Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Plazma czy LCD ?
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sob 04 Paź, 2008   

Wiesz, dużo kanałów z logo HD jest zwyczejnie skalowanych z SD, więc różnica jest niewielka...

Reklama

Amix 
Rozmowny

Ale było jakieś lepsze, a obraz jak na HD, to do bani. Jak na razie w Polsce na HD szkoda pieniędzy. Nie wiem jak, to sie ma na platformie N.
Na przykład HBO leci dla C+ i Cyfrowego Polsatu z jednego transpondera. Teraz sprawdzałem jest kodowanie w Seca i Nagra.

jaad75 
Klub Pierdzieli

W Stanach też część kanałów jest skalowana, a nawet na tych oryginalnie przygotowywanych w HD, część pozycji jest skalowane z SD...

Amix 
Rozmowny

Wysłany: Sob 01 Lis, 2008   

jaad75, Mam do Ciebie pytanie. Co sądzisz o Samsungu LE40A686. Wiem, że mogę poczytać i też tak zrobię, ale pytanie moje do Ciebie również coś mi na pewno podpowie. Tylko proszę szczerze :wink: :)

fryta 
Nowy

Wysłany: Nie 02 Lis, 2008   

Amix napisał/a:
Ale było jakieś lepsze, a obraz jak na HD, to do bani. Jak na razie w Polsce na HD szkoda pieniędzy. Nie wiem jak, to sie ma na platformie N.
Na przykład HBO leci dla C+ i Cyfrowego Polsatu z jednego transpondera. Teraz sprawdzałem jest kodowanie w Seca i Nagra.

Mam e-N-kę i obraz HD jest powalający na telewizorze fullHD - nie ma co porównywać tego do SD, obraz jest jak żyleta.

Co do głównego wątku "plazma czy LCD" zdecydowanie lcd ale tylko te z górnej półki np. Aquos Sharpa.

Amix 
Rozmowny

Wysłany: Pon 03 Lis, 2008   

Więc Samsungu (LCD) LE40A686 z jakiej jest półki, bo nie chce kogoś w błąd wprowadzić. Jak mu coś nie napisze to jutro kupi plazmę.
Praktycznie o tym modelu mało jest w sieci, a słyszałem, że jest nie zły, ale tylko słyszałem. A może jakiś do d...... jest.
jaad75, napiszesz coś?, czy może nie znasz modelu tak jak ja. Kolega ma Ma C+ HD.

[ Dodano: Pon 03 Lis, 2008 22:03 ]
Dzięki wszystkim za odpowiedz. Tez będę tak pomagał.
Nie wypominam, ale jak była potrzebna książka 800 stronicowa do nauki PS'a. To pomogłem i wiedziałem gdzie wrzucić do pobrania.
Dziękuję jeszcze raz.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 04 Lis, 2008   

Amix, nie denerwuj się, nie czytam wszystkich nowych postów... :smile:
Nie znam modelu, a LE - to prawdopodobnie oznaczenie europejskie, bo wszystkie Samsungi jakie znalazłem we współpracującej z nami hurtowni mają oznaczenie LN...
Sprawdzałem i LN40A686 nie mają, więc być może, że ten model nie występuje w Stanach...

Amix 
Rozmowny

jaad75, Sorry, trochę poniosło mnie. Chciał nie chciał jutro będzie kupowany. Pełna nazwa modelu, to: LE40A686M1F
W przybliżeniu podaje dane techniczne, są przetłumaczone, więc może znaleźć sie jakiś błąd.

