Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 24 Paź, 2008
Jak najtańsze studio w domu...?
Autor Wiadomość
lupus 
Uczestnik

Wysłany: Czw 23 Paź, 2008   Jak najtańsze studio w domu...?

Witam, dzisiaj robili nam w szkole zdjęcia..no i przypatrzyłem się sprzętowi, który posiadał sz. P. Fotograf. Był dwie lampy+parasolki, spore tło, wszystko na statywach itp...Jak patrzę na sklepy internetowe i są lampy oraz tła to ceny są masakryczne.

Tak więc..mam pytanie - Czy jest możliwość zakupu paru lamp (nie wiem ilu...fotograf miał dwie), tło, statywy, uchwyty i wszystkie duperele w miarę jak najmniejszych cenach? Jestem zielony jeśli chodzi o fotografię studyjną i kusi mnie żeby małe studio zrobić sobie w domu..

pozdrawiam

P.S. Jeśli zły dział to z góry przepraszam. //chyba w tym dziale będzie lepiej - goltar
Ostatnio zmieniony przez goltar Pią 24 Paź, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 25 Paź, 2008   

Na Allegro masz sporo ofert opartych o chińskie lampy na żarówki energooszczędne, plus „metaloplastyka” do tego, czyli statywy, parasole, itd. Wszystko to nie wzbudza zaufania ale jest dość tanie i do nauki być może się nadaje.
Największym problemem może być wspominana (na tym forum np. przez Jaada) niestabilność tych żarówek, które dają zmienne światło (czego oko ludzkie nie widzi) co może dawać problemy z naświetlaniem.
Rozwiązaniem dość tanim i dającym ponoć dobre efekty jest kupno tańszych lamp błyskowych, np. używanych, które można wyzwalać kabelkiem, fotocelą lub innymi budżetowymi rozwiązaniami i w starszych wątkach w tym dziale można znaleźć sporo ciekawych informacji na ten temat. Stosując lampy błyskowe (nowe, dedykowane do systemu lub polecane starsze modele np. Nikona, pracujące w manualu lub własnej automatyce) można pożenić z tymi chińskimi elementami „metaloplastyki”, bo rzeczywiście prawdziwe parasolki, statywy czy inne szpeje – kosztują sporo.

lupus 
Uczestnik

Właśnie kupiłem na Alledrogo uchwyt na lampę i parasolkę (można przykręcić do statywu), tylko nie wiem jaką kupić parasolkę. Srebrną, białą, złotą..? W Internecie też nie dużo pisze (z przykładami zdjęć) jakie są efekty.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

poczekaj na jaada, bo tak to możemy Ci tylko pierdół nagadać :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

mavierk napisał/a:
poczekaj na jaada, bo tak to możemy Ci tylko pierdół nagadać :)

Póki co, nie czuję się specjalistą w tej dziedzinie... :smile:

A w kwestii parasolek, bierz białe convertible, czyli shoot-through z czarnym, zdejmowanym poszyciem - są najbardziej uniwersalne... Jeśli chodzi o wielkość, to wszystko zależy od typu i mocy lamp, oraz tego, co i jak chcesz fotografować. Ja ze speedlightami używam małych 32", ale najczęściej polecany rozmiar, to 43"...

lupus 
Uczestnik

Ja chcę na razie używać z 580EX II :P

Ok, poszukam na Alledrogo. Dzięki. :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

lupus napisał/a:
Ja chcę na razie używać z 580EX II :P

No ja właśnie używam ich z Nikonami SB-25/26, czyli lampami jeszcze ciut słabszymi od 580 EX...

lupus 
Uczestnik

A jaki efekt daje srebrna parasolka? I złota? Wielka różnica jest? W sposobie doświetlania, kolorze..?

@EDIT:
Chcę używam głównie do portretów.
Ostatnio zmieniony przez lupus Sob 25 Paź, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

Srebrna daje ostrzejsze refleksy (specular highlights) i trochę "twardsze" światło. Wymaga dobrego przygotowania skóry i umiejętnego świecenia - biała jest bezbieczniejsza, chociaż strata światła jest na niej większa. Złota daje podobne efekty w sensie kontroli nad światłem i refleksami, dodając ciepły (czasem aż za bardzo) zafarb. Moim zdaniem lepiej założyć żel (CTO/CTS/Amber) na lampę i używać srebrnej parasolki - efekt identyczny, a kontrola większa...

lupus 
Uczestnik

Jako że jestem upierdliwy... Masz może jakieś zdjęcia w archiwum, na których używałeś po kolei poszczególnych parasolek?

jaad75 
Klub Pierdzieli

Masz tu porównanie (nie moje :smile: ):
Złota

Srebrna

Biała

Shoot-Through

A tu inne modyfikatory, gdybyś chciał porównać:
http://www.bron.ch/vt_pd_lg_sc_en/index.php

lupus 
Uczestnik

Wielkie dzięki. Naprawdę mi pomogłeś.
"Pomógł" leci do Ciebie. ;)

[ Dodano: Nie 26 Paź, 2008 09:50 ]
Niestety nie mogę już edytować poprzedniego postu..więc piszę nowy.

Z
Kod:
http://www.foto-tip.pl/sklep/parasolki-c-94_96_100.html
strony którą parasolkę byś mi polecił? Nie mam ochoty zamawiać na Alledrogo, a ten sklep mam niedaleko..

[ Dodano: Nie 26 Paź, 2008 09:51 ]
I jeszcze blendę http://www.foto-tip.pl/sk...-94_96_101.html żeby to tworzyło wszystko jedną całość..

Jestem w tym zielony, więc nie bijcie.. :P

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 26 Paź, 2008   

Z tych prasolek z linka, nie poleciłbym żadnej (zdecydowanie polecam convertible), ale jak byś się uparł, to 120cm odbijającą. Blenda 180 da Ci możliwość doświetlenia całej sylwetki, ale nie jest zbyt poręczna...
Kup sobie taki zestaw:
http://www.bhphotovideo.c...ella_Mount.html
Dojdzie w parę dni, a masz w nim wszystko czego potrzebujesz do używana dwóch lamp (z wyjątkiem wyzwalacza) i nawet po opłaceniu shippingu i ceł wyjdzie taniej niż w PL...

lupus 
Uczestnik

Jakoś nie chcę zamawiać z zagranicy..

Ja myślałem o blendzie 120 cm, tyle że nie wiem czy złota-srebrna czy biała-srebrna :P

jaad75 
Klub Pierdzieli

lupus napisał/a:
Jakoś nie chcę zamawiać z zagranicy..

Twój wybór... Ale szukaj raczej convertible i w przypadku 580EX nie większej niż 120cm...
lupus napisał/a:
Ja myślałem o blendzie 120 cm, tyle że nie wiem czy złota-srebrna czy biała-srebrna :P

Ja bym brał biało-srebrną, klasyczna złota jest mało użyteczna IMHO...

Odpowiedz do tematu