Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 Który obiektyw do 5D Mark II
Witam,
Jestem na etapie wymiany sprzętu i zakupu canona 5dmarkII - fotografuje śluby głównie i mam dylemat z doborem obiektywu. czy skupiać sie na :
1. EF 24-105mm f/4L IS USM
2. EF 16-35mm f/2.8 L USM
3. EF 16-35mm f/2.8 L II USM
4. EF 24-70 mm f/2.8 L USM ?
Który byłby wg. was najlepszy - wiem, że każdy ma swoje plusy i minusy ale ponieważ narazie będę kupował 1 body to chciałbym tez dosyć uniwersalny obiektyw (tylko proszę nie piszcie ze jak coś jest do wszystkiego to do niczego)
Na plenery myślę dokupić 70-200 ale to za jakiś czas. teraz zależy mi na ślubie - kościół sala. 24-105 ma stabilizację tylko czy to aż tak wielka różnica? 24.70 jest jaśniejszy. a 16 szersza ;/ i tu moje pytanie czy ktoś korzysta z tego sprzętu i może się podzielić spostrzeżeniami ?
No właśnie tylko się zastanawiam czy pomiędzy stała f4 i 2,8 jest taka różnica wielka czy warto wziąć może ciemniejszy ale z IS? do tej pory robiłem 17-50 2.8 i fajny jasny ale troszkę zawsze ostrość w PS podciągałem
czy pomiędzy stała f4 i 2,8 jest taka różnica wielka czy warto wziąć może ciemniejszy ale z IS?
Zależy czy IS jest dla Ciebie aż taki ważny?
W kościele może się przydać ( mało ruchu ), ale już podczas zabawy weselnej ważniejsza będzie światłosiła od IS.
czyli warto myśleć o 24-70 2.8 tylko zastanawiam się jeszcze nad tym 16-36 on ma mały zakres ale za to szeroki w kościele moze być dobry do szerszego kadru. mam jeszcze w 20d obiektyw 50mm 1.4 i do portretów takojakich to on się sprawuje. tylko obawiam sie ze 36 to jednak moze być czasami za malo
A czy wypowie się ktoś o 5d mark II bo pierwsze opinie pozytywne widzialem ale im więcej na forach czytam - tym bardziej ludzie są rozczarowani. - pomijam narazie to że ludzi którzy maja 5d markII jest mało. wiec biorę pod uwagę ze opinie ludzi mogą byc tylko na podstawie parametrów technicznych .
Trudno mieć opinie inne niż gdybające o aparacie, którego na razie nie ma. Kiedy będzie o tym też chyba nikt nie wie (czytać pierwszy news z dzisiaj)
Viqy [Usunięty]
Wysłany: Sob 01 Lis, 2008 24-70/2.8
24-105/4 może do ślubów być za ciemny. Ciemne kościoły i sale weselne wymuszą na Tobie 24-70/2.8. 50-tka na 5D też będzie bardzo użyteczna. Mając te dwa ostatnie obiektywy dasz sobie radę na 100%.
przeczytałem duży wątek odnośnie porównania d700 i 5d mark II - zgłupieć można. pomijam to czy ma 21mpix czy 12 czy robie 5klatek na sek czy 3 - i tak z reguły robię 1 foto na parę sekund ale do zastosowania takiego weselnego - jak uważacie który może być przyjemniejszy - bo to że się sprawdzą to oczywiste - teraz robięłm 20d i jakoś to szło.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sob 01 Lis, 2008
a ja wnet byłbym nawet za 16-35 uzupełnianym 50/1.4
16-35 II i uzupełnij to 85f1.8. 50f1.4 już masz i wystarczy. 24-105 odpada na całej linii. Nie wyobrażam sobie robić wesela czymś co ma światło f4. IS nie przyda ci się oprócz kilku scen w kościele. Jednak lepiej coś robić na f2.0 i z czasem 4x krótszym bez IS niż ze stabilizacją i czasem 4x dłuższym. Ludzie to nie posągi i się ruszają.
A ja się obawiam, że ostrość zestawu 5D MkII plus 24-70 f/2.8 może wymagać więcej podciągania niż z 20D plus 17-55 f/2.8... 5D MkII ma bardzo wymagającą dla szkieł matrycę i nie wiem, czy nie lepiej wyjdziesz kupując 35L i 50L...
Ogniskowa 35mm jest bardzo praktyczna. 70% zdjęć w kościele robię właśnie tym obiektywem. Trzeba trochę stałkami żonglować, ale efekt jest praktycznie zawsze lepszy niż używanie zooma.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11