Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomoc w wyborze sprzętu. Dla amatora :)
Autor Wiadomość
krewzszafy 
Rozmowny

Wysłany: Pon 20 Paź, 2008   

henk napisał/a:
Trzepaczka matrycy nie przydaje się wcale

a masz włączoną przy każdym uruchomieniu?

Reklama

kozidron
[Usunięty]

henk napisał/a:

ta, to racja.....ale trzymałeś K10 jak trzepaczka chodzi......daje do myślenia....

ZKC, idź do jakiegoś sklepu i zobacz sobie co ci lepiej leży: 450D, D80 czy K200....

henk 
Entuzjasta

ZKC napisał/a:
Trzepaczka, czyli czyszczenie matrycy??

Tak. ja to mam i matryca brudzi się tat jak w modelach bez trzepaczki

Większośc lustrzanek to ma bo to tani bajer który niewiele kosztuje producenta a ładnie wygląda w reklamach i przyciąga nieświadomych klientów

[ Dodano: Pon 20 Paź, 2008 20:07 ]
krewzszafy napisał/a:
henk napisał/a:

a masz włączoną przy każdym uruchomieniu?

Jasne że tak! I już raz musiałem czyścic matrycę ręcznie mimo że prawie nie zdejmuję obiektywu bo mam tylko jeden

RB 
Temu Panu już podziękujemy

henk napisał/a:

Jasne że tak! I już raz musiałem czyścic matrycę ręcznie mimo że prawie nie zdejmuję obiektywu bo mam tylko jeden

Ja mam więcej szkieł, zmieniam często, w plenerze też i jakoś nie czyściłem... Z drugiej strony tak mi si wydaje, ze to nie jest zasługa czyszczenia matrycy ;-)

frank_poole 
Nowy

Witam,

z góry przepraszam za brak kreseczek nad "ci" ale mój komputer odmawia tego :wink:

ZKC mam podobny problem jak Ty - szukam odpowiedniego sprzętu dla siebie już od baaaardzo długiego czasu. Regularnie zaglądam na optyczne - czytam testy i forum od stycznia aż w pewnym momencie dostawałem kociokwiku :roll:

Troszkę wiedzy posiadam - moja lustrzanka to Zenit 12XP - trochę fotografowałem amatorsko, nie straszne mi ustawianie parametrów ekspozycji, jednak NIE uważam się nawet za średniozaawansowanego, dlatego szukam czegoś na początek ale z perspektywami na rozwój - żeby za szybko nie czuc się ograniczonym.

Napiszę więc czego dowiedziałem się z forum i co ja będę brac pod uwagę:
1. po pierwsze primo - odpowiem sobie dokładnie na pytania: co będę fotografowac, jak często, w jakich warunkach, jak szybko pojmę o co w tym wszystkim chodzi

2. po drugie primo - zdecyduję się na konkretny system
- po trzecie - po mimo tego, że mógłbym pozwolic sobie wydac cztery zera, to kupię na początek stosunkowo nie drogie body, żeby nie czuc frustracji, gdy uznam że ten sprzęt nie odpowiada (za wolny, kiepskie zdjęcia w nocy, za duży, za mały wyświetlacz, za ciężki itp.)

3. po czwarte - kupię lepsze szkła, ponieważ gdy uznam, że dotychczasowe body zaczyna mnie "więzic" to wymienię właśnie tylko je - a dobre szkła będą służyc w nowym, lepszym, byc może w moim wymarzonym korpusie - dostosowanym już wtedy do tego co naprawdę pstrykałem, a nie do tego co dziś mi się wydaje, że będę fotografowac (patrz punkt 1) :grin:

4. po piąte - zapytam siebie czy aparat potrzebuję na TERAZ, czy mogę jeszcze poczekac i patrzec jak ceny sprzętu spadają :grin: - np. obserwując Canon 40D - od stycznia cena spadła prawie o połowę - a ja ciągle czekam, heheh

Tak więc życzę Tobie i innym szukającym - udanego wyboru - ja jeszcze poczekam chyba i na gwiazdkę zrobię sobie prezent :grin:

VanRay 
Nowy

ZKC, za te pieniadze co chcesz wydac na sprzet wszystkiego miec nie bedziesz, przewazaja opinie, ze lepiej kupic lepsze szklo i slabsza puszke,
d80 ma juz dwa lata, co nie znaczy ze przestal zdjecia robic, pelnoklatkowy canon 5d ma juz chyba 5 lat a jakoscia zdjec nadal goruje nad nowszymi konstrukcjami (nie wiem ktory wypada teraz lepiej d700 czy 5d)
najlepiej jak pomacasz puszki, i zdecydujesz sie na system, wtedy bedzie latwiej cos wybrac, a stabilizacja lepsza jest w obiektywach, jednak ich ceny sa wyzsze niz tych bez stabilizacji.

