Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam kilka pytan dotyczacych w/w tematu bo przewija sie tu i tam:
1. Co to jest?
2. Jakie sa objawy?
3. Jakie sa konsekwencje?
4. Jaka jest profilaktyka?
5. Leczenie?
6. Zapobieganie ewentualnym nawrotom?
1. Choroba.
2. Kupowanie co raz lepszych aparatów i robienie co raz gorszych zdjęć.
3. Pusty portfel i dużo gniotów w portfolio.
4. Czytanie poradników foto, trening i poglądanie lepszych.
5. j.w.
6. Zakaz kupowania nowego sprzętu jeśli nie wykorzysta się dostatecznie starego.
AuThoR, Właśnie!
To my wpędzamy początkujących w tę chorobę.
Z drugiej strony często czytam że ktoś planował na początku sprzęt za 2000 zł a po kilku sugestywnych podpowiedziach znalazł dodatkowy 1000 zł.
Poza tym chyba nikt po zakupie droższego (a więc lepszego) sprzętu nie żałował dopłaty.
Sądzę ,że jak wszędzie jest potrzebny umiar , kupować wystarczająco dobry sprzęt aby spełniał pokładane w nim oczekiwania i dawał zadowolenie użytkownikowi z fotek.
Do tego wystarczająca ilość praktyki i można teoretycznie ( w praktyce dotyczy tylko mistrzów) słabym sprzętem robić możliwie najlepsze foty.
A prawdziwy pasjonat fotografii będzie zawsze na nią chorował niezaleznie od posiadanego sprzętu i na to niestety nie ma lekarstwa .
tak sie zastanawiam czy czasem nie choruje na ta chorobe, zgodnie z wytycznymi Arka to mam:
Pusty portfel, same gnioty w portfolio, eos'a 3 i 3 szkla (nie L) ale z drugiej strony tez mam ksiazki i staram sie cos z nich nauczyc a sprzet jak kupilem w latach 1997-1999 (eos'a 50E zamienilem na eos'a 3 w 2001), tak nic w nim nie zmieniam.
Zakaz czytania stron poświęconych fotografii i absolutny zakaz brania udziału w dyskusjach na forum.
Jak kto ma słabą wolę może zaszyć sobie pod skórą (jak esperal) migawkę szczelinową lub matrycę z aktywnym systemem redukcji drgań.
A jak się idzie ulicą i zwraca uwagę na osoby które niosą coś więcej niż kompakta i przez naszą głowę przelatują dwie myśli:
--> "o kurde ale gość ma fajny sprzęt"(zazdrość)
lub -->"ooo...canon/inne....ale mój jest jednak lepszy"(satysfakcja)
to też mamy do czynienia z jakąś odmianą onanizmu sprzętowego?
A jak się idzie ulicą i zwraca uwagę na osoby które niosą coś więcej niż kompakta i przez naszą głowę przelatują dwie myśli:
--> "o kurde ale gość ma fajny sprzęt"(zazdrość)
lub -->"ooo...canon/inne....ale mój jest jednak lepszy"(satysfakcja)
to też mamy do czynienia z jakąś odmianą onanizmu sprzętowego?
A czy to istotne? Gorzej, gdy dojdziesz do wniosku że on ma lepszy i argumentem gazrurki przekonasz go do 'dobrowolnej wymiany'...
W sumie można mieć radoche z robienia zdjęć, z posiadania aparatu, noszenia aparatu, jakiegoś strasznie dłuuugiego tele i jakiegoś absurdalnego statywu po mieście... Każde z tych hobby jest tak samo dobre.
Gorzej, gdy dojdziesz do wniosku że on ma lepszy i argumentem gazrurki przekonasz go do 'dobrowolnej wymiany'...
co??
zresztą nieważne...
Napisałem to, ale nie popadajmy w skrajność
Nie jestem jakimś fanatykiem sprzętowym ale PRZYZNAJĘ, że niekiedy zerkam kto czym pstryka i stąd mój post tylko plisss nie pisać zaraz jakichś skrajnych poglądów. Nie zmusza mnie to zaraz do kupienia droższego sprzętu
Natomiast korzystanie z lepszego...no...fiu fiu..niekiedy moja silna wola LEGA W GRUZACH na szczęście mam swoje granice hehe
POZDRO
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pią 31 Paź, 2008
oj , panowie!
proszę o uwagi i opinie oraz porównania jak w wypowiedzi Arka!
było dowcipnie, krótko i na temat.
a jesli chcemy rozciągnąc wątek - to proszę
pytanie pomocnicze - a ci co kupuja powiedzmy porsche czy ferrari , to uwazacie ,że wiedzą co z tym mozna zrobić, czy poprostu jest to "onanizm motoryzacyjny" i czym rózni sie od fotograficznego onanizmu sprzętowego???
czy to, że ktoś lubi kupować dobry sprzęt może czynić go onanistą sprzętowym?
Z tym jest różnie - dlaczego? -->
1. może go poprostu stać i wydatek o 2tyś więcej jest dla niego wogóle znaczący (nawiązuję akurat do aparatów) a woli inwestować w coś lepszego
2. stać go a w d*** go szczypie jak widzi że ktoś może mieć coś lepszego...a to że używa AUTO jest dla niego mało istotne
3. nie stać go ale i tak kupi lepsze dla szpanu...żeby się pokazać
4. nie stać go ale jak już ma kupić to woli zainwestować w coś konkretnego
Opcji wiele...
A jakby się tu zapytać czy ktoś jest onanistą sprzętowym to....aż ciekawy jestem czy znalazł by się choć jeden
[ Dodano: Pią 31 Paź, 2008 19:29 ]
a jakby temat brzmiał "miłośnik dobrego sprzętu" to.....no no...hehe
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
AuThoR napisał/a:
czy to, że ktoś lubi kupować dobry sprzęt może czynić go onanistą sprzętowym?
Widać nie rozumiesz - onanista sprzętowy to taki, który chce mieć najlepsze za wszelką cenę - jak ktoś lubi kupować dobry sprzęt - kupi sobie dobry sprzęt i.. nie będzie miał kompleksu sprzętu lepszego
AuThoR napisał/a:
A jakby się tu zapytać czy ktoś jest onanistą sprzętowym to....aż ciekawy jestem czy znalazł by się choć jeden
Mimo tego, że od 2 lat mam ten sam sprzęt i nie zamierzam go zmienić, uważam się za onaniste sprzętowego (bo nie mam $$$ )
krisv740 [Usunięty]
AuThoR napisał/a:
a jakby temat brzmiał "miłośnik dobrego sprzętu" to.....no no...hehe
pod tym się odpisuję
co do punktów z twojej wypowiedzi , to obstawiam pozycje 2 i 3 jako "okropne"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9