Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
sz@kal robi świetne zdjęcia właśnie 18'stką, ale już podkreślił, że ma ograniczenia sprzętowe.
FZ to tylko kompakty, tyle ze z zaawansowanym zoomem i trybem manualnym na przyzwoitym poziomie. Trudno żeby nie było ograniczen,szczególnie dla sz@kala.
Amix napisał/a:
Nie wiem, jeszcze raz powtórzę nie wiem jak sie ma do tego FZ28. Gnębi mnie jednak upchana matryca w nowszym modelu.
Nie rozumiem...jest tyle zdjęć testowych jasno pokazujacych ze FZ czy 18 czy 28 szumią w okreslonych warunkach (wszelkie cienie i szarosci są zapackane szumem kolorowym. Tu nie ma co gnebic, szczególnie usera lustrzanki tak przyzwoitej jak Twoja. Moim zdaniem FZ28 to mały krok naprzód w porownaniu do Fz18. Pomijam dobry jakosciowo (ale juz nie objetosciowo) tryb HD, przydaje sie sledzenie obiektu AF, 2 tryby Custom. Osobiscie jestem zadowolony ale wiecej juz megazooma nie kupie, tylko lustrzanke.
Ale ja nie chcę nikomu odradzać kompaktu.
Napisałeś fajny post, i na pewno ludzie nie będą odstępowali od kupna aparatów kompaktowych, a szczególnie super zoomów
Pozdrawiam.
Witam, czy można się spodziewając (za niedługo) testów nowości rynkowych, zaawansowanych kompaktów/hybryd ?
No, chyba, że wortal postawił jedynie na lustra i obiektywy...
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Pią 31 Paź, 2008
Kilka dodatkowych uwag na temat FZ28.
-Bateria jest świetna. Ponad 400 zdjęć w trybie filmy HD, flash, non stop zoom - i został jeszcze jeden "kwadracik" baterii (1/3). Jestem pod wrażeniem.
- tryb video XVGA jest bardzo przyzwoity pod wzgledem jakosci - na 32" LCD mozna z przyjemnoscia obejrzeć filmy. HD jest lepszy ale 2x wiecej zajmuje.
- z instrukcji wynika ze ekranik LCD zzera 1.3 W energii a wizjer 1.2 W ,wiec praktycznie nie ma róznicy. W przypadku aparatu Fuji 9600, mozna było sporo baterii zaoszczedzić jadac tylko na wizjerze. Z 2 strony nie czułem potrzeby oszczedzania baterii w FZ28.
Drobna uwaga na temat oznaczen Panasonica FZ28 - według pełnej instrukcji z CD:
-aparaty oznaczone jako DMC-FZ28PL oraz DMC-FZ28GC oraz DMC-FZ28SG mogą nagrywać wideo w sposób ciagły do pojemności 2 GB w jednym pliku BEZ ograniczeń czasowych
-aparaty oznaczone jako DMC-FZ28EG oraz DMC-FZ28E mogą zapisywać filmy w sposób ciagły do 15 minut .
Ograniczenie 2 GB na plik obowiązuje również. Sa to aparaty na rynek Unii czyli równiez te w polskich sklepach. Jak ktos chce kupic i ma wybór to już wie jaka jest róznica.
Pytanie może i proste.. ale trudno na nie odpowiedzieć jeśli się nie ma odczucia że w jakikolwiek sposób daje się sobie z nia radę i że w ogóle jest taka potrzeba
U mnie np. wisi sobie na dołączonym sznureczku i w niczym mi to nie przeszkadza.
No ale to jest rozwiązanie przwidziane przez producenta i trudno nazwać to dawaniem sobie z czymś rady
Może gdybyś napisał jaki konkretnie Ty masz z tą osłonką problem ktoś by szybciej Ci coś poradził.
No a w ostateczności można też w ogóle nie korzystać z mocowania tylko po zdjęciu schować ją do kieszeni czy też dowolne inne miejsce
RMSM - możesz się smiać!
Problem polega na tym, że jak robię zdjęcia np. czegoś co leży na stole, podłodze itp. prostopadle do stołu itd. to przykrywka ta bardzo przeszkadza, nie jest to za wygodne i trzeba ją trzymac w ręce razem z aparatem.
Przy normalnym robieniu zdjęć np. widoczków może sobie i wisieć, ale jak sie już robi coś innego to mi on przeszkadza.
W Canonie jest to rozwiązane w ten sposób, że można ja przypiąc do paska i nie wisi.
Więc myślałem, ze ktoś może z tym sobie jakoś poradził!
A jesli chodzi o twoją propozycję chowania do kieszeni
rsms napisał/a:
po zdjęciu schować ją do kieszeni czy też dowolne inne miejsce
to myślę że jest to jeszcze bardziej niepraktyczne !!
to myślę że jest to jeszcze bardziej niepraktyczne !!
Dlatego też napisałem "w ostateczności" trudno gdybać gdy nie wiadomo w czym problem.
No ale gdy już wiadomo może ktoś wpadnie na jakiś pomysł jak go rozwiązać, a może odezwie się ktoś kto podobny rozwiązał.
