Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon i licznik zdjęć
Autor Wiadomość
MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Nie 01 Cze, 2008   Nikon i licznik zdjęć

No i stało się.

Od soboty jestem szczęśliwym posiadaczem Nikona d300 :mrgreen: jednak na razie bez obiektywu/ów ale to akurat nie dotyczy tego tematu.

Moje pytanie jest następujące. Czy jest jakikolwiek sposób na sprawdzenie, czy aparat był już w czyichś rękach, np licznik wykonanych zdjęć albo cokolwiek innego wskazującego na używanie. Chodzi o przypadek gdy ktoś zamówił, nie spodobało mu się i odesłał z powrotem (po czym następuje ponowne sprzedanie tego samego egzemplarza) Optycznie wygląda OK ale wyczyścić zawsze idzie.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 09 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Nie 01 Cze, 2008   

w opanda exif - taki program

http://www.opanda.com/en/download/IExif_2.3_en.exe

ale odnosze wrażenie że zlicza też exif klapnięcia migawki w LV :)

W opanda exif znajdź pozycje total number of shutter relases for camera

[ Dodano: Nie Cze 01, 2008 16:01 ]
PS: Gratulacje :)

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Dzięki za pomoc. Zaraz sobie sprawdzę a przynajmniej jak pstryknę zdjęcie. Aparat był skądś sprowadzany i to specjalnie dla mnie. Więc na sklepie był raptem jeden dzień, ale co się działo wcześniej to już nie wiem.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

W fabryce robią ponoć jakieś 200-300 zdjęć przy kalibaracji...

MichalP 
Optyczny
foto&moto

jaad75 napisał/a:
W fabryce robią ponoć jakieś 200-300 zdjęć przy kalibaracji...

No jak tyle będzie to mogę zrozumieć. Ale więcej nie przepuszczę.

A propos programiku już sobie sprawdziłem. Najpierw ze zdjęciami z Canona 40D (niestety tu nie ma jednoznacznego odnośnika)

Ale przypomniałem sobie że z pixel peepera ściągałem jakieś zdjęcia na d300 i tu już jest wyraźnie zaznaczone, dzięki Mnich, ile zdjęć zostało wykonane (a właściwie shutter releases)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Fajnie że mogłem pomóc.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pon 02 Cze, 2008   

Ganz nówka nieśmigany

Po dwóch zdjęciach - pierwszy był RAW (program tego nie łyka) total shutter releases - 2 !!! :mrgreen:

veenee 
Optyczny
fotosapiens

u mnie bylo dokladnie tak samo.
Na pewno mozliwe jest grzebanie w sofcie aparatu tak, zeby wyzerowac licznik zdjec, ale mysle, ze takie podejrzenia - to lekka paranoja :twisted:

Wiele radosci z uzywania sprzetu zycze!

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Grzebanie w sofcie - raczej dla specjalistów. No chyba że odsyłają do Nikona bo w RTV Euro AGD na pewno tego nie robią :mrgreen:

Dziękuję :cool:

[ Dodano: Nie 08 Cze, 2008 13:20 ]
W sobotę kupiłem sobie pierwszy obiektyw - Nikkor 50 1.8.

Oględziny w sklepie wskazywały że wszystko jest OK zresztą warunki nie zezwalały na dłuższe wgłębianie się w temat sprawdzania.

Po zrobieniu dwustu różnych zdjęć okazało się, że niektóre, zwłaszcza przy f1.8 okazały się nieostre. Wiem, wiem - ten obiektyw przy 1.8 i 2.0 jest niespecjalnie ostry, ale przy testach okazało się, że ciut bliżej (tak z 4-6mm na tablicy testowej) jest środek ostrości.

Na szczęście d300 ma kalibrację autofokusu i tu niespodzianka, nie sądziłem, że korekta ta jest tak mała - musiałem zjechać na +20 czyli koniec skali aby uzyskać prawidłowe ustawianie ostrości.

Czy to możliwe, żebym miał aż takiego pecha? Czy też wśród Nikonów są rozbieżności pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami?

Bo myślałem, że Nikonowskie obiektywy super współpracują z body. I teraz nie wiem, czy mam felerny obiektyw a inne które kupię będą OK. Czy body jest nieco "skrzywione". No zobaczymy przy kolejnym zakupie.

Ale mam pytanie - czy oddać obiektyw (bo w pewnych sytuacjach może być nie tak jakbym chciał), czy pracować sobie na spokojnie +20 bo nawet skrajna korekta nie popsuje np ustawiania w nieskończoności

A tak w ogóle poza +20 to jestem jak najbardziej zadowolony - ostry, ostry i jeszcze raz ostry obiektyw, szybki AF, nawet bez VR sobie radzę :mrgreen:

s_dec 
Nowy

Wysłany: Sob 28 Cze, 2008   nikon d200

Witam

Czy jest możliwe sprawdzenie ile aparat wykonał zdjęć w "swoim życiu"?

Pzdr

[ Dodano: Sro 02 Lip, 2008 21:32 ]
hej
Dzięki za pomoc, aparat miał na liczniku 11414. Został sprzedany jako nówka
(wysyłkowo), gdy go zobaczyłem pierwszy raz, odrazu miałem podejrzenia co do jego rzekomej "nowości", a programik tylko potwierdził moje przypuszczenia. Rzecz jasna aparacik odesłałem i czekam teraz no zwrot pieniążków.
Pozdrawiam

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pią 04 Lip, 2008   

:shock: szok :shock:

sugeruję, wręcz namawiam, aby nazwa tego sklepu została ujawniona. To po prostu chamstwo aby tak postępować z klientem.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Przylaczam sie. Zenujace.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

MichalP napisał/a:
sugeruję, wręcz namawiam, aby nazwa tego sklepu została ujawniona

Właśnie. Prosimy o namiary.

mons