Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 06 Lis, 2008 Który apart wg was będzie najlepiej spełniał moje wymagania?
Witam!
Jestem nowy na forum, ale przeczytałem już wiele tematów i mimo to, nadal potrzebuje rady w sprawie aparatu.
Chcę kupić kompakt (nie lustro) w cenie do 1100 zł, który robi dobre jakościowo zdjęcia.
Moje potrzeby:
- zależy mi na szerokim kącie
- matryca max 10 MP (więcej nie potrzebuję, z resztą z tak małymi matrycami jakie mają
kompakty więcej jest prawie bez sensu).
- dosyć dobry zoom od 8x w górę
- dobre i ostre makro
- dobra barwa i ostrość zdjęć (wiem, kazdy tego chce, ale jak sami wiecie są aparaty
które robią ostre zdjęcia i nasycone i są aparaty które robią ostrzejsze zdjęcia i mają
lepsze bardziej nasycone barwy ;p)
- dobry tryb manualny i choć w miarę auto (powoli chcę zgłębiać podstawowe tajniki
fotografii)
- przydałaby się stabilizacja, ale konieczna nie jest
- dobrze widziana byłaby możliwość nakręcania filtrów itp. na obiektyw
- zasilanie paluszki (chyba że polecicie coś na prawdę godnego ;] )
- fotografia: widoki ( np. góry), makro, duże obiekty typu drogi, mosty + codzienny użytek
Teraz przejdźmy do moich typów, podzieliłem je na 2 grupy i chciałbym byście wskazali po jednym z każdej grupy który wg was najlepiej spełniałby moje oczekiwania (zastanawiam się jeszcze nad rozmiarem cyfrówki i stąd te grupy :]).
Grupa 1:
1) canon sx10 is
2) nikon p80
3) fuji s9600
4) olympus SP-565 UZ
5)panasonic fz18
Grupa 2: (mniejsze i tańsze)
1) canon sx110 is
2) fuji 100fd
Jak narazie najbardziej skłaniam się ku cannowi sx10 is.
Czekam, na wasze odpowiedzi, jeśli polecilibyście jakiś inny aparat chętnie posłucham.
A mógłbys uzasadni dlaczego akurat ten, czy miałeś z nim do czynienia?
I który z powyższych aparatów postawiłbyś na 2 miejscu? (po prostu chciałbym mieć alternatywę i spośród 2 wybrać )
wybierzesz pewnie panasa(dobry wybor) ale z poza pólki polecil bym ci C A650, który jakosciowo strzela foty jak moje G9 a jest od niego duzo tanszy i to najlepszy wybor w tej kalsie cenowej, niestety zoom i matryca cie w nim nie zadowoli
pozdr
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Pią 07 Lis, 2008
Polecam ci FZ28 tyle ze jest troszke drozszy - jakies 50-100zł od twojego pułapu cenowego.
Mam nadzieje ze to będzie czytelne.
- zależy mi na szerokim kącie - MA SZEROKI
-Matryca max 10 mp - 10 MP JEST
- dosyć dobry zoom od 8x w górę - zoom 18 lub do 32 (EZ) ale te 32x w mniejszej rozdzielczosci (3 MP)
- dobre i ostre makro - PANAS MA makro od 1 CM, + reczna ostrosc lub automatyka
- dobra barwa i ostrość zdjęć (wiem, kazdy tego chce, ale jak sami wiecie są aparaty
które robią ostre zdjęcia i nasycone i są aparaty które robią ostrzejsze zdjęcia i mają
lepsze bardziej nasycone barwy ;p) - SAM decydujesz ma opcje ustawiajace kontrast ostrosc odszumianie od -2 do +2 (fabrycznie jest na 0)
- dobry tryb manualny i choć w miarę auto (powoli chcę zgłębiać podstawowe tajniki
fotografii) - PANAS ma wszystkie tryby M (full manual), P, A, S i swietna iA (PEŁNA AUTOMATYKA JEDNA Z NAJLEPSZYCH W MEGAZOOMACH).
- przydałaby się stabilizacja, ale konieczna nie jest - STABILIZACJA JEST POTRZEBNA PRZY WIEKSZYM ZOOMIE A PANAS MA PODWÓJNĄ,
- dobrze widziana byłaby możliwość nakręcania filtrów itp. na obiektyw - DO WYBORU DO KOLORU, MOZNA NA OBIEKTYW JAK I DO BODY PRZYKRECAC CO CHCESZ, ALBO KONWERTER DO MAKRO np. Raynox, ALBO FILTRY (od 9-15zł na allegro)
- zasilanie paluszki (chyba że polecicie coś na prawdę godnego ;] ) - PANAS MA BATERIE DEDYKOWANA ALE SWIETNA (standard khem..CIPA 460 fot), DODATKOWO ZAMIENNIK KOSZTUJE OKOLO 30ZŁ CZYLI TANIEJ NIZ KOMPLET AKUMULATORKOW AA (PRZYZWOITYCH)
- fotografia: widoki ( np. góry), makro, duże obiekty typu drogi, mosty + codzienny użytek - TUTAJ PANAS SIE NADA BO MA DOBRA KOREKCJE "BECZKI" I OSTRY ZOOM.