Mnie niestety przychodzą do głowy tylko dwa pomysły: pierwszy to poszukanie w ofercie producentów akcesoriów fotograficznych osłonki i paska oferujących podobną funkcjonalność jak w Canonie, a drugi może nie tak niepraktyczny jak chowanie do kieszeni ale równie radykalny: używanie do ochrony obiektywu zamiast osłony zalecanego przez Panasonic filtra DMW-LMC46 lub też jakiegoś innego UV.
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Nie 02 Lis, 2008
Osobiscie nie zauwazam zaslepki na obiektyw podczas robienia fot. Po prostu mi nie przeszkadza. Raz jeden jedyny wpadla mi przed obiektyw jak znienacka chciałem zrobic makro. Sznurek do zaslepki wedlug instrukcji ma byc przywiazany z lewej strony body, dla bezpieczenstwa wystarczy raz owinac sznur od zaslepki na pasku (tym do noszenia na szyi) i wtedy na sztywno trzyma sie i nie buja.
To można mieć takie problemy z dekielkiem? Bez urazy, ale trzymanie w kieszeni/torbie to chyba, żaden problem. Po każdym zdjęciu nie trzeba zakrywać obiektywu. No chyba, że lubi się w niego pchać paluchy.
diplodocs .... tam jest polska instrukcja fz28 do ściągniecia
xeo [Usunięty]
Wysłany: Nie 02 Lis, 2008
Wygrzebalem jeszcze krotki tescik-porowanie aparatow Nikon P80, Sony H50, Panasonic FZ28, Olympus SP-570UZ http://pl.youtube.com/watch?v=P4lwmxMhvnE
Najlepiej wg recenzenta wypadaja Panas i Nikon.
[ Dodano: Sro 05 Lis, 2008 20:21 ]
Dorzucam porownanie twarza w twarz FZ18 z FZ28 http://www.digitalversus....83&p2=3727&ph=1
Pod zdj aparatow jest link do krotkiego testu-recki, co do FZ28 to chyba nie wypadl najlepiej :/, z wad wymieniane sa:
- nie zawsze najlepszej jakosci materialy obudowy
- trudny w uzywaniu lcd w mocnym swietle slonecznym
- 1,8s odstepu miedzy 1 a 2 zdjeciem w jpgu, 3s miedzy rawami
- podczas nagrywania ograniczona dynamika i kiepska jakos dzwieku
- odszumianie mogloby byc lepsze
-aparaty oznaczone jako DMC-FZ28PL oraz DMC-FZ28GC oraz DMC-FZ28SG mogą nagrywać wideo w sposób ciagły do pojemności 2 GB w jednym pliku BEZ ograniczeń czasowych
-aparaty oznaczone jako DMC-FZ28EG oraz DMC-FZ28E mogą zapisywać filmy w sposób ciagły do 15 minut .
Ograniczenie 2 GB na plik obowiązuje również. Sa to aparaty na rynek Unii czyli równiez te w polskich sklepach. Jak ktos chce kupic i ma wybór to już wie jaka jest róznica.
Czyli wychodzi na to ze lepsze te na rynerk amerykanski tylko ze tam znowu brak polskiego menu i instrukcji obslugi i pewnie brak gwarancji. Zaloze sie ze to ograniczenie czasowe to co najwyzej jakas blokada w firmware.
[ Dodano: Wto 11 Lis, 2008 17:09 ]
Co do tego ograniczenia czasowego w UE to jest to podobno spowodowane nowymi przepisami, ktore wymagaja placenia 5% cla za zakwalifikowanie aparatu jako kamery http://di.com.pl/news/170...obre_filmy.html
Jesli chodzi o ograniczenie 2gb to obliczylem ze i w Stanach i w Europie w najwyzszej rozdzialce 1280x720 mozemy nagrywac filmy tylko do ok 11min (1min to jakies 175mb).
Co do kiepskiego dzwieku z aparatu - podobno od lipca zostal zmieniony system dzwieku w ich aparatach, odtwarzany bezposrednio z FZ28 jest do bani ale po podlaczeniu do tv jest lepszej jakosci.
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Czw 13 Lis, 2008
Cytat:
[ Dodano: Sro 05 Lis, 2008 20:21 ]
Dorzucam porownanie twarza w twarz FZ18 z FZ28 http://www.digitalversus....83&p2=3727&ph=1
Pod zdj aparatow jest link do krotkiego testu-recki, co do FZ28 to chyba nie wypadl najlepiej :/, z wad wymieniane sa:
- nie zawsze najlepszej jakosci materialy obudowy
- trudny w uzywaniu lcd w mocnym swietle slonecznym
- 1,8s odstepu miedzy 1 a 2 zdjeciem w jpgu, 3s miedzy rawami
- podczas nagrywania ograniczona dynamika i kiepska jakos dzwieku
- odszumianie mogloby byc lepsze
Odpowiem:
http://www.digitalversus....83&p2=3727&ph=1 - ten test jest moim zdaniem niewiarygodny - w czesci porownuja foty z FZ18 w iso 200 do fot FZ28 w iso 400..
