Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
c1n3kk, Zastanawiam się dlaczego boisz się problemów na linii Canon-Sigma a używasz Tamrona który posiada jeszcze więcej problemów i nie posiada serwisu.
No, na paru wykresach wypada całkiem nieźle, na 300mm aż tak rewelacyjny nie jest i jego budowa dalece odbiega od eLek. Jednak uważam, że jest to całkiem niezły obiektyw i trudno znaleźć pod canona( w tej cenie) jakiś zamiennik z takimi własnościami optycznymi, bo ani sigma ani tamron nie robi nic lepszego w takich zakresach( w tej cenie). Jakbym potrzebował 70-300 to z całą pewnością decydowałbym się właśnie na ten obiektyw.
c1n3kk napisał/a:
W tym momencie bliżej jestem zostania przy C i inwestycji w 40d.
Jeżeli tak, to nie ma co się zastanawiać, 40D jest teraz w rewelacyjnej cenie i chyba nie trzeba cie przekonywać do przesiadki.......
dawid_ [Usunięty]
Wysłany: Pią 07 Lis, 2008 Re: rozterki - przejście z canona na nikona? warto?
c1n3kk napisał/a:
Jestem amatorem i posiadam od 8 miesięcy Canona 400d z kitem 18-55 [..] Pierwotnie chciałem nabyć d50/d70s, ale kolega przekonał mnie szumami. Teraz zaczynam żałować trochę swojej decyzji. [..] Mam duże dłonie, aparat trzyma mi się bardzo niewygodnie, szybko zaczynają boleć palce. Denerwuje mnie też mały i ciemny wizjer.
[..] dla lepszego samopoczucia?
Mam wrażenie, że po prostu chcesz zmienić zabawkę i marudzisz. A to dłonie, a to wizjer, a to optyka.. Jeżeli tak, to nic nie poradzę. Wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.. Jeżeli jednak chcesz zmienić C na N z powodu szkieł, to krzyżyk na drogę..
Kup sobie do tego C400D uczciwy obiektyw (np. 17-55/2.8), a zobaczysz jakość i błyskawiczny AF, czyli właśnie to, czego poszukujesz. Nie dostaniesz już na tym świecie raczej nic lepszego pod APS-C. Później dokupisz jakąś 70-200 i masz komplet.
c1n3kk napisał/a:
Przeglądałem dziesiątki testów oraz wypowiedzi i tanie szkła Canona mówiąc krótko są gorsze niż odpowiedniki u Nikona.
Jakiś przykład? Co mają tanie Nikkory, czego nie ma Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM?
Nikon D80 strasznie szumi, ma ubogą szklarnię oraz mniejszy niż Canon dostęp na rynku do akcesoriów i szkieł. Min. to przekonało mnie do zmiany N na C. Zmieniłem N D80 na C30D i ani chwili nie żałuję. Z 17-55 to świetny zestaw. Jakość zdjęć jest nieporównywalnie lepsza niż na D80.
Na Twoim miejscu nie zmieniałbym systemu. Canon 40d jak dla mnie jest to najlepszy wybór za przyzwoite pieniądze. Body Nikona np.: d90 jest za drogie (wiadomo nowość), d300 ponad 2 razy droższy. Canon 40d jest duży i będzie Ci dobrze leżał w dłoni.
Skad ta pewnosc. Ten aparat ma wiele zalet ale dla mnie trzyma sie go co najwyzej przecietnie.
007areka [Usunięty]
Wysłany: Sob 08 Lis, 2008
...tak samo przecietnie jak kazdy inny, (jesli akurat nie uzywaz danego systemu) sprawa przyzwyczajenia, i ciezko mu cokolwiek zarzucic.
a co do wyboru to tanio nie znaczy najlepiej, czsem lepiej dolozyc a pozniej nie miec zgryzot ze lepiej bylo kupic tamta firme, bo koze sie ze zalezy mi na innych podzespolach systemu ktore by mi bardziej lezaly. puszke(korpus) i tak wymienisz za dwa lata, ja juz trzecia zdzieram, choc przyznam ze 40d jest ok, tylko ze matryca spelnia minimum moich oczekiwan i niestety wymiana, choc nie wiem na co, ( dali troche ciala z nia w takim aparacie).
Wysłany: Wto 11 Lis, 2008 Re: rozterki - przejście z canona na nikona? warto?
dawid_ napisał/a:
Kup sobie do tego C400D uczciwy obiektyw (np. 17-55/2.8), a zobaczysz jakość i błyskawiczny AF, czyli właśnie to, czego poszukujesz. Nie dostaniesz już na tym świecie raczej nic lepszego pod APS-C
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10