Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 30 Mar, 2008
w sumie do amatorskiego użytku 24-85 to lepszy zakres od 24-70, z pewnością ta jedna działka przesłony to też nie jest znowu taka wielka strata. D300 wydaje się być wygodnym sprzętem do robienia zdjęć, podobnie jest z 40d
Z drugiej strony uważam, że 70-300 nikkorowe jest fajniejsze od canonowego - ostrzy szybko i pewnie, do tego nie kręci mordką (dla mnie jest to bardzo ważne - dokręcam heliosa do gwintu na macro - w canonie straciłbym pewnie już AFa )
Niby d300 jest sprzętem klasy wyższej niż 40d, z drugiej strony 40d jest już bardzo dobrze wyposażonym sprzętem. Ja wybrałbym canona, ale nie z tymi szkłami Z tym, co Ty chcesz, brałbym Nikona.
Zastanów się jeszcze nad zmienieniem 24-70 czy 24-85 na 17-55/2.8 z obu systemów - są jaśniejsze i dają Ci szeroki kąt. A te 15mm w środku zakresu nie będą Ci przeszkadzać raczej
24mm na cropie są troszkę nieprzemyślane. Ja bym wybrał D300 plus Tamron 17-50/2.8 lub Sigmą 18-50/2.8 HSM (oczywiście Nikkor 17-55 lepszy) plus świetny 70-300 VR.
Mój ideał na średnim poziomie to obecnie D300 plus Nikkor 17-55 i Nikkor 70-200/2.8 VR.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Nie 30 Mar, 2008
ale MM czemu 70-300VR jest taki świetny? To takie normalne szkiełko...
ale MM czemu 70-300VR jest taki świetny? To takie normalne szkiełko...
Czemu? Bo kosztuje mniej od odpowiednika Canona i jest o niebo lepszy w użytkowaniu (AF, szybkość, stabilizacja, jakość wykonania, nie kręci mordką) a optyka jest moim zdaniem na ogólnie lepszym poziomie. Dla amatora wypas.
dawid_ [Usunięty]
Wysłany: Sob 12 Kwi, 2008
Przy obecnych cenach porównanie D300 z 40D nie ma sensu. Za jedno D300 możesz mieć 2 40D, który ma podobne parametry.
Pozwolicie,że sie podłączę do tematu?
Szukam informacji na temat uszczelnień obiektywów do Nikonów- od strony teoretycznej.
Na dpreview tester wyraził opinie ,że E-3 z którymś obiektywem olympusa to jedyny sprzet którym podjalby sie robić zdjęcia w deszczu.
Jak to jest z Nikonami? Bo D300 uszczelnienia ma-czy na tyle dobre,aby wytrzymaly deszcz w wersji europejskiej? I czy któres z obiketywów które można podczepić jakies uszczelnienia- i jakie mają?
Wlasnie w tą sobotę miałem okazję focić moim D300 i 17-55 f2.8 na poządnym angielskim deszczu robiłem zdjęcia fajerwerków i niestety musiałem odpuscić ze względu na to że na obiektywie była woda... Aparat byl caly przemoczony bo pozniej byl tak siarczysty deszcz ze go pod parasolem schowalem... Myslalem ze nic z aparatu nie zostalo i dla bezpieczenstwa wyciagnelem baterie... W drodze porwrotnej wsadzilem baterie lekko przetarlem choc z niego kapalo i dziala caly zestaw bez zarzutu
Piotr_K napisał/a:
Witam,
To mój pierwszy post forum.
Chciałbym kontunuować ten wątek i proszę o opinię w temacie co wybrać :
1.
canon 40d
Canon EF 24-70mm f/2,8 L USM
Canon EF 70-300mm F/4-5,6 IS USM
czy
2.
Nikon D300
24-85mm f/2.8-4D IF AF Zoom-Nikkor
70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR Zoom-Nikkor
Cena za oba zestawy mniej więcej jest zbliżona.
Zestaw ma słuzyć do wyłącznie amatorskich zdjęć urlopowych, rodzinnych, może portretów. Generalnie do uzytku domowego.
Prosiłbym o ocenę czy opinie o całości zestawów. Z większości recenzji wynika że korpus 300d jest wyżej oceniany niz 40d ale mnie interesuje ocena całości. Wydaje mi sie ze obiektywy które sobie "wymyśliłem" do d300 są trochę niższej klasy niz korpus i właśnie dlatego proszę o opinię dotyczącą maksymalnie zbalansowanego zestawu korpus / obiektywy przy założeniu że wydamy określoną kwotę. Chciałbym uniknąć sytuacji że korpus będzie niewykorzystany przez zbyt słabe obiektywy i generalnie osiągnięty efekt nie będzie wart wydanych pieniędzy.
Ja Canona sobie odpuściłem... nie leżał mi jakoś i ogólnie nie podchodził - sam nie wiem czemu ale mam niechęć do tych Canonów ... od tak od urodzenia
Wybralem D300 z obiektywem jakim wspomniałeś:
70-300 z VR ale żeby wykorzystać w wiekszym zakresie możliwości puszki wziełem 17-55mm F2.8 i to najlepsze co mogło być Wszyscy zadowoleni Nikon że działa z dobrym szkłem Nikona a ja z tego jakie zdjęcia wychodzą
Pierwszy tydzień zabawy po zakupie z moim Nikonem można obejrzeć na stronie:
http://www.mynight.me.uk
Pozdrawiam Michał
co do angielskiego deszczu to przed pierwszym spacerem
w deszczu dokładnie sobie K20 sprawdziłem pod kranem .
wydaje mi się że w przypadku posiadania w pełni uszczelnionego tandemu nie trzeba
się przejmować nawet tropikalnym deszczem...