Co prawda z ich wyników - AF w FZ28 jest prawie 2x szybszy od AF w FZ18. Jedyna zmiana na niekorzysc wedlug tego nierzetelnego porownania jest prawie 2 x wiekszy czas miedzy zdjeciami.
Czekamy nadal na przyzwoita recenzje i porownania FZ28 na optyczne.pl
-co do body - nie rozumiem ich tekstu "nie zawsze"- Pomacaj Fz w sklepie. Sa przyzwoite jak na kompaty, nie trzeszcza. Sa oczywiscie z plastiku, czarny jest ok, srebrny wyglada jak chinska zabawka ale kto kupi srebny kompat??
-mocne swiatło słoneczne - gdy swieci używamy wizjera po to w koncu jest a nie dla bajeru. LCD ma również mozliwosc zwiekszenia sily podswietlenia. Dodatkowo ma opcje wyswietlaqnia obrazu tak , iz mimo braku przekrecanego LCD widac wszystko na nim patrząc pod kątem z dołu umozliwa to kadrowanie przy trzymaniu aparaty nad glowa - sprawdza sie.
- co do czasu miedzy zdjęciam nie wypowiem sie za bardzo. Z zablokowanym AF na stałej odleglosci robi szybko foty ( z wyłączonym podglądem zdjęc)
- dzwięk z aparatu odtwarzany na TV/pc jest ok wyrażny i mikrofon mimo wszystko dobrze lapie. Przy odtwarzaniu poprzez glosniczek aparatu tez slychac ale idealem nie jest.
- w porownaniu do FZ18, FZ28 ma standardowo ustawione odszumianie mniejsze. Mozna to zmienic w menu. Dzieki temu ty używajac FZ28 decydujesz ile chcesz stracic szczegółow ze zdjecia podczas odszumiania a nie aparat.
[ Dodano: Sro 19 Lis, 2008 00:13 ]
Przykladowe foty z wypadu na Stare Miasto ,
Zdjecia zmniejszane, bez modyfikacji ostrosci, kontrastu. Zdjęcia w iso 200. Nie sa to piekne foty, testowałem w terenie jak sie czuje konkretnie robiąc nim foty. Jestem zadowolony.
Zygmunt z bliska... male winietowanie. Jak na taki zoom bardzo małe.
szeroki kąt FZ28
Odwzorowanie czerwieni Zamku.
[ Dodano: Pon 24 Lis, 2008 00:06 ]
Nowe foty z Panasonica FZ28 - czysto testowe, robione niec ow ekstremalnych warunkach jak na kompakt i hybryde.
1. ISO 800 + 30 sekund czas migawki, robione w ciemnosciach - troche padal blask z monitora ale nie bezposrednio na fotografowana scene. Ostrosc zlapana przy zapalonym swietle, bez tego nie bylo widac obiektu na LCD. Ciemnosci w rogach na zdjęciu to zle ulozona wygięta biala karta i ksiazka spod niej. Moim zdaniem FZ28 daje rade, foty sa akceptowalne.
Pomniejszone foto do 1024 (stad brak exif, zamieszczony ponizej):
W exifie jest pozycja Lampa blyskowa 16. W tym przypadku nie oznacza to ze była uzyta. Exif pokazuje zapisane ustawienia lampy z trybu Custom (mam pomniejszoną moc lampy)
Crop z oryginalu:
Exif
Orientacja obrazka: 1
Data i czas modyfikacji pliku: 2008:11:24 23:21:27
Wykonano za pomocą urządzenia: Panasonic
Model urządzenia: DMC-FZ28
Oprogramowanie: Ver.1.0
Czas ekspozycji: 30
Wartość przysłony: 3,7
Program ekspozycji: 1
Czułość ISO: 800
Korekta ekspozycji: 0
Jasność obiektywu: 3
Tryb pomiaru: 5
Źródło światła: 0
Lampa błyskowa: 16
Ogniskowa: 40,5
Metoda wykrywania: 2
Parametry użytkownika: 0
Tryb ekspozycji: 1
Balans bieli: 0
Powiększenie cyfrowe: 0
Odpowiednik ogniskowej dla filmu 35 mm: 228
Typ ujęcia: 0
Sterowanie wzmocnieniem: 2
Kontrast: 2
Nasycenie: 2
Ostrość: 2
3.Ksiezyc z EZ (rozszezony zoom) 32x przy 2 Mpixelach z ręki w iso 200. Niebieska poswiata i ogolnie tonacja zdjęcia wynika z lekkiej mgły oraz z mojego bledu przy wyborze temperatury kolorów. Pózniej udalo mi sie uzyskac zdjęcia w normalnym szarym kolorze ksiezyca ale juz nie tak ostre. Robilem z ręki, moze już zmarzlem wtedy..
exif tym razem w zdjęciu bo nie zmniejszane.
Robi sie coraz ciekawiej, jestem zadowolony z FZ28.
Najnowszy i według mnie najlepszy test Fz 28 znanego Gordona
Mocne słowa.. szczególnie jeśli dotyczą skróconej instrukcji obsługi w formie filmu
Elementów testu jakoś nigdzie się nie dopatrzyłem, no ale może oglądałem zbyt mało uważnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9