Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Pią 24 Paź, 2008
Powershot SX10 IS kontra FZ-28
Autor Wiadomość
king 
Nowy

Wysłany: Czw 23 Paź, 2008   Powershot SX10 IS kontra FZ-28

Dwa megazoomy o podobnych gabarytach, porównywalnych osiągach i podobnej cenie...Zastanawiam się nad wyborem już bardzo długo.Przedzieram się przez setki opini i testów, porównuje próbne zdjęcia i ... im dalej w las, tym więcej drzew.
Mogę śmiało posłużyc za bazę danych apropos tych modeli...jeśli ktoś potrzebuje informacji,to chętnie podzielę się wiedzą ;)

Na koniec pytanko do redakcji optyczne.pl :
Czy planujecie przeprowadzenie testów tych dwóch modeli? Jeśli tak, to w jakim terminie mozna liczyc na ich opublikowanie.

[ Dodano: Pią 24 Paź, 2008 10:33 ]
Dla zainteresowanych przedstawie kilka moich spostrzeżeń...

KING'S REVIEW :razz: (FZ-28 vs SX10 IS)

FZ-28 :
Argumenty za: jaśniejszy obiektyw dla dużych wartości ogniskowych(co wiąże się ze skuteczniejszą stabilizacją na duży zoomie), RAW, większy LCD (2,7" wobec 2,5" canona), tryb zdję seryjnych(pod tym względem canon to żenada), silniejsza lampa błyskowa, filmy hd, zasilanie dedykowanym akulatorem, mała waga(dla mnie to akurat zaleta), macro i supermacro (bardzo dobrze ostrzy)
Argumenty przeciw: spore szumy matrycy(duże ziarno, w tym szum plackowaty)-użyteczny zakres ISO 100-200, kiepska jakośc dźwięku podczas nagrywania filmów

SX10 IS :
Argumenty za: mniejsze szumy matrycy (drobne ziarno, szum plackowaty niezauważalny), ISO 80 (jak na kompakt bardzo dobra jakośc obrazu), ruchomy obrotowy LCD, lepszy wizjer, dźwięk stereo, możliwośc podłączenia zewnętrznej lampy błyskowej, regulacja siły błysku lampy wbudowanej, teoretycznie do 600 zdjęc na akumulatorkach Ni-MH (wobec 460 fz-tki)
Argumenty przeciw: , brak RAW, tryb zdjęc seryjnych (to zgroza), duża waga, zasilanie 4 akumulatorkami (+ 4 zapasowe)

Mój wybór:
Oba aparaty posiadają świetną (stabilzowaną) optykę, dogry zakres tonalny oraz mnóstwo elaktronicznych udogodnień. Pomimo tego,że pałam ogromną sympatią do Panasonica, ja osobiście zdecydowałem się na Canona. Jest to przede wszystkim spowodowane mniejszymi szumami cyfrowymi matrycy. Niektóre zdjęcia (do antyram) będę wywoływał w większych formatach, przy których ziarno FZ-28 było by już wyraźne.

Dla kogoś planującego wywoływac w 10x15 lepszym wyborem będzie Panasonic.

Reklama

timon 
Nowy

Wysłany: Pią 24 Paź, 2008   

Hmm... stoję przed podobnym dylematem, jednak bardziej skłaniam się ku FZ-28. Argument, który przeważył szalę na korzyść Panasonica to brak możliwości zamontowania tulejki w SX10 (info z forum dpreview.com). Niestety brak możliwości montażu filtrów i raynoxa jak dla mnie dyskwalifikuje Canona.

Pozdrawiam

EDIT:
test SX10 (chyba pierwszy jaki się ukazał):
http://dc.watch.impress.c...10/15/9406.html
dla porównania FZ28
http://dc.watch.impress.c...08/03/8957.html

king 
Nowy

Wysłany: Sob 25 Paź, 2008   

Dzięki za linki.
Apropos adaptera na filtry do Canona, to podobno w firmie Lansmate trwają prace nad jego powstaniem (info też z forum dpreview.com).
Zmartwiła mnie ta beczka na 28 mm w sx10...może wyjdzie coś do ich prostowania :razz: Zauważyłem też większą tendencje do powstawania aberracji chromatycznej, szczególnie na tele (to pewnie przez wyższe wartości przysłony).
Ten żółto-zielony szum potrwierdza się w fz-tce od ISO 400, ale to już taki urok matryc Panasonica. Płacąc za aparat 1100 PLN (gdy body do EOS-a 1000D jest w podobnej cenie), ISO 200 nie powinno tak ograniczac :???:
Oglądałem filmiki nakręcone Canonem i Panasem (vimeo.com), i jednak z tym dźwiękiem w FZ nie jest tak źle.
Jeszcze troche poszperam na necie, może jeszcze znajdę cos wartościowego.

timon 
Nowy

Komunikat na lensmateonline.com brzmi dokładnie tak:
Cytat:
(...)we will explore the possibilities for at least mounting filters on these lenses.

