Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich.
Jako że jestem nowy proszę o wyrozumiałość i jeśli źle umieściłem wątek, przesunąć go we właściwie miejsce.
Znajoma prosiła abym poszukał jej fotografa-studia, gdzie może zrobić zdjęcie swojej córki na jej pierwszy roczek itd. Znalazłem takiego i okazało się że w cenie 50 zł daje on 3 odbitki 10x15...i NIE DAJE PLIKU ZE ZDJĘCIEM. Zatrzymuje go zasłaniając sie prawami autorskimi. Oczywiscie można sobie dorobić odbitki u niego w cenie kilkukrotnie wiekszej niz normalna odbitka... Pytanie brzmi:
Czy fotograf może zatrzymać i nie udostępnić pliku, negatywu itd. wykonanego zdjęcia ?
Dziekuję z góry za rzeczową odpowieć.
"Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej, inaczej stanowi to naruszenie art. 81 ust. 1 ustawy z dnia 4 lutego 1994r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych."
Nie chodzi mi czy może mieć kopie tylko czy może w ogole nie udostępnić kopi, przecież to zdjęcia jej dziecka...
Jeśli może zatrzymać to chyba powinno być sprecyzowany zkres usług (czyli to że zamawiając usługę wykonania fotografi, godzi się na sprzedarz wizerunku swojego i dziecka ze wszystkimi prawami do niego). Ba nawet nie na wykonanie fotografi tylko na wykonanie i sprzedaż tylko wydruków... Bo ktoś kto chce zrobić zdjęcie ma chyba jakieś prawa do pracy na której znajduje się jego wizerunek ?
Ma prawo zakazać rozpowszechniania tego wizerunku, tak samo jak fotograf ma prawo do zachowania oryginału swojej pracy. To znaczy fotograf może zatrzymać oryginał i nie udostępnić go osobie na zdjęciu,
ale nie może też, bez zgody fotografowanego, robić użytku z wykonanego zdjęcia.
A co z kopia danych...? Jak zatem kontrolowac to co fotograf zrobi ze zdjęciem ? Jak zabezpieczyć się przed niechcianym rozpowrzechnianiem ? przecież to wolna amerykanka...każdy robi jak mu się podoba zasłaniając się prawami autorskimi...równie dobrze można powiedzieć że osoba fotografowana wyporzycza swój wizerunek na potrzeby pracy fotografa (ktora jest jego własnością). W tym sensie zdjęcie jako całość jest własnością obu stron i aby fotograf mógł zatrzymać jedyna kopię to musi zawrzeć umowę o przekazaniu praw.
Dzieki za odpowiedż. Coś mi tu nie pasuje- sam troche pstrykam i chce to rozwijać...i jakoś dla mnie to nie jest logiczne.
[ Dodano: Pon 27 Paź, 2008 17:16 ]
Dziękuje bardzo.
Czyli jednak może.
Jeszcze poszukam informacji gdzieś na stronkach prawnych-jeśli coś znajdę napiszę.
Najlepiej chyba by było aby każdy fotograf miał zawsze przygotowaną umowę i raz dwa trzy i nie ma problemu.
Pozdrawiam
Tak już po prostu jest, że prawa autorskie do zdjęcia ma fotograf. W końcu to jest jego praca i równie dobrze może sobie nie życzyć by klient wziął to zdjęcie i sam je "rozpowszechniał" w końcu to jego pieniądze.
Opis usługi jest jasny, w cenę wliczone jest zrobienie zdjęcia oraz pewna ilość odbitek.
Oczywiście Twoja znajoma może równie dobrze wykupić prawa do zdjęcia od fotografa, ale podejrzewam, że cena jaką by usłyszała wywołałaby natychmiastowy opad szczęki.
Cena za pozniejszy wydruk kopi wywołał właśnie taki odruch... wiem że to zabezpieczenie ale...Nic tylko zostać "profesjonalistą" w sensie źródła dochodu Patrząć na niektore oferty ślubne i jakość zdjęć to wydaje się że ludzie kupią wszystko... Ok !
Dzięki wielkie chyba koniec tematu
Pozdrawim a sam idę dalej zgłebiać teorię...
Czy kupią wszystko? Niekoniecznie. Ostatnio moja znajoma się oburzyła, że zapłaciła za sesję ślubną i nie dostałą oryginałów zdjęć i że żądają sobie dużej ceny za odbitki.
Ciężko jej było wytłumaczyć dlaczego tak robią i że mają do tego prawo
Tak, Rozumiem. Tylko jak sprawdziłem we Wrocławiu to pierwszy link-cennik i jak byk że dostaje za mniejsza sume wiecej + plyte z fotkami + odbitki w normalnej cenie... nie ma to jak konkurencja
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13