Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 24 Paź, 2008 Fotografia pod słońce a uszkodzenie wzroku
Witam, czesto spotykam sie z pieknym zdjęciami zw, z krajobrazem górski gdzie głównym motywem jest centralnie położone słońce.. Niby więc nie wolno patrzeć w wizjer robiąc zdjęcie ostro pod słońce to skąd takie zdjęcia..? Jak to jest z tym patrzeniem na słońce przez wizjer DSLR
Niby więc nie wolno patrzeć w wizjer robiąc zdjęcie ostro pod słońce to skąd takie zdjęcia..?
To wszystko Photoshop - wklejasz słońce z innego zdjęcia... Ktoś kiedyś się poświęcił i zrobił takie ujęcie, a teraz wszyscy korzystają z jego pracy...
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 24 Paź, 2008
jaad75 napisał/a:
kostek napisał/a:
Niby więc nie wolno patrzeć w wizjer robiąc zdjęcie ostro pod słońce to skąd takie zdjęcia..?
To wszystko Photoshop - wklejasz słońce z innego zdjęcia... Ktoś kiedyś się poświęcił i zrobił takie ujęcie, a teraz wszyscy korzystają z jego pracy...
myslę , że to jedyna właściwa ,słuszna i prawdziwa odpowiedź na to pytanie
Nie bądź taki nerwowy, koledzy sobie jajca robią, co się złościsz. Przetłumaczę Ci ich odpowiedź: można patrzeć.
Ja się z tym nie zgadzam, w każdym razie nie bezwarunkowo. Tzn. lekarze mówią, że nawet gołym okiem nie wolno patrzeć na Słońce. Jak patrzysz przez wizjer to wszystko zależy od obiektywu IMHO. Obiektyw normalny da Ci to co gołe oko minus minimalna przysłona i straty na lustrze i pryzmacie. Szeroki sprawę dodatkowo rozwadnia a długoogniskowy może skoncentrować na Twojej siatkówce znacznie więcej energii niż patrzenie gołym okiem.
Sprawa jest banalna, kiedy patrzysz na Słońce soczewka w Twoim oku wypala Twoją siatkówkę dokładnie tak, jak soczewką można przepalić papier. Nic nie poczujesz, a straty są... Na szczęście źrenica jest malutka...
Generalnie jest tak, że nie należy patrzeć, jak "bolą oczy". Zasada ta sprawdza sie o ile źródło promieniowania nie wysyła więcej w zakresie niewidzialnym, niż widzialnym. Dlatego na spawanie łukiem e. w ogóle nie należy patrzeć, ponieważ łuk intensywnie świeci w nadfiolecie i jak ktoś sobie trochę popatrzy to jest ślepy potem w centrum pola widzenia. Ze Słońcem tak nie jest. Poza tym nie musisz przecież patrzeć non-stop, możesz to sobie na boku pokadrować i szybko strzelić, możesz zmrużyć oczy, założyć filtr itd.
Z oczami trzeba o tyle uważać, że jak się uszkodzi sobie centrum pola widzenia to na prawdę nie jest wesoło. A centrum pola widzenia jest tam, gdzie się patrzy...
Nie wiem, czy wzrok, ale matrycę na pewno- chciałem w wakacje zrobić piękne słońce okryte chmurą, ekranik najpierw się mi zrobił fioletowy, później zielony, w końcu czarny i aparat się wyłączył, a ja długo nie mogłem go załączyć Od tej pory nie eksperymentuję- jedynie jakieś delikatne zachody słońca i nic po za tym
Erais, mowa jest o DSLR, a nie o kompakcie z odsłoniętą matrycą i elektroniczną migawką... Poza tym, nawet kompaktem można zrobić zdjęcia słońca bez większych problemów - miałeś po prostu pecha.
Wysłany: Sob 25 Paź, 2008
A ja się sam zacząłem zastanawiać nad tym co napisałem, i chyba (pomijając ogólną zasadę, aby na Słońce nie patrzeć) to nie do końca tak. Na obiektyw szerokoogniskowy jak i długoogniskowy pada zbliżona (warunkowana powierzchnią soczewki przedniej) ilość bezpośredniego promieniowania słonecznego i jeśli widzimy Słońce w kadrze to w przypadku szerokiego kąta jest ono co prawda mniejsze ale też z tego wynika bardziej "skoncentrowane".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9