Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Fotoradar :)
Autor Wiadomość
krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Czw 30 Paź, 2008   

Baku napisał/a:
Uwaga, koledzy, to nie do Was, tylko tak ogólnie, w eter...
-----------------------------------------------------------------------------------

U nas są same mistrze kierownicy.
I każdnen jeden wie, że jest najlepszejszy.

Ten przejechał milion kilometrów, tamten nigdy nie dostał mandatu, jeszcze innego szkolił sam Colin McRae, a jeszcze inny zamiast krwi ma benzyne.
A te wszystkie przechwałki to są jak pijacki bełkot.
http://www.joemonster.org...iat_po_alkoholu
Jesteśmy jacy jesteśmy, a w swoich marzeniach i opowiadanych historiach, możemy nawet wprowadzać prom kosmiczny w poślizg nadprzestrzenny.

Wszystko zweryfikuje czas. Oby mi się udało dożyć momentu gdy o własnych siłach i z własnej woli złożę dokument zwany prawem jazdy w odpowiednim urzędzie i powiem - "jestem już na to za stary". I będę mógł wtedy powiedzieć: "byłem dobrym kierowcą".
A na razie uchowaj mnie Boże i od kapeluszowych dziadków i od mistrzów kierownicy, wolę jeździć wśród przeciętniaków, podobnych mnie.

A fotoradary? Niech będą. Ale nie byle gdzie, co osiem, pięć czy trzy kilometry, ale tam gdzie jest niebezpiecznie, a takich miejsc nie brakuje. I na, Rany Chrystusa, zbudujmy wreszcie sieć autostrad i ekspresówek.

amen :twisted: :cool:

Reklama

piotrmkg 
Optyczny

Baku napisał/a:
I na, Rany Chrystusa, zbudujmy wreszcie sieć autostrad i ekspresówek

czy do szanownego kolegi jeszcze nie dotarla prawda ze w polsce fotoradary, wideorejestratory i suszarki sluza tylko jedemu celowi - dodatkowym wplywom do budzetu wojewodztwa? wyobrazasz to sobie co by to bylo gdyby po polsce mozna bylo poruszac sie w tempie 130kmh i nie dostac za to mandatu? ostatnio gdzies wyczytalem ze dziennie :!: jeden wideorejestrator przynosi zysk ok. 20k pln :!: x 300 dni [bo swieta, naprawa, serwis] = 6 milionow zlotych. o tyle mniej w budzecie. jakos miesiac temu w wa-wie byla weekendowa akcja z serii wolniej = bezpieczniej, efekt :?:
- mandaty na laczna kwote ok 100k pln;
- suma punktow wystawionych ok 24tys;
a gdzie stali szanowni mundurowi :?: w wiekszosci przypadkow na trasach gdzie jest =>3 pasy w kazdym kierunku a pieszych sie nie uswiadczy bo nie ma ani chodnika ani niczego do czego ten pieszy mialby isc.

unia nam wmawia ze u nas statystycznie jest najwiecej smiertelnych wypadkow. ok. ale statystycznie ja i moj pies mamy po trzy nogi. sama statystyka nic nam nie mowi. powinni liczbe zabitych przeliczac na samochodo-kilometr [ilosc samochodow przypadajacy na kilometr drogi, taki moj wymysl :-) ] i wtedy by im wyszla cala prawda o tym jak jezdza Polacy - a jezdza jak na panujace warunki calkiem bezpiecznie (przynajmniej wiekszosc).

ps. takie tylko moje odczucie jesli chodzi o wideorejestratory, policja wychodzi z zalozenia ze nie ma ludzi, ktorzy nie popelniaja wykroczen drogowych, sa tylko tacy co byli zbyt krotko filmowani. :twisted:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Prawda ta do mnie dotarła, ale to właściwie nie prawda, ale półprawda ..więc de facto kłamstwo. Dlaczego?
Z dwojga złego wolę żeby były te suszarki, videorejestratory, fotoradary i cała reszta niż gdyby zapanowała wolna amerykanka.
Polacy jako naród, ma na drodze zbyt dużo zaufania do swoich umiejętności i sprzętu (często w wieku właściciela), zbyt chętnie czerpiemy z naszej barwnej historii (husaria autostradowa, miejski dywizjon 303, etc.) i nazbyt często wysiadają nam nerwy.
Hulaj dusza piekła nie ma. Trzeba być kompletnie bez wyboraźni by myśleć o polskich drogach bez policji i całej gamy środków odstraszających.

Cytat:
unia nam wmawia ze u nas statystycznie jest najwiecej smiertelnych wypadkow. ok. ale statystycznie ja i moj pies mamy po trzy nogi. sama statystyka nic nam nie mowi. powinni liczbe zabitych przeliczac na samochodo-kilometr [ilosc samochodow przypadajacy na kilometr drogi, taki moj wymysl ] i wtedy by im wyszla cala prawda o tym jak jezdza Polacy - a jezdza jak na panujace warunki calkiem bezpiecznie (przynajmniej wiekszosc).

