało duże braki i możesz je traktowac raczej jako przyrząd do nauki fotografi niż aparat docelowy

Poszukaj tutaj http://www.skapiec.pl/sit...0_0_0_0_0_0_0_0

Albo coś używanego na Allegro

maput 
Optyczny

Kupuj lustro :) Sam rok temu miałem podobny dylemat i wybrałem kompaktowy kombajn. Teraz mocno żałuję, że od razu nie wszedłem w lustrzankę.. No ale cóż.. co się odwlecze to nie uciecze ;)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

VanRay napisał/a:
Ja ostatnio zauważyłem, że lustro + dobry, jasny standard (po cropie 50mm) + jakiś portrecik można kupić za 1300zł (d70s + mir 35/2 + nikkor 85/2 :D )

martha 
Nowy
MartWa.

O właśnie o jakieś konkretne przykłady mi chodzi ;>

ziemowy 
Rozmowny

Do 1600 zł to może być:
1) Olympus E-520 + ob. 14-42mm za 1600zł
2) Canon EOS 1000D + 18-55 IS za około 1500 zł
3) Sony ALPHA 200K + ob. 18-70mm za 1500 zł