Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeszcze jest Tokina 100/2.8
Ja bym kupił Sigmę, ale 150/2.8 a z tych co podałeś to jednak Tamron.
Ja rozwazam zakup tego tamrona, ewentualnie nikkora 60mm lub sigmy 70mm. Wkurza mnie ten bajer z przesuwaniem pierscienia, zeby przestawic na manualne ostrzenie. Sigma 70 i nikkor tego nie maja. Do tego znalazlem, ze minimalna odleglosc ostrzenia, ale od obiektywu wynosi tylko 99mm. Dla sigmy 105mm jest to 123mm (sigma 70mm - 10cm, a nikor 9cm - okolo). Ja chyba wybiore krotsze szklo (sigma 70mm). Mniej podatne na drzenie rak, a odleglosc z jakiej ostrzy jest taka sama (liczac od obiektywu!).
MM, ta sigma ma jednak (dla mnie) kilka wad:jest duza, ciezka, co najmniej600zl drozsza, ale przede wszystkim: nie ma mocowania do Sony A dlaczego Tamron lepszy? Na tescie widzialem wyniki-ostrosc jest idealna, ale za to Sigma lepiej koryguje abberacje... I badz tu madry...
Aberację są widoczne, ale w macro i tak mocno domykasz a tam od f/5.6 robi się wielki spokój. Już przy f/4 jest jak dla mnie dobrze.
Sigma 150 jest niesamowita, pozwala robić z większej odległości a mocowanie do Sony to moim zdaniem tylko kwestia czasu. W Canonie jest z napędem HSM i może robić za świetne krótkie tele.
MM, owszem zgadzam sie, ze to szklo jest niesamowite ALE: ja nie zarabiam, niestety, fotografia, to jest tylko moje hobby i nie jestem w stanie przeznaczyc ponad2500zl na obiektyw(a planuje jeszcze sigme10-20). Poza tym ciezko by mi bylo z sigma150 i jeszcze paroma innymi biegac po gorach, wiec sam rozumiesz..., a poza tym HSM nie jest mi az tak niezbedny. Aaaa i jeszcze jedno! Gdybym kupil ta sigme, to zona by mnie chyba z domu wyrzucila
Jak żona już się znudziła to może kup to szkło, będzie pretekst do zmiany żony
Bardziej serio... każdy kupuje to na co go stać, choć jeżeli na czymś bardzo nam zależy to moim zdaniem warto kupić poza oficjalną dystrybucją (obiektywy to małe ryzyko a jest sporo taniej) i warto od razu kupić dobrze, nawet na raty lub na kredyt i od razu cieszyć się dobrą jakością. Ja swoje zabawki jeszcze spłacam, a przez to że są dobrej jakości to częściowo same się spłacają. Nie miałem takiego zamiaru, ale tak wyszło i coś mi się zdaje, że jeszcze zaczną mnie za jakiś czas karmić. Może u Ciebie będzie podobnie? Warto się nad tym zastanowić, ja na początku tego nie podejrzewałem a teraz mam nowe wizje na swoją przyszłość. Namawiać nie mam zamiaru, wiem tylko jaka radocha jest z dobrej optyki, cieszenia oka udanymi fotografiami i każdemu tego życzę.
MM, wczoraj doswiadczylem tego, ze zazdrosc to straszna rzecz;-) W sklepie za mna stanal facet z 5d i do tego podpiety jakis obiektyw L... Niestety, kasy nawet na kredyt nie mam, niedawno skonczylem studia i moje zarobki nie pozwalaja na taki luksus Moze za kilka lat cos sie zmieni, a wtedy z cala pewnoscia zaczne od zmiany body, moze i calego systemu, ale licze ze do tego czasu Sony wypusci jakas alfe 500 i wtedy bede szczesliwy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9