Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 Dlaczego kochamy duże sklepy...
Dzisiaj poszedłem do MegaAvansu żeby znaleźć jakąś torbę możę, jakiś statyw czy monopod... i tak jak bez trudu odnalazłem 2 pierwsze punkty z listy tak monopodu znaleźć niedało rady... A więc podchodzę do pani z działu foto, i ładnie (a jakże) pytam gdzież to znaleźć mogę monopod. A pani nie tracąć uśmiechu odpowiedziała (i tu następuje cytat)
"..a cóż to takiego ten monopod..??"
No w tym momencie nastąpiły moje wyjaśnienia...
I moje pytanie - dlaczego do ciężkiej chole** przyjmuje się do pracy osoby niemające zielonego pojęcia o tym co mają sprzedawać...
Inna sytuacja - tym razem MediaMarkt - szukając nawigacji GPS odwiedziłem również i ten sklep. Jako że rozeznania w tej dziedzinie niemam dużego, wybrałem sobie 2 modele które mi na oko się podobaly (tej samej firmy, z tymi samymi parametrami wypisanymi pod wystawionym sprzętem) jednak te urządzenia rózniły się ceną (ok200zł). No więc podchodzę do pana z obsługi, prowadzę go do tych modeli i pytam dlaczego jeden kosztuje więcej, a drugi mniej. Odpowiedź pana - "hmmm... no ten ma to i to (tu czyta z ulotki), a ten ma to i to (znów czyta z ulotki), hmmm, mają te same parametry..."
Pytam d l a c z e g o?? Dlaczego temu człowiekowi nie było wstyd wykazując się totalnym brakiem wiedzy o tym co ma sprzedawać...
Może macie jakieś przemyślenia i swoje doświadczenia z takimi "znawcami"...
Moje przemyślenia są takie że sprzętu foto się w takich sklepach nie kupuje, szczególnie jak się nie jest znawcą i trzeba liczyć na niedoinformowany personel, który ma wiedzę wprost z ulotek. Co do innego asortymentu to nie ma specjalnej różnicy ponieważ sklepy te są dość podobne, no chyba że jest to jakieś miejsce wyjątkowe ale ja osobiście się z takim nie spotkałem.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Lis, 2008 Re: Dlaczego kochamy duże sklepy...
davaeorn napisał/a:
Może macie jakieś przemyślenia i swoje doświadczenia z takimi "znawcami"...
A jakże!!!
Przed zakupem Nikkora 70-200 z ciekawości zadzwoniłem do MM i zapytałem po ile mają '70-200'. Sprzedawca powiedział krótko: "Chyba od niedawna pan fotografuje, coś pan pomylił albo to nowość o której jeszcze nie wiem, ale to raczej niemożliwe... Nie ma takiego obiektywu. Są 70-300, 55-200 i 80-200 ale jest bardzo drogi..." Pomyślałem przez sekundę, że może coś rzeczywiście pomyliłem, taki przekonywujący był 'spec'!:) Mówię, proszę Pana, taki obiektyw na pewno istnieje i nowością nie jest:) Znowu usłyszałem, że coś pomyliłem:) Kulturalnie podziękowałem i się pożegnałem...
W tym samym MM pytam czy mają pokrowce na statywy:) Sprzedawca bardzo zadowolony, że może pomóc, na chwilę mnie opuszcza i przynosi... największy pokrowiec na obiektywy jaki posiadali...
