Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 21 Paź, 2008
40D albo 50D
Autor Wiadomość
arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Sro 22 Paź, 2008   

Dlatego nie chcę tym razem pożałować 1300zł i za jakiś czas żałować... Od czego w końcu są raty? :wink:
Na FF nie mierzę, to dla mnie zbytek, a nie żyję ze zdjęć!

Reklama

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Ja mam też staruszka (30D), ale po zastanowieniu się nie kupuje 50D, bo po co? Na razie wystarczy, potem pomyślimy o FF.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

arietiss napisał/a:
Chyba nie zrozumiem tego zdania prędko :) 50d aktualnie kosztuje 3700zł 5d natomiast można wyciągnąć za 4000zł... no ale co kto woli :)

Noi za tą kasę moim zdaniem znacznie bardziej opłąca się zmienić system na nikona (d300)

kamfil06 
Maniak

Wujek_Pstrykacz,

kupujesz jednak 1D :?:

arietiss 
Optyczny
arietiss

mavierk napisał/a:
arietiss napisał/a:
Chyba nie zrozumiem tego zdania prędko :) 50d aktualnie kosztuje 3700zł 5d natomiast można wyciągnąć za 4000zł... no ale co kto woli :)

Noi za tą kasę moim zdaniem znacznie bardziej opłąca się zmienić system na nikona (d300)

mavierk, jak to nie rozumiesz? Sprawa prosta! Przesiadka na FF wiązała by się w moim przypadku z poważną rewolucją jeśli chodzi o obiektywy. Potrzebował bym coś zamiast Tamrona na FF. W dodatku eLka stała by sie trochę przykrótka i trzeba by myśleć coś wyżej. To dało by niezłe koszty, a do moich amatorskich celów FF ze swoją jakością nie jest mi tak bardzo potrzebny. Wole kupić coś dzieciom! :wink: Tak jak juz niejednokrotnie było mówione: body to tylko body, a liczą się bardziej szkiełka do niego! :wink:

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

no, co komu trzeba :) Ja mam aparat raczej do portretu, stąd też moje gadanie :)

arietiss 
Optyczny
arietiss

Przy portretach, a przede wszystkim tych studyjnych przewaga FF jest widoczna. Ja portrety robię okazyjnie i to przeważnie rodzince. Nawet brak lampy mi tak mocno nie doskwiera. :wink:

Paweł_G 
Maniak

Ja poprę kolegów i napiszę, że moim zdaniem cena 40D jest obecnie tak niska że nie warto się nawet zastanawiać tylko brać. 50D to fajna puszka bo nowa ale i tak za 2 lata będzie warta może z 1600 zł. Za zaoszczędzone pieniądze można wybierać spośród kilku fajnych szkieł. Ja osobiście jakbym miał kasę na 50D to - podobnie jak mavierk celowałbym w 5D, no chyba że pałacie się fotografią ptaków bo tu af nie dałby sobie rady.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ja mimo wszystko wolałbym schodzącego 5D niż najnowszego 50D. A gdybym kupował coś trzycyfrowego ...to mierzyłbym właśnie w 400D. 450D po teście jakoś mnie do siebie nie przekonuje, podobnie jak "nie mogę przeżyć" kierunku ewolucji w jakim podąża 5D mk2. Generalnie, to 40D na 50D bym nie zamienił - raczej dołożył i kupił 70-200, którego bardzo mi brak.

W najnowszym kierunku rozwoju Canona nie podoba mi się podbijanie bębenka w wojnie na megapiksele. Mnie 15 czy 22 mpix w niczym się nie przysłuży, a ich zalety zaczynają ujawniać się przy obiektywach na które mnie nie stać. Wolę matrycę 10 mpix na aps-c i 12,8 na ff - zwłaszcza to ostatnia bardzo mnie kusi, stary 5D ma na prawdę olbrzymie możliwości.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Nie powstrzymamy niestety tendencji rynku. Pewno za rok, dwa 15mpix nie będzie niczym specjalnym. A że zmierza to w tym kierunku... Niestety nie mamy na to wpływu, tak jak nie mamy wpływu np. na modę... :neutral:

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

kamfil06 napisał/a:
Wujek_Pstrykacz,

kupujesz jednak 1D :?:

Hamuje mnie trochę to że nidługo też pewnie doczeka sie następcy. Na razie więc czekam, a stara dobra 30D musi wystarczyć na zimę.

007areka
[Usunięty]

...ja tam tez nie mam zamiaru zmieiac mojej 40 na 50 niech sobie korporacja canona dalej pogrywa z klentami dozujac mninimalnie nowosci i jakosc np matrycy, to cos mi sie zdaje ze nie odnotuja zbyt duzej sprzedazy, a i ceny beda leciec, to juz widac na 40d =2000

rafalg 
Rozmowny

Przemyślałem sprawę o zostaje na razie przy tym co mam, jak już będę przechodził to od razu na FF, zainwestuje w szkło i dobry statyw. 10-22 będę miał później z drugim body jako uzupełnienie.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Czw 23 Paź, 2008   

Brzmi bardzo rozsądnie. APS-C do tele, FF na resztę zastosowań. rafalg, chodzi Ci już jakiś obiektyw "po głowie"?

mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Czw 23 Paź, 2008   

A ja właśnie przedwczoraj zakupiłem Canona 50 D z Tamronem 17-50/2,8 jak na razie jestem zadowolony. Nie mogłem się długo zdecydować na aparat. Miałbyć to Canon 40 D później przez chwilę Nikon 90D ale w sklepie jak zobaczyłem Canona 50 D to początkowo stwierdziłem, że się niczym prawie nie różni od poprzednika, ale jak podpiąłem Tamrona do 50 i 40 to jednoznacznie stwierdziłem, że AF i ogólnie obiektwy chodzi szybciej w C 50

Odpowiedz do tematu