W statystyce siedzę zawodowo. To zdanie z pieskiem (jest jeszcze wersja z ogniskiem i wiaderkiem lodu) jest typowym wykrętem ignorantów, którzy nie mają o statystyce bladego pojęcia. Statystyka to zespół matematycznych metod analitycznych służący do prezentacji w zjadliwy sposób zjawisk masowych. Czy Ty i Twój pies to zjawisko masowe? Nie. Więc statysyka a dokładnie średnia arytmetyczna nie ma tu żadnego zastosowania. A Twój wskaźnik... "powinni liczbe zabitych przeliczac na samochodo-kilometr [ilosc samochodow przypadajacy na kilometr drogi, taki moj wymysl" - czego on by dowiódł? Że przeciętny niemiec ma szansę ujechać 130 kilometrów w Polsce zanim zginie lub zostanie ciężko ranny? Że polacy są świetnymi kierowcami? To tylko przystosowanie do panujących warunków. Ale skoro jest tak świetnie, to DLACZEGO tylu ludzi ginie na drogach? Zostawmy statystykę, bo śmierć ludzi to nie liczby, tylko koniec ich istnienia na tym padole. Żadnym, nawet najfikuśniejszym wskaźnikiem, nie udowodnisz że jest u nas dobrze i bezpiecznie, chyba że za skalę porównawczą przyjmiemy amerykę łacińską (a i tego nie jestem pewien).

Zgadzamy się natomiast co do jednego. Policja i fotoradary często czają się tam, gdzie akurat przez przypadek jest równo, pusto, szerko i bezpiecznie.

krisv740
[Usunięty]

Baku, statystyka jest tak dobra jak dobre są parametry które zostały uzyte do stworzenia tego zestawienia statystycznego.
statystyka nie jest lekiem na całe zło i biorąc pod uwagę inne czynniki czasami można nią podetrzeć d....!
sorry , taka jest prawda!

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ależ krisv740, ja to wiem doskonale! Powinieneś raczej swoje słowa skierować do piotramkg, to on chce liczyć jakieś pokrętne wskaźniki, by dowieść że jest super.

Regularnie uczestniczę w GUSowskich spotkaniach dotyczących Polskiego Programu Statystyki Publicznej, zdarza mi się znajdywać błędy w rocznikach statystycznych, coś tam wiem na ten temat. Ograniczenia i niedoskonałości metod statystycznych też są mi znane, stąd moja bulwersacja na powiedzonko o człowieku, psie i ilości nóg. Statystyki nie używa się do tego, co można policzyć na palcach lub w pamięci.

krisv740
[Usunięty]

Baku, to nie tak :mrgreen:
piotrmkg, dobrze , choć w przerysowaniu przedstawił sytuację porównań statystycznych polski do reszty (normalnej) europy.
brak jest po prostu mozliwości "realnego" przeniesienia warunków wypadków np. w niemczech na sytuacje w polsce. nie te drogi, nie ta inzynieria drogowa (choc nie twierdzę, że jest doskonała :twisted: )

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ale tu się nie trzeba uciekać do statystyki. Wystarczy pojechać i zobaczyć na własne oczy, a jak się nie ma czasu to można spytać kogoś kto był. Co do naszej marnej infrastruktury to chyba wszyscy się zgadzamy. Co do roli policji to ja widać mam trochę odmienne zdanie i nie traktuję ich jako zła koniecznego (raz bardzo mi pomogli). Co do ofiar śmiertelnych na drogach... czy na prawdę nie dostrzegacie dramatyzmu sytuacji?

A statystyka to narzędzie. Takie jak nóż kuchenny - może być bardzo użyteczne, ale w rękach wprawnego matematyka-manipulatora może też (podobnie jak nóż) spowodować dużo trudnego do odkręcenia zamieszania. I z takimi sytuacjami również miałem do czynienia.

piotrmkg 
Optyczny

oczywiscie ze statystyka jest tylko narzedziem, tylko dlaczego nasz rzad i telewizja sa raczej z tych matematykow-manipulatorow. np. srednia placa w KGHM'ie to cos kolo 8000pln/m-c, i wydawac by sie moglo ze gornik na przodku zarabia cos blisko tej sredniej, a jednak zarabia tylko 1800pln/m-c, a srednia bija prezesi zarzadu z pensjami po 300k pln/m-c (ostatnio pan wielce prezes zrezygnowal z kierowcy na czas kryzysu, kto zgadnie ile kierowca pana prezesa zarabial? 30k pln/m-c za wozenie goscia na trasie dom-robota-dom, ewentualnie dom-robota-lotnisko [w lubinie jest lotnisko z firmowym samolotem dyspozycyjnym wiec trasa nie jest daleka] lotnisko-robota-dom). tak samo jest ze srednia krajowa. brat pracuje w ministerstwie juz sporo i jeszcze nie zdarzylo mu sie "nie" poprawiac statystyk dla ministra (nie interesuje mnie co zrobisz ma to dobrze wygladac i byc trudne w wykryciu - takie zazwyczaj jest polecenie :D ) na konferencje prasowa.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wiele osób utożsamia statystykę ze średnią arytmetyczną, a tymczasem to jedna z prostszych ale i bardziej "kłamliwych" miar, która nie powinna znajdywać zastosowania poza rozkładami gaussowskimi.

A Dilbert... Jakież to życiowe... To ten rodzaj ponurego, nerwowego śmiechu człowieka na krawędzi.

A co do KGHMu to ostatnio czytałem co tam wyczyniają związki zawodowe. Prezes ponoć sprzedał samolot a związki zawodowe podniosły larum "co on? zwariował? przecież prezes TAKIEJ firmy bez samolotu? może ma jeszcze pociągiem jeździć?"
Niestety, ale w takich państwowych dinozaurach winni są wszyscy, nawet Ci na przodku. Oni najłatwiej dają się manipulować ludziom którzy mają dbać o ich interes. To co? Może referendum strajkowe? Kto za? A kto popiera? Ktoś się wstrzymał? ...niemożliwe...

piotrmkg 
Optyczny

dlatego srednia krajowa powinno sie wyliczac nie srednia arytmetyczna a czyms o wiele lepszym modalna

Thorn 
Bywalec

piotrmkg, - świetny rysunek :lol: i wcale nie taki znów rzadko spotykany :roll:

Odpowiedz do tematu