Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie wie ktoś dlaczego w 450D za pomocą zdalnego wyzwalania migawki wychodzą nie ostre zdjęcia?
Mówię tu o każdym zdjęciu z użyciem RC-1 , aparat na statywie , a jednak zdjęcia wychodzą "ruszone" , muszę coś jeszcze przestawić w aparacie , albo w pilocie? Mam trochę załamkę z tego powodu:(. Normalnie z ręki , lub ze statywu przy ręcznym wyzwalaniu migawki zdjęcia wychodzą żyleta ... tylko z rodziną bez poproszenia kogoś o zdjęcie nie mogę zrobić go sam , bo jakość jest tragiczna ...
dodam że ustawiam na manualu , żeby nie mieć niespodzianek , pstrykam jedno na próbę i dopiero jak dobrze wyjdzie odchodzę od aparatu .. samowyzwalacz .. i kaszanka , nie ostre
na manualu...?
W sensie na trybie manualnym, czy ostrość na manualu.......? Bo jak to drugie to dziwne, że nie wychodzą ostre ..... nawet z użyciem pilota czy wężyka...(no chyba, że dłubałeś coś suwaczkiem korekty dioptrii przy wizjerze).
proste doświadczenie: pozwól puszce ustawić ostrość af-em na obiekcie, przełącz na obiektywie na mf i wyzwól z pilota czy tam z wężyka...i obejrzyj rezultaty....
no chyba, że dłubałeś coś suwaczkiem korekty dioptrii przy wizjerze
To nie to. Obraz jest rzucany na matówkę. Jeżeli jest widziany ostro, taki sam będzie na matrycy. Nie da się ustawić ostrości tak, by było dobrze w wizjerze a źle na matrycy (chyba że przestawić lustro, czy coś )
xagon,
jak znaczne jest to rozmazanie? Muszę powiedzieć że mnie to trochę dziwi. Spróbowałbym wstępnie podnieść lustro (450 to chyba potrafi? )
Wysłany: Sob 25 Paź, 2008 Re: samowyzwalacz w 450D
xagon napisał/a:
Nie wie ktoś dlaczego w 450D za pomocą zdalnego wyzwalania migawki wychodzą nie ostre zdjęcia?...a jednak zdjęcia wychodzą "ruszone"
No to ruszone czy nieostre, bo to zasadnicza sprawa.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 25 Paź, 2008
palindrom, jasne........oczywiście racja, jasne ze zmiana korekcji dioptrii nie ma żadnego wpływu na rejestracje matrycy (czasem jest tak, szczególnie przy oświetleniu z różnych stron ze af ci potwierdza ostrość, mimo ze ewidentnie widać, że tak nie jest, wtedy ważne jest mieć dobrze ustawioną pod siebie korektę dioptrii w wizjerze, wczoraj akurat skończyłem dłubanie na stole bezcieniowym i właśnie takie zjawisko ze światłem wspomagającym mi sie przytrafiło ).
Co do kłopotówxagon, wydaje mi się że jak zagląda w wizjer i robi próbną fote jest w porządku bo celuje odpowiednio, natomiast gdy staje do zdjęcia strzelając pilotem po prostu af nie trafia ...
dlatego wazne jest zeby sprawdzil czy jak ustawi ostrosc i przelaczy na obiektywie z AF na MF i wyzwoli migawke zdalnie tez bedzie mial nieostre zdjecie.
wieczorem wrzucę ze dwa przykładowe zdjęcia , zaraz na spacer idziemy , a stare już pokasowałem.
kozidron - tryb manualny i AF
palindrom ,maziek , - bardziej ruszone niż nie ostre , ale jak zdjęcie ruszone to i ostrości nie ma ...
spróbuję tak jak radzi piotrmkg , to mi się wydaje najporostrzy sposób .. tylko dlaczego tak się dzieje na AF, to mnie trochę zdziwiło.
kozidron - celuję w żonę na AF i ja tylko dołączam do niej , więc co mogłoby zmienić celność af? Z resztą i tak zdjęcie chyba za każdym razem jest mierzone automatycznie , przed zwolnieniem migawki , więc chyba powinno zostać poprawione w razie konieczności przez AF
tutaj po dwie próbki te ostre robione są z ręki ręcznie wyzwalana migawka , .. te drugie to statyw AF i pilot . tryb "P" , IS off. wrzuciłem większe tutaj żeby łatwiej było porównać.
zdjęcia są tylko pomniejszane
Cytat:
No właśnie to, że problemem może byc owo 'poprawianie'
czyli co? tylko MF wchodzi w grę?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sob 25 Paź, 2008
xagon, cały sens polega na tym, żebyś:
1.ustawił ostrość af-em puszki (potwierdził to w wizjerze, ze tak powiem "własnym okiem"-dlatego pamiętaj o nastawie dioptrii)
2. przełączył af na mf(poprosił żonę zeby się nie ruszała -przymknął przysłonę na tyle żebyście oboje byli ostrzy, jak np. stajesz odrobinę za nią)
3. wyzwolił migawkę pilotem (oczywiście stabilnie ustawiając statyw + aparat)
*prościej nie potrafię
jak patrze na pierwszą fotę to wydaje mi się że twoja szanowna małżonka przesunęła bark lekko w prawo a ty miałeś włączony tryb ustawiania ostrości na wszystkie punkty i af lekko zwariował przez poruszające się dziecko na huśtawce.
Wygląda na to, że z puszką jest wszytko wporzo, zrób jak wyżej i będzie dobrze, może używaj jednego z punktów af .........
Czy to pierwsze zdjęcie to crop?
Jeżeli nie, to coś jest nie tak. Na mój gust czapka dziecka w tle obnaża straszną aberrację chromaryczną, w dodatku nienaturalną. Przedmioty poza przedziałem ostrości mogą być otoczone kolorową obwódką (podłużna CA), ew. elementy na krawędziach mogą mieć rozpłynięte radialnie kolory (od centrum kadru). To co widzę jest jednak dziwne.
Pierwsze zdjęcie nie jest nieostre, to jest rozmycie spowodowane ruchem w kierunku lewy górny - prawy dolny róg. Widać po eliptycznym bokeh'u i po kurtce Pani na zdjęciu (krawędź prawego barku jest ostra).
Xagon,
jaki to statyw, czy blokujesz aparat, czy też zostawiasz któryś stopień swobody?
Jeżeli masz obiektyw ze stabilizacją, spróbuj zrobić zdjęcie innym obiektywem. Wydaje mi się podejrzany. To jest pierwsza rzecz, którą bym sprawdził. Tak może wyglądać uszkodzony stabilizator w obiektywie.
Powodzenia
palindrom, ale zrobiłeś wykład.
Po tym co napisałeś wpadłem na myśl, może xagon robi zdjęcia ze statywu z włączonym IS, a jak wiadomo system stabilizacji należy wyłączyć przy korzystaniu ze statywu (chyba że obiektyw sam wyczuwa obecność statywu).
Czy to pierwsze zdjęcie to crop?
Jeżeli nie, to coś jest nie tak.
palindrom, po tym co napisałeś nałożyłem jedną fote na drugą
(tą pierwszą z huśtawką i piaskownicą), jeżeli to jest crop to właśnie wtedy jest coś nie tak albo po prostu statyw wraz z aparatem został przesunięty(bardziej prawdopodobne), ponieważ sztywne elementy fotografii się nie pokrywają(piaskownica, huśtawka i ta palisada czy płot)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9