Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam Canona 40d i zastanawiam się, czy da się coś zmienić w ustawieniach aparatu, aby przy wywoływaniu zdjęć w formacie 13/18 nie ucinało mi zdjecia po bokach (najbardziej) oraz góra/dół? Strasznie mnie wkurza, gdy "urwanie" kawałka zdjęcia w fotolab-ie w zasadzie niweluje piękno szerokiego kąta w fotografii plenerowej (i nie tylko). Czy taka zmiana jest możliwa w ustawieniach aparatu, czy moze w PS czy moze w ogóle?
Z góry dziękuję za pomoc,
Ania
[ Dodano: Sro 22 Paź, 2008 16:04 ]
Prośba do moderatora - po zamieszczeniu wpisu pomyślałam sobie, że może lepszym działem do zadania w/w pytania byłby dział "lustrzanki cyfrowe"?? Jeżeli tak, to byłabym wdzięczna za przeniesienie tematu - przepraszam za ew. kłopot.
To jest lustrzanka o określonej matrycy, nie kompakt, gdzie można obcinać (chodź mogę się mylić). Polecam program JPEGCrops. Sama skadruj zdjęcia.
Monitor masz w proporcjach 4:3, zdjęcia na odbitkach w 3:2
Wysłany: Sro 22 Paź, 2008 Re: Format zdjęć
Ania101 napisał/a:
Cześć
Mam Canona 40d i zastanawiam się, czy da się coś zmienić w ustawieniach aparatu
Ale w fotolabie raczej nie powinni Ci samodzielnie obcinać zdjęcia tylko powinnaś dostać całą zawartość kadru plus szare paski tam, gdzie kadr był chudszy od formatu papieru.
maziek, nie byłbym taki pewien. Nawet wrocławskie CeWe obcina zdjęcie zamiast zostawiać białe paski. Właśnie na tym polega problem. Sam jak pracowałem w zakładzie foto, musiałem tak na JPEGCropsie przerabiać czasami po 200-300 zdjęć na godzinę, żeby fotolab nie obciął po swojemu (np. głowę na brzegu zdjęcia)
Wysłany: Sro 22 Paź, 2008
Ja mam małe doświadczenie w tym względzie, lecz jak się kiedyś zapytałem o to popatrzyli na mnie jak na wariata (obciąć komuś zdjęcia? Świętokradztwo!). A pytałem się, bo kiedyś już była tu rozmowa na ten temat. A może wystarczy powiedzieć obsłudze, jak ma być?
Jak rozumiem nie ma możliwości zachowania całego zdjęcia podczas wywołania do formatu 13/18? Cuda się nie zdarzają? No to kiepsko - a tak fajnie to wygląda na monitorze
Wysłany: Sro 22 Paź, 2008
Oczywiście że masz. Jeśli wszystko inne zawiedzie w dowolnym programie graficznym trzeba dodać passe-partout takie, żeby w efekcie obrazek miał proporcie 3:2.
Zawsze pozostaje alternatywa zakupu tuszu Foto + Papieru i samemu można sobie wydrukować zdjęcie.
A co do Fotolabów i obsługi. Ja w 4 punktach pytałem ile zdjęć moge wywołać w jednej sesji (nagrywa się automatem fotki na CD ipotem sobie oni z tego wywołują - ale nazwy labu nie podam, żeby reklamy nie było ) i na koniec dowiedziałem sie bardzo ciekawej rzeczy że mam całe 700MB do dyspozycji - Pani nie pomyślała że automat zapisuje wszystkie dane odnośnie formatu etc. na krążku. podsumowując obsługa nie ma pojęcia o co chodzi bo oni to tylko pakują w karton i wysyłają do lab.
A co do mojego doświadczenia ze zdjęciami wywoływanymi tam - nie zawsze przycinają choć zdarza się to bardzo często. Ale można korzystać z udostępnionego przez nich programu do kadrowania i jakoś sobie poradzić z tym problemem.
też mają dziwne podejście. jeśli nic nie zaznaczymy (czyli nie damy adnotacji "bez dopasowania") laboratorium rozciągnie nam zdjęcie na cały obszar odbitki kosztem jakości.
Różnie bywa
a tutaj podobny artykuł wraz z instrukcją obsługi do JPEGCrops
też mają dziwne podejście. jeśli nic nie zaznaczymy (czyli nie damy adnotacji "bez dopasowania") laboratorium rozciągnie nam zdjęcie na cały obszar odbitki kosztem jakości.
Od roku wywoluje zdjecia tylko u nich. I ani razu nie bylem niezadowolony. A i cena przyjazna.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Czw 23 Paź, 2008
Jeżeli zamawiasz w empiku przez inet, to masz do wyboru trzy metody kadrowania:
Za rady dziękuję równie gorąco jak przy wyborze aparatu i obiektywu - to forum jest niesamowite. Pewnie niebawem zgłoszę się z wątpliwościami dot. stałki i tele, ale to w innym temacie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9