Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 06 Lis, 2008 Co wybrać? Canon 5D czy 450D
Pomóżcie wybrać między tymi zestawami 5D + EF 24-70 mm f/2.8L USM a 450D + EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM, a może coć jeszcze innego. Potrzebuję robić zdjęcia w domu przy słabym świetle poruszających się dzieci i bez lampy. Chciałby poznać wasze opinie co do jakości zdjęć robionych takimi zestawami czy będą duże, a jeżeli tak to czy warte różnicy w cenie i wadze.
W takim przypadku - moim zdaniem - inwestycja w pełną klatkę (5D) wydaje się zbędna.
Zamiast 450D lepiej wziąć 40 albo 50D ze wspomnianym 17-55. Będzie dobrze, a nawet bardzo dobrze.
Może zamiast 17-55 ze światłem f/2.8 lepiej kupić za tę samą kasę dwie stałki ze światłem f/1.8 lub f/1.4? Do tego 40D i efekty mogą być lepsze niż z zooma. Kwestia czy stosować lampę jest kwestią odrębną. Sam lubię zdjęcia przy świetle zastanym, ale jak jest ciemno to trudno uzyskać dobrą estetykę, jak już nawet uda się uzyskać na tyle krótki czas, żeby zdjęcie i postaci były nieporuszone. Wydaje mi się, że ludziom bardziej podobają się zdjęcia ludzi/dzieci, na których jest jasno.
Wysłany: Czw 06 Lis, 2008
Ja tez nie lubie uzywac lampy, a juz zdjecia z lampa prosto na twarz sa dla mnie nie do przyjecia. Akurat tak sie sklada ze mam blizniaczki wiec jak tylko sie urodzily wywalilem obkietyw kitowy i wrzucilem stalke 50mm f/1.8 Dopuki sie nie ruszaja i chcesz je przylapac na zabawie (w miare statyczna zabawa) to przy swietle dziennym spokojnie da rade. Ale wieczorami lub gdy jest dynamiczna zabawa to tylko lampa.
ponizej przyklady:
1. Lampa blyskowa. Czas chyba 1/60 i przeslona okolo 4
2. Swiatlo zastane (okna) czas nie pamietam ale chyba okolo 1/50 i przeslona chyba 2.2
3. Swiatlo zastane (zarowki) minimalna przeslona i czas okolo 1/20. Zrobione wieczorem
lub 2.8
reasumujac - jasny obiektyw i duze okna. A wieczorami dobra lampa od sufitu odbijana i powinno byc dobrze
Dzieki to sa przykladowe zdjecia. W ostatnim specialnie nie kombinowalem z balansem bo chcialem pokazac jak wychodzi przy swietle od zarowki. A w pierwszym zdjeciu .... czapka jest naprawde taka rozowa ))
Dzięki za pomoc i wasze sugestie. Wiem że im większe ISO tym można zmniejszyć czas co może pomóc w zrobieniu nieporuszonego zdjęcia ale co za tym idzie to szumy. Moje pytanie jest jeszcze takie czy przy ISO 1600 w tych modelach (450D,40D,5D) będzie duża różnica w jakości (szumy), zaznaczyć chciałem, że zdjęcia robię w formacie JPG i raczej ich nie obrabiam oraz są oglądane na ekranie komputera lub telewizora, rzadko są drukowane. Za wszystkie porady i sugestie z góry dziękuję.
To zalezy jak dobre oko masz Ogolnie szumy malo widoczne na komputerze beda bardzo widoczne po wywolaniu na papier. Szumy tez zaleza od naswietlenia zdjecia. Jezeli naprzyklad zrobisz iso 1600 i blysniesz lampa to szumy beda malo widoczone ale przy polmroku (swiatlo zastane) beda widoczne. Ja robilem zdjecia 350D i szumy do iso 800 dalo sie wywolac. Przy 1600 juz byly nieakceptowalne po wywolaniu ale na komputerze dalo sie ogladac. A poniewaz ja wywoluje zdjecia to kupilem obiektyw z swiatlem 1.8. Teraz uzywam ISO 400 a max 800. No i zdjecia ostrzejsze na tym obiektywie
Zrobilem kiedys zdjecie przy iso 1600 w ciemnym pomieszczeniu. Na komputerze nie wygladalo zle ale kiedy wywolalem to byla tragedia. Ziarno bardzo duze. Moze to wina fotografa ktory to wywolywal a moze tak poprostu jest. Jeszcze kilka podobnych zdjec i mialem to samo. Na kompie ok po wywolaniu do dupy..
I jaki monitor?
Teraz od dłuższego czasu siedzę na lapku i każde zdjęcie wygląda na tragicznie zaszumione, z kolei mój CRT w Szczecinie jest bardzo dla szumu łaskawy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,18 sekundy. Zapytań do SQL: 14