Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Amatorsko, do 2500 zl, z nagrywaniem filmikow - lustrzanka
Autor Wiadomość
woodz1909 
Nowy

Wysłany: Pią 31 Paź, 2008   Amatorsko, do 2500 zl, z nagrywaniem filmikow - lustrzanka

Witam.
Jestem amatorem fotografii.

Bywam w ciekawych (przynajmniej dla mnie) miejsach, ktore chce niekiedy uwiecznic.

Plenery - wiec cos ze sporym zoomem
muzea, male pomieszczenia muzealne - wiec potrzebuje czegos z szerokim kontem widzenia
imprezy - wiec cos co szybko zapisze zdjecia.
Imprezy - czesto zle warunki oswietleniowe - wiec cos co moze fotografowac w slabej widocznosci - bez lampy blyskowej.

W miare mozliwosci - jakis uniwersalny obiektyw - w podrozy miejsce jest wazne!!

P.S. nie ganiam za milionami pikseli - drukuje 20*30 MAX ..

Poszukuje aparatu, ktory w ramach tego - moglibyscie polecic.

Chcialbym, zeby mial mozliwosc nagrywania filmikow - czesto takie krece i potrzebuje raczej jednego urzadzenia, a nie dodatkowej kamery.

Cena jaka mnie interesuje - razem z jakims kitowym obiektywem - to jakies 2500 zlotych...

Troszke moge ewentualnie dolozyc - bo profesjonalista raczej nagle nie zostane - wiec inwestycja raczej na dlugo..

BARDZO DZIEKUJE ZA WSZELKIE OPINIE I RADY

Reklama

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

Wysłany: Pią 31 Paź, 2008   

tylko nikon d90 ma nagrywanie filmów... razem z kitowym 18-105VR... jednak to wydatek 3300 przynajmniej... szybkość zapisu zdjęcia zależy od karty bardziej... kupisz sandisca Extreme IV to będziesz miał szybkość...

woodz1909 napisał/a:
Imprezy - czesto zle warunki oswietleniowe - wiec cos co moze fotografowac w slabej widocznosci - bez lampy blyskowej.

No ten argument dość mocno kłóci się z Twoim budżetem... sorry..

MC 
Temu Panu już podziękujemy

woodz1909, tak to Ci nawet w erze nie dadza.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

A właśnie że dadzą. Sony Ericsson K850i. 5 megapikseli, kręcenie filmików, matryca cmos, szybki AF, znakomity jasny obiektyw Sony 5.2 mm, f/2.8, wbudowany flesz.
I budżet się zamknie.

A w wsprawie lustrzanki to albo podniesienie budżetu do Nikosia D90 albo niestety zostanie drugim Polańskim trzeba sobie będzie odpuścić :lol:
Bez kręcenia filmików to za 2500 zł już coś się da kupić.

Darrarski 
Początkujący

Ja się przekonałem ostatnio że 2500 PLN to minimum dla amatora na start. Trzeba kupić body, obiektyw (bo kitowe w tanich lustrzankach są do kitu), zapasową baterie, kartę pamięci, może jakiś filtr...
Ja wybrałem 1000D + Tamron 17-50 F2.8. Przyczyny takiego wyboru opisałem zresztą w odpowiednich wątkach na tym forum. Wydaje mi się że w tej cenie dokonałem dobrego zakupu, ale z pewnością nie będzie on spełniał wszystkich wymagań woodz1909 .

RB 

Darrarski napisał/a:
Ja się przekonałem ostatnio że 2500 PLN to minimum dla amatora na start. Trzeba kupić body, obiektyw (bo kitowe w tanich lustrzankach są do kitu), zapasową baterie, kartę pamięci, może jakiś filtr...

Hmm, powiedzmy, że na start trzeba miec jakies body i jakiś obiektyw oraz trochę czasu by nauczyć się kontrolować efekty...
Niedawno jeden kolega pokazywał jakie mu wychodzą zdjęcia Canonowskim kitem a jakie Tamronem. Abstrahując od denności obu, to te nieporuszone zrobił jednak kitem ;-) Naprawdę, na kiepskim obiektywie można całkiem sporo się nauczyć...

Darrarski 
Początkujący

Uczyć polecam się na Zenicie. Koszty minimalne, jakość przyzwoita, a ile zabawy :-)

kozidron
[Usunięty]

w końcu do tego musiało dojść, ktoś chcę lustrzankę z możliwością nagrywania filmów...
bo jest ich wiele na rynku i ciężko się zdecydować.....D90 czy 5D II

mavierk 
never knows best

Darrarski napisał/a:
Uczyć polecam się na Zenicie. Koszty minimalne, jakość przyzwoita, a ile zabawy :-)
Ostatnio na pewnym forum koleś pokazał swoje zdjęcia z 12xp + heliosik 44m-4 bodajże - nie wyobrażalna jakość zdjęć, niesamowite kadry, super obróbka i świetna głębia...

Darrarski 
Początkujący

@mavierk - zgadza się. Zenit ma też inne zalety: jest tani i są bardzo duże szanse, że leży nieużywany u kogoś z bliższej lub dalszej rodziny w szafie :-) Sam mam TTL i E, z tym że ostatnio jak wywołałem kliszę z E to okazało się że migawka już niedomaga i większość zdjęć prześwietliłem.

mavierk 
never knows best

no ja mimo wszystko usiłuję się zebrać na kupno jakiegoś manualnego pentaxa i przypiąć do niego 55/1.2 Porsta :)

RB 

Darrarski napisał/a:
@mavierk - zgadza się. Zenit ma też inne zalety: jest tani i są bardzo duże szanse, że leży nieużywany u kogoś z bliższej lub dalszej rodziny w szafie :-) Sam mam TTL i E, z tym że ostatnio jak wywołałem kliszę z E to okazało się że migawka już niedomaga i większość zdjęć prześwietliłem.

Tiaaa, Zenit 11...Losowa migawka, rwie co którys film, od czasu do czasu zalicza gruntowny pad, a przypinany doń standardowo Helios chodzi we wszystkie strony...

Ale stary Zenit B to inna historia...

Odpowiedz do tematu