Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wracając do tematu, mam Canona 1000D i jestem zadowolony. Wcześniej zrobiłem kilkaset zdjęć (nie jest to dużo, ale coś już można na temat aparatu powiedzieć) Canonem 450D. Ze względu na cenę, polecam 1000D, gdyż oferuje znacznie więcej niż owa cena mogłaby sugerować.
Co do obiektywu, to na początek powinien wystarczyć kit z IS, chociaż w można śmiało powiedzieć że jest wart tyle ile kosztuje (oblicz sobie cenę samego body w sklepie od ceny zestawu z kitem). Jeśli dobrze poszukasz, to taki zestaw można dostać za około 1300 PLN (nowy) z gwarancją i fakturą.
Nie wiem czy Sony jest lepsze czy gorsze, opinie jak widać są podzielone. W tej cenie jednak najlepszym wyborem moim zdaniem będzie Canon, a dodatkowo daje Ci dość szerokie perspektywy na rozwój hobby w przyszłości (masz już Live View i inne takie "nowości", po roku używania możesz zainwestować w kolejne obiektywy, a nie nowe body).
To ja już jestem wrogiem nr 1 Sony. He he. Fajnie.
Eee, a gdzie tam, nie pochlebiaj sobie aż tak bardzo . Wrogiem Sony, też mi... Raczej stałeś się, mówiąc delikatnie, naszym tutejszym naczelnym Katonem Starszym w wersji sonofobicznej
Witam, podepnę się tutaj, żeby nie zakładać nowego topica
Jako, że to mój pierwszy post to wszystkim "cześć"
Tak jak twórca tematu zastanawiam się nad zakupem Canona 1000d.
Nad kupnem lustrzanki myślę już od bardzo dawna...na samym początku byłem zdecydowany na Sony A200 mimo różnych opinii (bo jest najtańsza). Udało mi się jednak wyrwać trochę kasy i na pierwszy plan wysunął się Canon 1000d. Ostatnio znów zacząłem przeglądać oferty różnych sklepów i za cenę Canona mogę mieć Sony A300.
Jestem świadom tego, że body+kit to początek wydatków ale chce się rozwijać w tej dziedzinie
Decyzję muszę podjąć jak najszybciej bo w weekend chciałbym mieć już aparat...wiecie długi weekend, zawsze może się przydarzyć okazja do fajnych zdjęć, zwłaszcza, że w Warszawie (gdzie mieszkam) będzie defilada Wojska Polskiego i innych krajów z okazji 11 listopada.
Jeśli a300 to tylko dla LV, bo to jest własciwie to samo co a200 tyle że o LV wzbogacone (oczywiście pono jest lekko lepszy plajstik )
W takim razie zastanów się czemu jednak chciałeś Canona 1000d. Jeśli tylko dla tego, że lepszy bo droższy, to kup a200. Jeśli potrzebujesz do czegos LV, lub chcesz miec LV - kup a300. Jeśli Canon z jakis powodów wydaje się Ci być lepszy od Sony - kup Canona.
Jeśli uważasz że 1000d jest lepsze od a200 (a tu Twoje uważanie jest IMO najistotniejsze) i nie potrzebujesz LV - kupuj Canona.
chodzi mi o to, żeby któryś z was postawił się w mojej sytuacji - mianowicie zastanawiacie się co jest lepsze: stabilizacja w korpusie czy w obiektywie; ile pól autofocusa 9 czy może 7 wystarczy; czy LV jest supermega potrzebne; czy Sony robi dobre aparaty, czy może powinien pozostać przy produkowaniu komórek, telewizorów itp...
jestem kompletnym laikiem, ale jednak ktoś mi kiedyś powiedział, że jak coś jest do wszystkiego (firma Sony) to jest do niczego, dlatego skłaniam się ku Canonowi
chodzi mi o to, żeby któryś z was postawił się w mojej sytuacji - mianowicie zastanawiacie się co jest lepsze: stabilizacja w korpusie czy w obiektywie;
W najnowszych obiektywach szczególnie długich tele - w obiektywie. Dla większości wypadków - IMO bez znaczenia.
jzuczek napisał/a:
ile pól autofocusa 9 czy może 7 wystarczy;
IMO bez znaczenia
jzuczek napisał/a:
czy LV jest supermega potrzebne;
Nie wiem, nie mam w lustrzance (ani w starej Minolcie 600si ani w alfie 100). Albo inaczej - mam w a590is (taki kompakt) i tam potrzebuję bo ostrze ręcznie lunetę do której ten kompakt jest podłaczony. Poza tym nie potrafię wykorzystac tej funkcji w żaden rozsądny sposób. Co nie znaczy ze uważam ze jest absolutnie nikomu niepotrzebna... Ale jeśli Ty nie widzisz jakiegoś zastosowania to pewnie nie zapłaczesz nad jej brakiem.
jzuczek napisał/a:
czy Sony robi dobre aparaty, czy może powinien pozostać przy produkowaniu komórek, telewizorów itp...
Chciałbym, żeby został przy telewizorach itede a aparaty robiła dalej Minolta... ale to se ne wrati... A aparaty robi IMO podobnej jakości co reszta.
jzuczek napisał/a:
jestem kompletnym laikiem, ale jednak ktoś mi kiedyś powiedział, że jak coś jest do wszystkiego (firma Sony) to jest do niczego, dlatego skłaniam się ku Canonowi
To kupuj Canona, po co się masz męczyć z Sony wbrew swoim skłonnościom... nie ma co się zmuszać.
To kupuj Canona, po co się masz męczyć z Sony wbrew swoim skłonnościom... nie ma co się zmuszać.
i tak zrobię
można by powiedzieć, że czkałem na kogoś kto mnie utwierdzi w przekonaniach
a tak btw. byłem dziś w rtv euro agd pomacać sobie aparaty i dowiedziałem się, że LV służy do podglądania zdjęć zaraz po zrobieniu... ciekawe
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008
jzuczek, to fakt ilość pól af to komfort pracy(szczególnie jak są dobrze rozstawione) ale w 1000D jest zaadoptowany af z 350D więc do demonów prędkosci i precyzyjności on nie należy, poza plastikiem, małymi wymiarami właśnie af to jest pięta tej puszki.
Ja jestem za tym, żeby sony właśnie cisnęło w tym kierunku w którym zmierza i nie mam tu na myśli po części plastikowych bagnetów ani reklam z bańkami, tylko stwarzanie konkurencji i zmuszanie C i N do pracy nad sprzętem dla amatorów i pół profi bo na razie
nie stać mnie na smarka i D700.
jzuczek, Ten temat juz był parę razy przerabiany, ostatnio nawet przez Darrarski'ego, zajrzyj może tu:
http://forum.optyczne.pl/...der=asc&start=0
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10