Tuner TV
1x analogue, 1x digital 1x analogowe, cyfrowe 1x
Video Interface
Component, composite, HDMI, S-Video, SCART Component, Composite, HDMI, S-Video, SCART
PC Interface Interfejs PC
VGA (HD-15) VGA
USB Port Port USB
Built-in Wbudowany
Conditional Access Dostępu warunkowego
Common Interface (CI) slot
HDCP Compatible
Yes Tak
Dimensions Wymiary
With stand Z podstawą
Width Szerokość
98.8 cm 98,8 cm
Depth Głębokość
24 cm 24 cm
Height Wysokość
67 cm 67 cm
Weight Waga
19.1 kg 19.1 kg
DISPLAY
Diagonal Size
40" - widescreen
Technology Technologia
TFT active matrix Matryca aktywna TFT
Resolution Rezolucja
1920 x 1080
Display Format
1080p (FullHD)
Image Aspect Ratio Proporcje obrazu
16:9
100Hz
Yes Tak
LCD Backlight Technology Technologia podświetlenia ekranu LCD
Wide Color Gamut-CCFL Wide Color Gamut-podświetleniem CCFL
Dynamic Contrast Ratio
50000:1
Brightness Jasność
500 cd/m2 500 cd/m2
Progressive Scan
Progressive scanning (line doubling) Skanowanie progresywne (linia podwojenie)
Widescreen Modes Tryby szerokoekranowe
Conventional 4:3, Auto Wide, Wide Zoom, Zoom, 16:9, Just Konwencjonalne 4:3, Auto Wide, Zoom Wide, Zoom, 16:9, Just
Viewing Angle Kąt widzenia
178 degrees 178 stopni
Viewing Angle (Vertical) Kąt widzenia (w pionie)
178 degrees 178 stopni
Pixel Response Time Czas reakcji piksela
4 ms 4 ms
Colour Temperature Control Kolor kontroli temperatury
Yes (Warm1/Warm2/Normal/Cool1/Cool2) Tak (Warm1/Warm2/Normal/Cool1/Cool2)
Picture Adjustment Regulacja obrazu
Custom/Standard/Music/film/Speech Custom / Standard / Music / film / Mowa
Features Funkcje
On-screen menu, DNIe (Digital Natural Image engine), 1080 24p Real Movie, Crystal Design, ultra clear panel Na ekranie menu DNIE (Digital Natural Image engine), 1080 24p Real Movie, Crystal Design, ultra jasne panelu
DVD
Features Funkcje
Anynet+
TV TUNER
Analogue TV Tuner Analogowy tuner TV
PAL
Multi-channel Preview
Picture-in-picture (PIP) (1 tuner) Obrazu w obrazie (PIP) (1 tuner)
DIGITAL TV TUNER Cyfrowego tunera TV
Digital TV Tuner Cyfrowy tuner TV
IDTV
VIDEO FEATURES FUNKCJE
HD Ready
Yes Tak
Input Video Formats Wejściowych formatów wideo
480p, 720p, 1080i, 1080p, 480i, 576i, 576p 480p, 720p, 1080i, 1080p, 480i, 576i, 576p
Supported Computer Resolutions Obsługiwane komputera uchwał
1024 x 768 (XGA), 640 x 480 (VGA), 800 x 600 (SVGA), 1280 x 1024 (SXGA), 1600 x 1200 (UXGA), 640 x 350, 720 x 400, 1360 x 768, 1920 x 1080 1024 x 768 (XGA), 640 x 480 (VGA), 800 x 600 (SVGA), 1280 x 1024 (SXGA), 1600 x 1200 (UXGA), 640 x 350, 720 x 400, 1360 x 768, 1920 x 1080
Teletext Telegazeta
Yes Tak
Parental Channel Lock Blokada rodzicielska kanał
Yes Tak
REMOTE CONTROL REMOTE CONTROL
Type Typ
Remote control - infrared Zdalne sterowanie - podczerwień
Remote Control Model Zdalne sterowanie modelu
Samsung TM98A Samsung TM98A
AUDIO SYSTEM Audio System
Sound Output Mode Tryb dźwięku
Stereo
Surround Mode Surround
Built-in Wbudowany
