Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 "Punkty widokowe" z fajnymi widoczkami.
Ostatnio się zastanawiałem z jakich miejsc można fotografować Warszawę, aby pokazać np. całe centrum. Patrząc na mapę wypatrzyłem Kopiec Powstania Warszawskiego przy ulicy Bartyckiej. Widoczki takie jakie widać na zdjęciach:) Oprócz tego mają tam swoje skocznie rowerzyści. Wyczyniają naprawdę niesamowite ewolucje i sądzę, że ktoś kto lubi dynamiczne zdjęcia albo chciałby potrenować fotografowanie tego typu akcji, będzie miał co tam robić. Nie wiem kiedy się zbierają, ale w soboty powinni być;)
Jak ktoś zna miejsca tego typu w Warszawie i okolicach to zapraszam do podzielenia się swoją wiedzą
ee....wygląda dobrze....natomiast na drugim ta wbijająca się w kadr roślinka wygląda jakby za mostem rosły palmy
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Lis, 2008
Rzeczywiście są nieostre, ale to chyba dlatego, że używam byle jakiego programu do kompresji i nigdy nie wyostrzam potem... Zdjęcie było robione ze stabilnego statywu i w oryginale jest żyleta:)
Palmy, to koniuszki drzewa rosnącego dużo niżej:) Gdybym pojawił tam się wcześniej, to bym trochę je skrócił:) W ciemnościach nie chciałem włazić na drzewo:) Ale następnym razem leatherman na pewno pójdzie w ruch;)
xneon [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Lis, 2008
chciałem pytać, czy to nie statyw zadrżał na widok ładnego krajobrazu urbanistycznego
jeśli chodzi o Warszawę i generalnie każde inne miasto - większość "punktów widokowych" już została przez kogoś jakoś wykorzystana; jako zwolennik świeżości i robienia zdjęć głową jestem nie za szukaniem wybitnych punktów widokowych, tylko za stworzeniem ich sobie, np. kładąc się na ziemi osiągamy intrygującą perspektywę i wszystko inne - też intrygujące
a jeśli ktoś się nie lubi brudzić, eee, to po co fotografuje w ogóle poza studiem?
Ja często jak jeżdżę po śląsku to patrze skąd by tu ustrzelić jakąś fajną panoramę miasta
Jest jedno miejsce które mi się podoba ale ciężko będzie się tam ustawić - w Katowicach na wysokości Siliesia w strone chorzowa w chwili gdy już zaczyna się ściemniać i słońce zachodzi takie krwawe. Taki cywilizacyjny klimat - ale jak jest dobra pora to widok jest świetny
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Czw 06 Lis, 2008
xneon napisał/a:
jeśli chodzi o Warszawę i generalnie każde inne miasto - większość "punktów widokowych" już została przez kogoś jakoś wykorzystana
To prawda Ale czy będąc np. obok reliktowej sosny na Sokolicy w Pieninach jej nie sfotografujesz? Są motywy i miejsca, które będą fotografowane wiecznie:) Myślę, że do takich należą też panoramy miast Ja dopiero zaczynam swoją przygodę z fotografią i jak mam poćwiczyć nocne panoramy miast jak nie z fajnych punktów widokowych?:) No przecież nie leżąc miedzy Mariottem, a PKiN-em Rzeczywiście, fotka może okazać się nader interesująca i wartościowa, ale wątek dotyczy panoram z odległych punktów;)
Kładąc się na ziemi nie trzeba się brudzić:) Wystarczy kupić cieniutką, taniutką, leciutką karimatkę Takich czasami używają nawet zawodowcy kiedy już się chcą położyć;)
Tomaszewski kiedy pracował nad zdjęciami do "Rzut beretem", rzeczywiście się ciągle kładł na glebie i pianki nie używał, ale on fotkał dziarskie prosiaki i na piankę raczej czasu nie miał Przy bardziej statycznych scenach może być jednak bardzo przydatna;)
AuThoR - na Śląsku bylem 10 lat temu i pewnie przez następne 10 mnie tam nie będzie:) Ale za info dzięki:) Może jakiś Ślązak skorzysta
We Wrocławiu polecam wjazd windą na wieżę katedry oraz wejście po schodach na wieżę kościoła Marii Magdaleny w centrum (obydwa wejścia płatne, jak pamiętam). Czasem wiatr urywa głowę, więc przy fotografowaniu trzeba uważać na dekielki i osłony, żeby nie odfrunęły. Ale widoki fajne. Katedra wyższa i oddalona od samego centrum, więc widać dalej (przy dobrej pogodzie jest widok na Ślęzę i chyba widać dalsze góry, choć tego już nie jestem pewien). Wieża kościoła M.M. jest blisko Rynku, więc jest widok na najbliższe kamieniczki.
mons, pamiętam na 100% że wchodziłem piechotą, ale być może winda była. Ja wolałem „wycieczkę” (fajnie pooglądać wnętrze takiej wieży: gotyckie cegły plus super nowoczesna elektronika stacji bazowych GSM ).
Edit: I jeszcze komentarz do zdjęcia monsa: te kominy które widać centralnie na horyzoncie to Siechnice jak sądzę, miejscowość ok. 5 km od granic Wrocławia. Według mapy odległość od katedry do Siechnic to 12 km, czyli widok w sumie niezły.
Widok z katedry MM ( mostek pokutnic? czy jakoś tak sie to nazywa ).
Dałem jeden bo ogólnie widac z tamtąd tylko miasto.
Troszke mały mi wyszedł, ale nie chciało mi sie już tego zmieniać.
We Wrocławiu polecam wjazd windą na wieżę katedry oraz wejście po schodach na wieżę kościoła Marii Magdaleny w centrum (obydwa wejścia płatne, jak pamiętam). Czasem wiatr urywa głowę, więc przy fotografowaniu trzeba uważać na dekielki i osłony, żeby nie odfrunęły. Ale widoki fajne. Katedra wyższa i oddalona od samego centrum, więc widać dalej (przy dobrej pogodzie jest widok na Ślęzę i chyba widać dalsze góry, choć tego już nie jestem pewien). Wieża kościoła M.M. jest blisko Rynku, więc jest widok na najbliższe kamieniczki.
W pobliżu jest jeszcze kościół garnizonowy Św. Elżbiety - na piechotę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9