Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Również zamierzam zakupić 28-135 is usm.
Posiadam 400-tkę i chęć zamiany (uzupełnienia) kita na "coś" lepszego ze "stajni" Canona.
Zdaję sobie sprawę, że szerokiego kąta będzie jak na lekarstwo, jednak korzystanie z kita nie zawsze wystarcza. Nie ukrywam, że zależy mi na dłuższej ogniskowej.
Jestem baaardzo początkującym, no, ale kiedyś trzeba zacząć.. )
Wiele opinii na różnych forach (łącznie z tym) upewniło mnie o trafności mojej decyzji..
Ale...
To nie będzie jedyny obiektyw, który chcę mieć na swoim wyposażeniu.
Miałem do dyspozycji przez jakiś czas Elkę 17-40. Jestem naprawdę pod wrażeniem jakości zdjęć.
Pytanie - czy w przyszłości zestaw 17-40/4L, 28-135 is usm oraz 70-200/4L ma sens?
Proszę o poradę, gdyż nie jestem w stanie wydać po kilka tysięcy na każdy z obiektywów (te są w miarę na moją kieszeń), a chciałbym mieć uniwersalny zestaw "zoomów".
Nie robię zdjęć w "kościołach", nie mam zamiaru zarabiać na fotografowaniu, chciałbym mieć jedynie dobrze skompletowany zestaw na "każdą okazję" - jak to początkujący - od makro poprzez portrety do krajobrazu...
Dziękuję za szczere odpowiedzi
Pozdrawiam
Tomek
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 24 Paź, 2008
mi akurat w zasadzie ten zakres pasuje, więc w mojej opinii jak najbardziej, choć 28-135 jest "idealnym" obiektywem do FF
mam dół , ten ,a górę mam z 100-400, ale 70-200(L) i tak bede musiał kupić.
na zdrowy rozum 28-135 w takim kontekście jest niepotrzebne.
ale dobrze mieć, bo to dobry i tani obiektyw ot tak do pochodzenia
Pytanie - czy w przyszłości zestaw 17-40/4L, 28-135 is usm oraz 70-200/4L ma sens?
Ja myślę że 17-40 + 70-200/4 w zupełności by Ci wystarczył.
Zakres 28-135 mocno pokrywa się z dwoma poprzednimi obiektywami, zatyka Ci tylko dziurę między 40-70 a ten zakres jest spokojnie do pominięcia jest naprawdę mało istotny. Lepiej za te pieniądze kup sobie jakąś fajną stałkę np 50/1.4 albo nawet 85/1.8 będziesz miał więcej frajdy.
a jak to jest z praca tego obiektywu na cyfrach? nieraz już spotkałem się z opinia ze lepiej to szkło pracuje na analogu niż na cyfrze. ile w tym prawdy? czy przypadłość zlej współpracy z cyfra to bolączka razcej starszych modeli? zamierzam kupić ten obiektyw razem z C 40 D i nie chciałbym się rozczarować
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Wto 11 Lis, 2008
kufel, może to nie jest najnowszy model szkła, ale chyba mylisz go ze starym 28-135 usm bez is.
nawet tamto stare szkło dobrze współpracuje z cyfrą
wszystkie EF canona nie mają problemów ze współpracą z nowymi aparatami (za wyjątkiem 85/1.2 z 5D w starym sofcie)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10