Sound Effects Efekty dźwiękowe
SRS TruSurround XT
Audio Controls
Sound mode, equalizer, balance Tryb dźwięku, korektor, balans
Equaliser Korektor
Yes (5-band) Tak (5-pasmowy)
Speakers Included Wśród mówców znaleźli się
2 speakers 2 głośniki
Output Power / Total Moc wyjściowa
20 Watt 20 Watt
Features Funkcje
Auto volume adjustment, balance control Automatyczna regulacja głośności, kontroli równowagi
Speaker(s) Speaker (s)
2 x right/left channel speaker - built-in - 10 Watt 2 x prawo / lewo kanał głośnik - wbudowany - 10 Watt
CONNECTIONS POŁĄCZENIA
Connector Type Typ złącza
2 x SCART ( 21 PIN SCART ) - rear 2 x SCART (21 PIN SCART) - tylne
4 x HDMI ( 19 pin HDMI Type A ) - rear 4 x HDMI (19 pin HDMI typ A) - tylne
1 x component video input ( RCA phono x 3 ) - rear 1 x wejście component video (RCA phono x 3) - tylne
1 x VGA input ( 15 PIN HD D-Sub (HD-15) ) - rear 1 x VGA input (15 PIN HD D-Sub (HD-15)) - tylne
1 x audio line-in ( mini-phone stereo 3.5 mm ) - rear 1 x audio line-in (mini-phone stereo 3,5 mm) - tylne
1 x digital audio input (optical) ( TOS Link ) - rear 1 x wejście cyfrowe audio (optyczne) (TOS Link) - tylne
2 x audio line-in ( RCA phono x 2 ) - rear 2 x audio line-in (RCA phono x 2) - tylne
1 x audio line-out ( RCA phono x 2 ) - rear 1 x audio line-out (RCA phono x 2) - tylne
1 x HDMI ( 19 pin HDMI Type A ) - side 1 x HDMI (19 pin HDMI typ A) - po stronie
1 x S-Video input ( 4 PIN mini-DIN ) - side 1 x S-Video wejście (4 PIN mini-DIN) - side
1 x composite video/audio input ( RCA phono x 3 ) - side 1 x composite video / audio input (RCA phono x 3) - boczne
1 x headphones ( mini-phone stereo 3.5 mm ) - side 1 x słuchawki (mini-phone stereo 3,5 mm) - boczne
1 x USB ( 4 PIN USB Type A ) - side 1 x USB (4 PIN USB Typ A) - po stronie
Slot Provided Udostępnione gniazda
Common Interface slot Common Interface slot
STANDS & MOUNTS Stoisk i MOUNTS
Stand Included Stand Included
Built-in Wbudowany
Stand Design Stand Design
Tabletop Stołowa
ENVIRONMENTAL STANDARDS Standardów ochrony środowiska
EPA Energy Star Compliant
Yes Tak
POWER
Power Device Zasilanie urządzeń
Power supply - internal Zasilanie - wewnętrzne
Power Consumption Stand by / Sleep Power Consumption Stand by / Sleep
1 Watt 1 wat
Power Consumption Operational Pobór mocy operacyjne
200 Watt O mocy 200 W
DIMENSIONS & WEIGHT DETAILS Wymiary i waga szczegóły
Dimensions & Weight Details Wymiary i waga szczegóły
Panel without stand - 98.8 cm x 8.3 cm x 61 cm x 16.2 kg Panel bez stoiska - 98,8 cm x 8,3 cm x 61 cm x 16.2 kg
Panel with stand - 98.8 cm x 24 cm x 67 cm x 19.1 kg Panel z podstawą - 98,8 cm x 24 cm x 67 cm x 19.1 kg
DIMENSIONS & WEIGHT (SHIPPING) WYMIARY I WAGA (SHIPPING)
Width (Shipping) Szerokość (spedycja)
109 cm 109 cm
Depth (Shipping) Głębokość (spedycja)
31 cm 31 cm
Height (Shipping) Wysokość (spedycja)
78.8 cm 78,8 cm
Weight (Shipping) Waga (spedycja)
23.6 kg 23.6 kg