Kolejny przykład z innego już MM. Kupiłem GPSa do mojego D300. Po podłączeniu do aparatu nie zauważyłem połączenia między urządzeniami. Stałem akurat obok działu foto w MM. Pytam sprzedawcy czy może wie jakie ustawienia trzeba zmienić w gps-ie aby wszystko działało poprawnie. Reakcją był wybuch śmiechu sprzedawcy i pana ochroniarza. "GPS do aparatu???? Pierwszy raz słyszę!!!:)))" Więc całkiem spokojnie proszę pana sprzedawcy, żeby uprzejmie pokazał mi instrukcję do D300, bo akurat przy sobie nie posiadam... Oczywiście ją otrzymałem. Pokazuję 'znawcy', że można jednak podłączyć odbiornik gps Garmina do D300, a on na to, że fajnie, że przyszedłem, bo znowu czegoś ciekawego się dowiedział:)) Pan ochroniarz też uzupełnił swoją wiedzę o sprzęcie foto...:))
Jak chcę się pośmiać z beznadziejnych sprzedawców i porobić sobie jaja to idę do Media, Fotojokera albo Euro AGD. 80-90% z nich robię w konia bez wysiłku i mam z tego niezły ubaw. Na całe szczęście jest jeszcze te pozostałe 10-20% i od tej części można się czasami całkiem sporo dowiedzieć jeżeli chodzi o amatorski segment rynku.
Tych znających się na temacie można wyczuć błyskawicznie bo są to często pasjonaci a takiego każdy z nas rozpozna
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Lis, 2008
davaeorn, ta dyskusja już była jakiś czas temu, że rynek się zwęża ( w sensie zasoby ludzkie, nie lubię tego zwrotu), że nikt kto się zna na rzeczy nie chce przyjść do marketu w takich warunkach i za taką kasę pracować(chyba pasjonat), że trafiają tam ludzie z przypadku nawet tacy co sprawdzili się w dziale "dywany" ale dzis nie ma pani Krysi z foto to pan Zdzisiu od dywanów idzie na dział foto.
Jak jestem z dziewczyną na zakupach, to siłą rzeczy nie mogę oglądać kolejnych butów czy bluzki więc uprawiam wycieczkę do kolejnego sklepu foto w takim centrum handlowym i uprawiam coś w rodzaju niezdrowego sportu jak MM. Tylko znowu mnie moja lepsza połowa ochrzaniła, że się znęcam nad sprzedawcami......ale kwiatuszki się niezłe zdarzają podczas takich zakupów....
A podstawowe zadanie.
Po co pracodawca ma przyjmować osoby na dział foto które akurat się na foto znają?
Ważne że pracownik pracował już w trzech sieciach, nie chce dużo zarabiać i ma miłą aparycję.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Czw 06 Lis, 2008
....ja dawno temu jak ogladalem d300 w mediaczu to niestety stanela cala obsluga na dziale foto trzech Panow stalo kolo mnie z oczmi jak 5 zl, dobrze ze bylem tam z kobieta to zciagla im zmartwienie z glowy i ruch znow zostal przywrocony.
a ja kupiłem aparat w media....z tym że poszedłem tam z całkowitą wiedzą o tym co chce kupić...miałem dwa powody żeby tam kupić :
1. mam media pod nosem więc jakby coś się stało nie muszę nigdzie jeździć
2. wywalczyłem tam niezły rabat więc byłem zadowolony
Ja nie lubie słuchać doradców w sklepie jeśli kupuje coś droższego - są stronniczy i tu podzielam zdanie o ich niewiedzy na dany temat (choć koleś ten co mnie obsługiwał wiedze miał niezłą) Przed kupnem muszę wiedzieć max dużo o produkcie który zamierzam nabyć.
Ps. w media to bynajmniej w miare szybko można było zostać obsłużonym...natomias FJ to tragedia....bynajmniej tu gdzie ja mieszkam...jak chodziłem przed kupnem aparatu po sklepach to 3 razy stałem w FJ po jakieś 10min i przeglądałem aparaty a pani chyba sobie kawe robiła a później jak poprosiłem o aparat to dodałem ze chce go załączyć to mi dała baterię jak się okazało nienaładowaną i jak na to zwróciłem uwagę to pani powiedziała "wiem - ale nie można ładować baterii zanim się nie sprzeda aparatu"
to po ki $%^ mi dała baterie...ehhh
to jako byly pracownik MM ale nie na Foto powiem, ze za takie kokosy jak tam placa i brak premii za sprzedaz tylko za wypychanie starego sprzetu to czego sie spodziewacie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 9