Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
rafalg, wszystko zależy od rodzaju zdjęć jakie wykonujemy, ale przy obecnej cenie 40D ja bym jednak myślał o zmianie z 400D (zresztą właśnie myślę o tym). Sporo zalet w stosunku 400D się zyskuje za relatywnie niewielkie pieniądze. Mnie pociąga wizjer większy, lepszy AF, lepsza jakość na wyższych ISO i trochę tych profi bajerów których nie ma w 400D, czyli punktowy pomiar światła, lepsze sterowanie lampą, pewnie coś jeszcze.
Natomiast 50D mnie nie pociąga mocno, podobnie jak Ciebie, ze względu na megapiksele, choć ekranik i adjustacja AF kuszą...
Ja jednak chyba skłonię się do 50D. Chodzi też o sprawy czysto ekonomiczne. Czy 40D, czy 50D muszę brać na raty, bo nie mam kasy. Raty typu Żagiel, to niestety spore koszty (1% wartości miesięcznie razy ilość miesięcy). Myślę skorzystać z rat 0%, które mają tylko Media Markt, albo Euro Rtv Agd. Na razie jeszcze body 50D u nich nie ma, ale w Euro jest już przedsprzedaż (przewidują dostępnosć na koniec listopada) i tam 50D stoi niecałe 3700, czyli podobnie jak na rynku. Natomiast 40D kosztuje u nich 3000, a więc tylko 700 różnicy! A w Media widziałem 40D za 4000!!!
Szanowni Panowie. Canona 40 D nie opłaca się kupować, bo już tyle ludzi go kupiło, że za 2 lata nikt go nie odkupi nawet za 50 % wartości. Po drugie, niestety z kupnem aparatu jest tak troche jak z zakupem komputera- nie da się go kupić na 10 lat, w przeciwieństwem do obiektywóów, które jak powszechnie wiadomo mogą służyć z wieloma boody (tak jak kobiety). Canon 50 D jest rewalacyjne. Powiem szczerze, jestem z żona na sesji fotograficznej w Londynie i na ISO 1600 a nawet 2500 no i z przymróżeniem oka 3200 sprawuje się znakomicie.
mir, ale tu nie chodzi o to, zeby za 2 lata sprzedac. Przynajmniej ja to tak rozumiem. Jesli 40D za 2 lata przestanie uzytkownikowi wystarczac to kupi cos lepszego (70D?) a ten albo sobie zostawi jako zapas albo odda zonie lub dziecku...
Dlatego mozna kupic sporo tansze a niewiele gorsze body i lepsze obiektywy.
Jest dokładnie tak jak pisze MC. Bez sensu sprzedawać taki korpus za grosze, tym bardziej że znasz jego historię, wiesz co przeszedł i przeżył. Ja np. w przyszłym korpusie będę celował w FF i 40D na 100% zostanie. Powtarzam to co już pisałem: w studiach fotograficznych siedzą stare 20D i jeszcze starsze D60, i od tego że przybywa im lat wcale nie robią gorszych zdjęć.
40D w obecnej chwili opłaca się kupić bardziej jak 50D. Za mniejszą kwotę dostajemy sprzęt który gorszych zdjęć nie robi. A zawsze zostaje kasa na dołożenie do szkła. Ja sam za kilka lat zmieniając 40D na nowszy model ( nie wiem co będzie ale przyjmijmy, że 70D ) nie sprzedam go tylko będę używał jako drugie body. Sam obecnie używam 40D i starego 300D ( co nie znaczy, że 300D nie robi dobrych zdjęć )
Z kupnem 50D to należy jeszcze się wstrzymac. To na razie jeszcze nowoć, więc droższy niż rzeczywiście warty, pewnie jeszcze wyjdą jakieś błędy które producent poprawi. 40D to w tej chwili znakomita propozycja. Mnie pociąga 50D bo stanowi większy przeskok z 30D, ale na razie go nie kupie.
Jak myślicie, jak długo jeszcze będzie dostępny 40D w sklepach?
We wrocławskim Sigma-Pro (w Arkadach Wrocławskich) usłyszałem, że nie ma i już nie będzie. W dwóch Fotojokerach (C.H. Korona, Galeria Dominikańska) usłyszałem, że nie ma i już nie będzie w sklepach FJ ale żebym sprawdził w ich internetowym sklepie e-fotojoker.pl, gdzie od kilku dni figurował jako chwilowo niedostępny i tylko w sprzedaży wysyłkowej (nie można odebrać w sklepie FJ). Ale dziś na WWW pokazał się już jako dostępny (za 2300) i można złożyć zamówienie. Dzwoniłem też do Fotoaparacików i chwilowo nie ma, ale mają być pod koniec tygodnia, tam jest też przyzwoita cena. Oglądałem jeszcze 40D w Saturnie i MediaMarkt (Galeria Grunwaldzka i Dominikańska), gdzie stoi dumnie na półce w wysoce atrakcyjnej cenie 2999 zł za samo body...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 12