jaad75 
Klub Pierdzieli

Amix napisał/a:
Speakers Included Wśród mówców znaleźli się

Dobre... :razz:

Po tej specyfikacji niewiele można powiedzieć - z tego co widzę, to model jest zbliżony parametrami do LN40A750, czyli całkiem niezły...

Amix 
Rozmowny

Wysłany: Sro 05 Lis, 2008   

jaad75,

Dzięki za poświęcenie swojego czasu na przejrzenie tej litanii specyfikacji. Rzeczywiście ten "Speakers Included", to wyszło śmiesznie.
Jadę kupować, aha cena to 4800pln, po przeliczeniu z euro :mrgreen:
BTW: nic tańszego o tych parametrach nie znalazłem. Jedynie tylko większy z serii7, ta jest seria6. Ma jeszcze taki gadżet jak leciutkie podświetlenie przezroczystej ramki telewizora na kolor purpurowy (można wyłączyć, ale ładnie wygląda, bo jest bardzo delikatne) i przyciski na nim dotykowe.

Pozdrawiam

Misiaq 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009   

Może ktoś będzie wiedział co mogło paść po nieudanym wgraniu softu właśnie do Samsunga LE40A686M1F.
Telewizor nie włącza się. Tylko reaguje lampka czerwona jak manipuluje pilotem. I czy to naprawią bezpłatnie, telewizor jest na gwarancji, soft pobrany ze strony Samsunga, link:
http://www.samsung.com/pl...pe=L&prd_ia_cd=

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 12 Maj, 2009   

Samsung promuje się ostatnio z telewizorami z podświetleniem led
http://www.allegro.pl/ite...hit_glogow.html

Czy ktoś się orientuje, czy dzięki temu wzrosła żywotność i zmniejszyło się zużycie energii elektrycznej oraz czy faktycznie nastąpiła poprawa jakości obrazu?

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Wto 12 Maj, 2009   

Baku,
rozmawiałem na ten temat z technologami biorącymi udział w badaniach nad wdrożeniem tej technologii jakiś rok temu. Parametry oczywiście zależą od konkretnej implementacji.
Generalnie jest zysk w kontraście o kilka rzędów wielkości, czyli 1:1'000'000+ daje się z tego wyciągnąć.
Zużycie energii mniejsze od 50 do 75% (mniej więcej, to też zależy, poza tym mówię o samej matrycy a nie reszcie wnętrzności)
Żywotność diod zależy od deklarowanej jasności wyświetlacza. Jaśniejsze diody żyją krócej ale i tak są bardziej wytrzymałe od lamp fluorescencyjnych. Na realne czasy życia przyjdzie nam poczekać ;) ale raczej nie ma się czego obawiać.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 13 Maj, 2009   

Ja raczej nie piszę o tym w kategoriach obaw, tylko nadziei. W zasadzie gdy będę nabywał TV to z podświetleniem led.
Kiedy kupę lat temu zaczynałem amatorską przygodę z elektroniką dostępne były diody w podstawowych kolorach - czerwone, zielone i żółte.. już wtedy podejrzewałem, że te maleństwa mają "świetlaną przyszłość" :smile:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Sro 13 Maj, 2009   

Ale podświetleń LED jest kilka rodzajów - masz dość prymitywne podświetlanie białymi LED-ami ułożonymi liniowo wokół ekranu (jak świetlówki), możesz mieć podświetlenie powierzchniowe z niezależnym sterowaniem poszczególnymi klastrami dla zwiększenia kontrastu, możesz mieć wreszcie podświetnie RGB-LED oparte o trzy diody w każdym klastrze (np. Triluminos Sony wykorzystany w Braviach XBR8), co daje jeszcze szerszy gamut, niż tradycyjne podświetlenie CCFL. To, że ktoś reklamuje podświetlenie LED, to naprawdę nie mówi nic, bo nie jest to ani nowość, ani rzadkość...

[ Dodano: Sro 13 Maj, 2009 10:15 ]
BTW, telewizory LCD z podświetleniem LED, nie mają nic wspólnego z prawdziwymi telewizorami LED, czy OLED...

[ Dodano: Sro 13 Maj, 2009 10:20 ]
palindrom napisał/a:
Generalnie jest zysk w kontraście o kilka rzędów wielkości, czyli 1:1'000'000+ daje się z tego wyciągnąć.

Tyle tylko, że jest to kontrast dynamiczny, oparty o wygaszanie klastrów pod ciemnymi partiami obrazu, a rozjaśnianie ich pod jasnymi.

Odpowiedz do tematu