ZKC 
Nowy

Tak czy inaczej problem jest. Na coś trzeba się zdecydować, jak słusznie piszecie wszystkiego w tej klasie mieć nie można. Będę musiał jeszcze raz przejść się do sklepu pomacać te body. Ostateczny wybór padnie chyba między Canonem a Olympusem.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 21 Paź, 2008   

Jako lustrzankowy nowicjusz, po 2 latach doświadczeń doradzam: nie rezygnuj z porządnego wizjera. A po drugie ergonomia puszki i systemu, który za tą puszką stoi - czyli trzeba wziąć w ręce i popróbować. Ale jeśli nie ma się jeszcze doświadczenia w obsłudze lustra to trudno zadecydować co z ergonomii jest dla nas ważne, a co nie.:)

ZKC 
Nowy

Z tą ergonomią to jest ciężko. Po tym jak ponad 2 lata użytkowałem kompakt to każda lustrzanka dobrze mi się trzyma. I nawet najwęższy uchwyt 450D mi nie przeszkadza.

kozidron
[Usunięty]

ZKC, tu fakt, o którym wspomniał komor, czyli czytelny (w sensie jasny) wizjer jak porównasz sobie puszki np. olka, canona, nikona i pentaxa to zobaczysz o czym mowa, do tego dochodzi jeszcze dostępna w miarę przyswajalna cenowo szklarnia pod twoje potrzeby ..........polecam jednak jeszcze raz spacer do sklepu na rekonesans.

ZKC 
Nowy

Wysłany: Sro 22 Paź, 2008   

Dziś byłem ponownie w sklepie foaficznym. Bawiłem się troche Canonem 450D i Sony A300.
Sony chyba troche lepiej mi się trzymał, za to wizjerek w Canonie był jak dla mnie lepszy. Niestety nie mieli na stanie, żadnego Olympusa. A z Nikonów był D80. Wydawał się jednak jak dla mnie za profesjonalny jak na pierwszą lustrzankę. Co do obiektywów było dużo Canona i Sigmy. Troszke mniej Nikonów i i pojedyńcze modele pozostałych systemów.
Chyba jednak zdecyduje się na Canona. Martwi mnie jednak brak stabilizacji, który może doskierwać przy dłuższych ogniskowych.
Wiem, ze to nie ten dział ale jaki polecacie obiektyw na uzupełnienie kita? Czy lepiej wybrać Canona 55-250 IS czy np. Sigme 70-300 APO?? Jak bardzo może doskwierać brak stabilizacji w tej Sigmie?
Plusem dla mnie dla Canona jest owa stabilizacja. Wadą to chyba ta plastikowość.
Z kolei w Sigmie brakuje stabilizacji jednak jest solidniejsza i daje tryb makro kóry jak dla mnie był by bardzo przydatny.

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 23 Paź, 2008   

ZKC napisał/a:
z Nikonów był D80. Wydawał się jednak jak dla mnie za profesjonalny jak na pierwszą lustrzankę.

Najpóźniej za rok zmienisz zdanie... :) Choć akurat D80 to ja bym już nie chciał, skoro jest D90. Tradycyjnie ze względu na matrycę, dużo zdjęć z D80 mi się po prostu nie podoba i już.

ZKC napisał/a:
Plusem dla mnie dla Canona jest owa stabilizacja. Wadą to chyba ta plastikowość. Z kolei w Sigmie brakuje stabilizacji jednak jest solidniejsza i daje tryb makro kóry jak dla mnie był by bardzo przydatny.

I sam sobie odpowiedziałeś na zadane pytanie. Znasz wady i zalety tych obiektywów więc sam zdecyduj się co jest dla Ciebie ważniejsze. Szanujesz sprzęt? Dużo podróżujesz w ciężkich warunkach i zdarza Ci się poobijać aparat? Zapytałbym się, czy będziesz korzystał z ogniskowej 300 mm Sigmy bez stabilizacji, ale domyślam się, że pewnie nie umiesz tego jeszcze ocenić. Makro na pewno fajniejsze uzyskasz z Sigmy, ale statyw raczej niezbędny.

MC 

Bez stabilizacji, 300mm i f5.6 bedzie wymagalo jasnosci. Sigma 70-300 jest obiektywem lekki. Masz zamiar takze kupic dosyc lekki aparat. A to tez nie pomaga w utrzymaniu stabilnosci.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja to się zastanawiam jak ludzie lat temu 10 i więcej zdjęcia robili jak stabilizacji nie było. Czyżby ludzie teraz więcej piją i ręcę im dygoczą. :oops:

MC 

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Czyżby ludzie teraz więcej piją i ręcę im dygoczą.

Moze pija za malo? Hmmm, ja "tamtych" czasow az tak dokladnie nie poznalem...

Odpowiedz do tematu