Czyli w najlepszym przypadku będzie można zamontować filtry, a o konwerterach raczej można zapomnieć :sad:

EOS to inna półka :grin: Gdyby nie to, że trzeba wydać przynajmniej drugie tyle na obiektywy to wybór byłby prosty. W tych ultrazoomach przy matrycy 1/2,33" i wpakowanych 10 megapikselach będzie szum, inaczej być nie może :neutral:

Recenzje do których linki umieściłem wyżej nie są do końca obiektywne. Na przykład test iso został wykonany na innej ogniskowej i innej przesłonie - odległość od obiektu fotografowanego była różna. Niestety trzeba poczekać na jakieś bardziej profesjonalne porównanie. Mimo wszystko szum Canona wydaję się jakby "ładniejszy" :wink:

rsms 
Uczestnik

Cytat:
Mimo wszystko szum Canona wydaję się jakby "ładniejszy"

No właśnie. Nawt jeśli tak jest to pozostaje pytanie czego to zasługa, czy matrycy czy algorytmów odszumiania. Różne opinie słychać o odszumianiu w Panasonicu, że nawet działa przy ustawieniu na najmniejszą wartość. No ale w Panasonicu jak ktoś się uprze to to sprawdzi robiąc fotkę i w rawie. W przypadku Canona też trudno powiedziec jak to jest i nie ma możliwości tego sprawdzić :mrgreen: Z tego też powodu trudno będzie o naprawdę rzetelne porównanie jak te aparaty zdjęcia robią, można tylko porównywać jak robią i obrabiają :mrgreen:

timon 
Nowy

Wysłany: Pon 27 Paź, 2008   

Dzisiaj na stronie lensmate pojawił się news o produkcji czegoś w rodzaju tulejki do SX10. Mnie najbardziej cieszy fakt, że jednak będzie można podpiąć Raynoxa :smile: Jest nadzieja, że nie zostanę "skazany" na Panasonica :razz:

Zobaczymy jak będzie z dostępnością takiego "cuda" w Polsce.

xeo
[Usunięty]

Wysłany: Sro 29 Paź, 2008   

Sporo testowych zdjec z SX10 IS http://www.imaging-resour...IS/SX10ISA7.HTM
Niestety w tym samym serwisie brak jeszcze sampli z FZ28.

aniolek21 
Nowy

Wysłany: Pią 07 Lis, 2008   

Czy ktoś może mi wyjaśnic różnice w modelach Canona poweshot SX10 IS a SX1 IS ??

goltar 
Optyczny

Wysłany: Sob 08 Lis, 2008   

Porównanie.
Główna różnica to matryca CCD w pierwszym, a CMOS w drugim. Różnią się także wielkością monitora LCD oraz filmami HD w SX1.

xeo
[Usunięty]

Wysłany: Wto 11 Lis, 2008   

http://digitalcamerabattl...c-dcm-fz28.html
Praktyczne porownanie obydwu moedeli. Mysle, ze moze komus pomoc. Mi troche pomoglo :)

perfect99 
Nowy

Wysłany: Sro 12 Lis, 2008   

Mam tego canona i troche zawiedziony jestem
- wieczorami wogule zdjęcia nie wychodzą,
- za dnia troche lepiej ale też problem często z ostrościa występuje
- w pomieszczeniach jak robie fotki bez lampy to na ogół zamazane wychodzą
- może to moja wina ale jak się sciemnia straszna tragedia się robi jeśli chodzi o jakość i ostrość
- jak używam zoom optyczny to foty wychodzą gorzej niż tel komórkowym :/

pierpapier 
Uczestnik

perfect99 napisał/a:
Mam tego canona i troche zawiedziony jestem
- wieczorami wogule zdjęcia nie wychodzą,
- za dnia troche lepiej ale też problem często z ostrościa występuje
- w pomieszczeniach jak robie fotki bez lampy to na ogół zamazane wychodzą
- może to moja wina ale jak się sciemnia straszna tragedia się robi jeśli chodzi o jakość i ostrość
- jak używam zoom optyczny to foty wychodzą gorzej niż tel komórkowym :/

to wszystko akurat brak wiedzy a nie wina aparatu. wlaisz pewnie na zielonym w ciemnych miejscach jeszcze pewnie z reki, która niestety ci sie trzesie i sie dziwsz.czytac! :lol:

perfect99 
Nowy

wieczorami ze statywu były robione, w róznych trybach i słabo

[ Dodano: Pią 14 Lis, 2008 15:13 ]
mam pytanie gdzie moge coś znaleść jak robić zdjęcia aby to wszystko miało ręce i nogi ?

Manik 
Nowy
Maniek

Wysłany: Nie 14 Gru, 2008   

Proszę o pomoc jaki aparat z tych wpisanych poniżej powinienem kupić
SONY DSC H10
PANASONIC DMC LZ 10
CANON PS A1000 IS
_________ A 590
Lub podajcie jedną alternatywę do tych powyżej----dzięki bardzo :smile:

dejw 
Nowy

Wysłany: Pon 09 Lut, 2009   

Ponieważ aktualnie też zastanawiam się nad tymi aparatami mam pytanko do użytkowników FZ28. Na zdjęciach testowych (z różnych serwisów) zdjęcia w pomieszczeniach mają zawsze zbyt czerwone zabarwienie oraz (zwykle) są ciemniejsze od tych robionych innymi aparatami. Czy/na ile w praktyce te wady są widoczne?

Odpowiedz do tematu