Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Chyba Komor bedzie zmuszony cos wyodrebnic z tej rozmowy, ale pociagne dalej.
Tez w najblizszym czasie kupie sobie jakas makrowke. I mam duze dylematy...
Tamron 90 v. Sigma 105 to kategoria lekka
Pierwszy jest ostrzejszy, drugi lepszy serwis i gwarancje.
Kategoria ciezka to Tamron 180 v. Sigma 180
Widzialem sporo zdjec z tego pierwszego. Bardzo mi sie podobaly, ale AF ponoc slaby. No i ciezko cos wybrac...
MC, - no właśnie sęk w tym że zdjęcia chce się ostre więc Tamron ale ciężko nie patrzeć tutaj przez dysproporcję serwisu Sigmy a Tamrona... dlatego dopóki Tamron nie zorganizuje jakiegoś dobrego serwisu będę do niego czuł niechęć
Btw a co powiecie na starszą wersję Nikkora 105? W końcu też ma AF bez SWM.HSM itd tak jak Tamron i Sigma Cena też nie najgorsza
AQQ, bo nie samymi mtfami sie robi zdjecia. Jest jeszcze CA, oddanie kolorow i inne...
No to popatrzyłem dokładniej na testy:
S150 N105
CA 0,04% 0,05%
dystorsja -0,004% -0,27%
astygmatyzm 6% 5,7%
sprawność AF 20/100 0/100 błędów
(danych nt. transmisji kolorów: brak)
Różnice (nie licząc dużo gorszego af sigmy) aptekarskie, czyli w praktyce żadne. W tej sytuacji ostrość (MTF) i cena rozstrzyga.
Wobec tego nie zmieniam zdania
No właśnie myślę czy nie lepiej od Tamron i Sigmy kupić starszego Nikkora 105 mamy jakość + niezły i przede wszystkim istniejący serwis "w razie czego"
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010 Sigma 150mm f/2.8 APO EX DG Macro
Witam
Chcialbym wejść w świat macro, dużo myślalem i postanowiłem sobie kupić ten obiektyw Sigma 150mm f/2.8 APO EX DG Macro mocowanie olka. (jest on drogi jak na moje warunki i myśle że to bedzie jedyne moje szkło macro) Dużo o nim czytałem i wiem że szkiełko jest super. Posiadam aparat olympus 510 który kupiłem wraz z 2 kitowymi szkłami. Jest to moja pierwsza puszka (kupiona 2 lata temu) Sugerowałem sie raczej reklama przy zakupie bo dopiero zaczynałem przygode z fotografia i niewiele jeszcze wiedziałem na temat lustrzanek. Czy kupowanie takiego szkła do takiej puszki nie okaże się przerostem formy nad trescią? (nie mam zamiaru kupować nowego aparatu). Z aparatu jestem dość zadowolony, obiektywy kitowe były dobre na początek teraz troche mnie ograniczają. Czego mogę się spodziewać po takim zestawie i czy przy 510 bedę mógł w pełni wykorzystać to szkło? Jesli odwzorowanie 1:1 dotyczy pełnej klatki to przy mojej matrycy jakie bedzie? Kupować czy nie?
Lucky loser, scaliłem Twoje pytanie do wątku o tym obiektywie bo szkoda tworzyć nowy i robić bałagan na forum.
A co do odwzorowania 1:1 to oznacza to tyle, że obraz przedmiotu rzutowany przez obiektyw ma taki sam rozmiar co ten przedmiot, czyli w drugą stronę: z odwzorowaniem 1:1 sfotografujesz przedmiot wielkości Twojej matrycy. Jeśli to jest matryca systemu 4/3 to takiej wielkości przedmiot znajdzie się w kadrze, czyli coś koło 18 × 13.5 mm.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 11 Lut, 2010
ale biorąc pod uwagę wielkość sensoru, mając Sigmę 150/2.8 na pełnej klatce, to 18mm robaczek będzie zajmował 18mm kadru, czyli połowę kadru na długość, mając natomiast matrycę Olka, będzie zajmował on już.. 18mm, czyli cały kadr
Czyli z Sigmy 150/2.8 z 1:1 na pełnej klatce robi Ci się ekwiwalent 300/2.8 (głębiowo 5.6) z skalą odwzorowania 2:1
A jeśli się mylę, to niech ktoś wreszcie mnie uświadomi
Lucky loser ja też kupuję wkrótce ten obiektyw, także podziel się wrażeniami z użytkowania (pewnie będziesz pierwszy)..
150 mm to wg mnie taka fajna ogniskowa, bo zapewnia większy dystans od obiektu.
Ale osobiście radzę Ci kupić do tego przynajmniej jakiś statyw, bo jak będziesz pracował na f 11 czy 16, to i czasy będą "dłuższe" (zwł. że na Olku przelicznik jest chyba x2), a podbijanie ISO powyżej 400 czy 800 jest wg mnie bez sensu..
Pooglądaj zdjęcia choćby na phbase.com, wg mnie jest on super ostry i dysponuje b. fajną plastykę.. Resztę ocenisz sam. Dodatkowo zapewnia dobrą pracę z konwerterami APO 1.4 oraz 2.0 (te Canona nie pasują, wiem, że część innych też nie pasuje, ale firmowe najpewniej kupić).
http://www.pbase.com/cameras - zdjęcia przykładowe (MASA) z różnych szkieł.. Poszukaj interesującego Cię obiektywu..
Pytanie natomiast o to czy to nie jest przerost formy nad treścią ocenisz dopiero, jak już zaczniesz robić zdjęcia. Jedno co jest pewne, to że obiektyw umożliwia robienie b. ładnych zdjęć makro i koniec, kropka :P; ). Także reszta zależy od robiącego zdjęcie..
A no i upewnij się, że Twój egzemplarz nie ma FF lub BF, bo to się czasem zdarza, ale to nie jest wada fabryczna obiektywu ; ). Oddaje się do kalibracji z body z tego co wiem i tyle ; ).
Ostatnio zmieniony przez Introverder Czw 11 Lut, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9