Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 55-200 VR czy 70-300 VR do Nikona D60?
Jestem w posiadaniu Nikona D60+kit 18-55 VR. Chcę dokupić obiektyw i zastanawiam się, który: 55-200 VR czy 70-300 VR. Dużo się o nich naczytałam i wiem, że ten drugi jest duuużo lepszy,ale... No własnie: jest ok 1000zł droższy! Stawiam pierwsze kroki w fotografii i myślę, czy dla początkującego "fotografa" jest to różnica, którą warto dopłacić?? Będę fotografować głównie sport i zastanawiam się też, który z obiektywów byłby ewentualnie lepszy w tym temacie. I ostatnie pytanie: czy fotografując obiekt w dużym przybliżeniu, np obiektywem o zakresie ogniskowych 70-300, np z trybuny na dobrze oświetlonej hali, będę potrzebowała dodatkowej lampy?? Dzięki! Pozdrawiam forumowiczów!
agnieszka, po pierwsze nie ten dzial i pewnie goltar przeniesie...
Tym razem nie Goltar. Komor
Ad rem: moim zdaniem warto, bo szkoda wydawac 2 razy pieniadze tracac na tym ich czesc.
Z drugiej jednak strony nie jest to obiektyw, ktory mozna polecic do sportu halowego. W tych celach wolalbym np. Sigme 70-200/2.8 jako w miare tani wybor lub podobnego Tamrona.
Aaaa, lapma raczej niewiele zdzialasz...
Ostatnio zmieniony przez komor Wto 04 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Zdecydowanie do sportu coś jasnego, a w to niestety trzeba trochę więcej zainwestować. I raczej nie ma co myśleć w tym momencie - "Ja to amator" bo można się zniechęcić jak nic nam nie będzie wychodzić ze zdjęć w miejscach gdzie wszystko się szybko dzieje (no chyba, że fotografujesz snooker, czy też buppę )
Byłem uzykownikiem obu tych szkieł, 55-200 z D40 i 70-300 VR z D80.
Dłuzszy o wiele lepszy, nie tylko ze wzgledu na ogniskową ale jakość generowanych obrazów.
Nadto ma 2 tryby stablizacji: normal i active (paning).
Tak jak pisze MC lampą nie wile zdziałasz na hali. Jesli ta hala bedzie dobrze oswietlona, a tak jest w wiekszosci przypadków to sobie pordzisz bez problemu.
Ja duetem D80 i 70-300 VR robiłem basket i nie miałem z tym wiekszego problemu. W zaleznosci od hali trzeba ustawiec Iso od 400-800 a w odbitkach 18x21 nie zauwazysz szumu. Pamietaj ze masz fukcje D-Lighting, ktora w nikonie działa całkiem całkiem.
Pamietaj tylko, ze stabilizcja w przypadku sportu nie jest porządzana i trzeba ja wyłączyc.
A moja propozycja jest taka bys kupiła 70-300 VR w systemie ratalnym 0%. Wpłacisz wtedy pieniazki przeznaczone na zakup 55-200 VR i zostanie ci jeszcze 700 zł co w ratach 10x da 70 zł miesiecznie.
Kupisz wtedy 1x a konkretnie, a pamietaj, ze apetyt rosnie w miare jedzenia.
Uwierz mi ze warto, wie to z autopsji sam miałem taki przypadek, że kupiłem 55-200 Vr za 1088 zł potem go sprzedałem ze stratą a i tak kupiłem 70-300 VR.
Po co wiec kombinować? Pamietaj sprzet sie amortyzuje, raty 0% nie bolą, a od razu masz cos lepszego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11