Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 02 Lis, 2008 Jaki obiekty w do Nikona D80?
Przymierzam się do kupna Nikon D80 Digital SLR Camera z obiektywem 18-135mm DX.
Chce dokupić jeszcze jeden obiektyw do kwoty 200 funtów. Fotografował będę głownie krajobrazy, góry, morze itp...
Podaje link do strony z obiektywami:
http://www.jessops.com/Pr...43&cl=1-136-143
Dwie sigmy:
10-20 oraz 17-70. Zamiast tej drugiej moze byc nikkor 18-70.
No i korzystaj z tego linka: http://www.camerapricebuster.co.uk
Wkurza tylko, ze sigmy i tamrony sa wylistowane tylko do canona, ale cena roznic sie nie powinna specjalnie. Poprostu udarzasz do konkretnego sklepu i tyle.
Ja jako użytkownik D80 przez rok przed przesiadka na D300 polecam:
1. Sigme 10-20 - kapitalne szkło do krajobrazow, a nawet imprez w postaci wesel co daje zajefajne efekty.
2. Nikkora 18-70 - bardzo znośne szkło w szybkim AF i ostre !!!, przy czym posiada zarówno jak Sigma EX metalowy bagnet i filtry 67 mm, które nie zrujnują budżetu, Koszt takiego Nikkora to ok 800 zł nowy !!!
3. Jeśli tele za niewielkie piniadze to 70-300 VR lepszszy optycznie od 18-70 !!
i masz zakres na każda okazję odpowiadajacy na FX 15-450 za około 3800 zł
Ja po zmianie D80 na D300, zostawiłem sobie S10-20 i kupiłem Sigme 18-50 Macro 2.8 i jestem bardzo zadowolony tylko ze to szkło to wydatek 1550 zł czyli 2 x Nikkor 18-70.
maciek uk [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008
jarecki_jg
Dzieki za pomoc...
Chce jeszcze wiedzieć co uważacie o obiektywie 18-135mm DX, czy jest naprawdę taki zły, że szkoda na niego wydać około 180zł, bo o tyle jest tańsze samo body.
Ja uważam, że chyba rosądniej będzie kupić cały zestaw i do niego z czasem dokupić jakieś szkła.
Jarecki napisz mi czy zadowolony byłeś z nikona D80, możesz mi napisac jakieś wady...
[ Dodano: Wto 04 Lis, 2008 20:17 ]
A może od tego obiektywu bedzie lepszy 18-55mm VR?
Cena w obu przypadkach jest jednakowa. Czy VR oznacza stabilizację obrazu?
Z D80 byłem bardzo zadowlony, miałem nawet oryginalnego GRIPA, który bardzo sie przydawał
Nie mam go bo przumusowo sie z nim pozegnałem , stad zakupo D300.
Wady? Raczej nie stwierdzono no po za szumem ISO >640.
Ogólenie D80: szybki, niezawodny, dobrze lezy w łapie, prosta obsługa (dobrze zorganizowany), bardzo duzy asortyment zamienników, niewielki.
18-135 DX za takie pieniadze jak piszesz nie bedzie takie złe. Pofotografujesz i sam stwiedzisz w jakich ogniskowych siedzisz najbardziej i wtedy kupisz cos lepszego.
Chyba ze od razu zaufasz forumowiczom i wybierzesz cos lepszego i na pewno na tym nie stracisz !!
Mimo wszytko polecam Sigme 10-20 daje naprawde rewelacyjne efekty. Sam sie nie spodziewałem dopoki nie zaczepiłem do mojej puchy, i za 2 tygodnie takiego miałem i mam na własność .
Kup wiec cos w zakresie 17/18-50 Sigma czy Tamron 2.8 jako uniwersalny obiektyw do wszystkiego, oraz Sigme 10-20 - szeroki kat do krajobrazów. Potem za jakiś czas jak sie oswoisz i bedziesz chciał jeszcze więcej to tele zoom Nikkora 70-300 VR i bedzie GIT.
Ja najwiecej zdjec i tak robiłem 18-70 DX z przewagą ogniskowych 18-35 i koncówki czyli 70mm, a jesli chodzi o tele (70-300 VR) to ogniskowych 70-100 i 130-180
18-135 podczas dłuzszego użytkowania strasznie Ci się zmeczy. To słabe konstrukcyjnie szkiełko. Wiec moze faktycznie od razu pomyslec o czyms lepszym?
A powiem ci ze jak raz spróbujesz to nie przestaniesz. Apetyt rosnie w miare jedzenia. Stad u mnie zakup D300 + szkła 2.8 I wiem ze było warto.
Tutaj masz moja galerie wszytko zrobione D80 + 18-70 DX i 70-300 VR.
jarecki_jg świetne zdjęcia...
Który twoim zdaniem z tych dwóch obiektywów 18-135mm DX i 18-55mm VR byłby dla mnie leprzy. Przymierzam sie dopiero do kupna mojej pierwszej lustrzanki i raczej na drugie szkło zdecyduję sie dopiero po jakimś czasie. Na początek uważam że powinien wystarczyć mi zwykły kit. Po leprzym poznaniu techniki robienia zdjęć pewnie zdecyduję się na kupno leprzego szkła. Tak więc co sądzicie o tych dwóch kit-ach?
Po pierwsze uwazam ze przy zakresie 18-55 stabilizacja jest zbedna, wiec płaci sie za cos z czego sie nie skorzysta.
18-135 jak sam widzisz ma wiekszy zakres co w odpowiedniku FX da ci 27-200, czyli tak naprawde bedziesz miał szkło na wszelkie okazje. Nawet jesli kupiłbys byc cos innego, typu tele np. powyzej 100mm czy szeroko jnp S10-20 jadac na wycieczke 90% fotek i tak było by własnie z 18-135.
A skoro na razie bedziesz miał jedno szkło to olej platikowy bagnet i rób zdjęcia. Powiem szczerze - bedziesz zadowolony. To obiektyw o bardzo dobrych parametyrach optycznych, lecz grzeszy troche jakością wykonania. Widziałem co sie z nimi dzieje po roku podczas intersywnego użytkowania.
Ale co najważniejsze to z pewnoscia ma idealny stosunek ceny do jakości !!!
Wiec mysle ze sprawa rozwiazana .
Pozdrawiam zyczac miłego uzytkowania. 3 maj się.
Ale pamietaj apetyt rosnie w miare jedzenia.
Ja jutro odbieram moje tele Sigme 70-200/2.8 II
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10