O lol ja az tak nie testowałem i chyba do dzis bałbym sie go pod pryśnic wsadzić wiesz H20 Zawsze byla wszedobylska i jednak nie ufalbym tak do konca ale jeden deszcz z glowy i to mocny wiec mysle ze kolejnym razem jak trafie na slaby deszczyk to sie nie bede przejmowal hehe
Kamola [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Lis, 2008
No a ja ostatnio troche pstrykalem na cmentarzu per-lachaise w Paryżu- i akurat w ten ostatni dzień urlopu zlapal mnie deszcz. Co prawda krylem się trochę pod parasolem,ale i tak troche pokropilo mojego amatorkiego 18-200vr.... Troche się balem o obiektyw(bo o korpus d300 raczej nie),ale nic się nie stalo na szczęście.
Ja akurat o obiektyw jakos sie nie balem - w sumie duzo elektroniki w nim nie ma poza procesroem i silniczka do ostrości... Ale teraz juz bedzie calkiem inaczej gdy bede w deszczu cos focil o ile nie bede musial unosic aparatu w powietrze bo to calkiem daremnie wtedy jak na pookazie fajerwerkow ...
Różnica w cenie jest niemal tak duża jak możliwości samych korpusów. Na szczęście zdjęcia już tak różne nie są.
witam czy mógłbym prosić o dokładniejsze info odnośnie możliwości obu puszek? domyślam się ze d300 ma większe "możliwości" tylko nie za bardzo wiem o co dokładnie chodzi. stoję właśnie przed dylematem zakupu pierwszej lustrzanki i już od kilku miesięcy przeglądam fora , czytam czytam czytam.... Póki co skłaniam się właśnie ku C 40 D .ogólny zarys tej puszki już mam,a wszelkie dodatkowe informacje na jej temat , jej braków czy niedociągnięć są mile widziane, szczególnie porównując ja ze świetnym D300 ( którego RACZEJ nie biorę pod uwagę ze względu na gorsze 'darki' i rozmazywanie hot PiX przez oprogramowanie co powoduje ze np w astrofotografii nie widać słabych gwiazd a co DLA MNIE właśnie jest istotne). chciałbym żeby mój wybór był jak najbardziej świadomy.
za wszelką pomoc forumowiczów dziękuje.
Pozdrawiam.
porównując ja ze świetnym D300 ( którego RACZEJ nie biorę pod uwagę ze względu na gorsze 'darki' i rozmazywanie hot PiX przez oprogramowanie co powoduje ze np w astrofotografii nie widać słabych gwiazd a co DLA MNIE właśnie jest istotne). chciałbym żeby mój wybór był jak najbardziej świadomy.
Pozdrawiam.
Skoro nie bierzesz pod uwagę świetnej puszki i piszesz o jakiś dziwnych jej minusach jak Hot Pixele to az jestem w szoku że D300 ma taka wadę ..... Robiłem już zdjęcia z czasem 30sec i nie znalazlem zadnych HotPix czy innych tam niedociągnieć... ale cóż... każdy ma swoje zdanie... Jak chcesz Canona to bierz... a jak się jeszcze zastanawiasz to kupuj Mamiya i do niego dokup przystawkę cyfrową ze 100mln mega pikseli więc nie bedziesz narzekał
porównując ja ze świetnym D300 ( którego RACZEJ nie biorę pod uwagę ze względu na gorsze 'darki' i rozmazywanie hot PiX przez oprogramowanie co powoduje ze np w astrofotografii nie widać słabych gwiazd a co DLA MNIE właśnie jest istotne). chciałbym żeby mój wybór był jak najbardziej świadomy.
Pozdrawiam.
Skoro nie bierzesz pod uwagę świetnej puszki i piszesz o jakiś dziwnych jej minusach jak Hot Pixele to az jestem w szoku że D300 ma taka wadę ..... Robiłem już zdjęcia z czasem 30sec i nie znalazlem zadnych HotPix czy innych tam niedociągnieć... ale cóż... każdy ma swoje zdanie... Jak chcesz Canona to bierz... a jak się jeszcze zastanawiasz to kupuj Mamiya i do niego dokup przystawkę cyfrową ze 100mln mega pikseli więc nie bedziesz narzekał
no właśnie nie znajdziesz hot piX bo one sa usuwane. pewien znany fotograf, którego nazwiska niestety nie pamiętam ,badając d300 właśnie to zauważył a inni to potwierdzili. wiec jeśli chodzi o astrofotografie to wydaje sie ze canon wiedzie tu prym. nie deprecjonuje tej ŚWIETNEJ puszki, zwracam tylko uwagę na pewien niuans, szczegół ,który nie dla każdego musi być ważny
no właśnie nie znajdziesz hot piX bo one sa usuwane. pewien znany fotograf, którego nazwiska niestety nie pamiętam ,badając d300 właśnie to zauważył a inni to potwierdzili.
Ja Ci wspomnialem ze SAM - JA robiłem zdjęcia z długim czasem nawet do 30sec i nie znalazlem HotPix wiec kto niby by mi je mial usunac ?
Skoro Canon wiedzie prim to co sie zastanawiac i spekulować...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10