+ filmy HD (format mov 720) - bardzo ok , + formax xvga tez dobre.
+ wygodny uchwyt
+ swietny flesz , bardzo mocny i opcja redukcji jego mocy +/- 2 EV
+ mozliwosc ograniczenia ISO
+ braketing
+ dobra dynamika (mniej przepalen niz FZ18)
z minusów - szumi. od 400 ISO w góre. ale iso 800 jak najbardziej akceptowalne (zdecydowanei bardziej niz w FZ18)
Sam decydujesz ale polecam tego. I naprawde stabilizacja JEST potrzebna jak chce sie duzy zoom. Chyba ze targasz statyw (chocby monopod) do byle zdjęcia.
3) fuji s9600
To taki powazniejszy sprzet. Filmik z zoomem. Duza matryca = lepsza jakosc. Stary, ale wciaz swietny.
Fuji f100 niby fajny, ale nawet ta namiastke manuala mu wycieli. No i ostatnie modele fuji sa jak u konkurencji - plastikowe. Bez porownania z f50 i starszymi.
Dzięki, za wyczerpujące odpowiedzi. Niestety Panasonic fz - 28 poza moim zasięgiem cenowym, no i nie wiem czemu mam taka małą niechęć do panasów (sam nie wiem dlaczego), choć z tego co czytałem o fz-28 rzeczywiście dobry kompakt i chyba jedyny z panasoniców który przypadł mi do gustu, niestety cena gra tu dość znaczącą role i niestety muszę go odrzucić.
W takim razie jak dla mnie pozostają 2 modele:
1) s9600
2) canon sx10 is
Niestety nigdzie nie mogę znaleźć jakiś fotek do porównania.
Jeśli macie jakieś ciekawe uwagi, fotki itp. co do tych dwóch modeli, chętnie wysłucham waszych zdań, szczególnie ludzi którzy użytkują te modele. Jak wiadomo, czasem aparat świetnie wygląda w recenzjach i danych technicznych a nie koniecznie robi dobre fotki. Choć o jakość zdjęć z tych aparatów raczej jestem spokojny
Minęło kilka dni... i już fz-28 można nabyc poniżej 1000 PLN. Apropos Twojej rozterki...Canon SX10 IS robi beczki na szerokim kącie oraz na tele ma problemy z korygowaniem aberracji chromatycznej.Jak na razie nie pojawił się jeszcze adapter do filtrów.Jeśli chodzi o szumy,to prezentuje się nieźle nawet na ISO 400. przy dobrym świetl jest świetny, w słabym lubi się pogubic.Jeśli spore gabaryty Ci nie przeszkadzają, to myślę,że przewyższa Fuji s9600. Ja osobiście zastanawiałem się pomiędzy sx10 a fz-28...i chyba wybiorę jednak panasa.Troszke bardziej szumi od Canona, ale ma o niebo lepszy tryb zdjęc seryjnych i niezły tryb makro.
Link do zdjęc z FZ-28:
http://gmchappell.smugmug...29_jk7Ko#P-1-15
Porównanie FZ-ta i SX-a:
http://digitalcamerabattl...c-dcm-fz28.html
Minęło kilka dni... i już fz-28 można nabyc poniżej 1000 PLN. Apropos Twojej rozterki...Canon SX10 IS robi beczki na szerokim kącie oraz na tele ma problemy z korygowaniem aberracji chromatycznej.Jak na razie nie pojawił się jeszcze adapter do filtrów.Jeśli chodzi o szumy,to prezentuje się nieźle nawet na ISO 400. przy dobrym świetl jest świetny, w słabym lubi się pogubic.Jeśli spore gabaryty Ci nie przeszkadzają, to myślę,że przewyższa Fuji s9600. Ja osobiście zastanawiałem się pomiędzy sx10 a fz-28...i chyba wybiorę jednak panasa.Troszke bardziej szumi od Canona, ale ma o niebo lepszy tryb zdjęc seryjnych i niezły tryb makro.
Link do zdjęc z FZ-28:
http://gmchappell.smugmug...29_jk7Ko#P-1-15
Porównanie FZ-ta i SX-a:
http://digitalcamerabattl...c-dcm-fz28.html
W sprawie beczek - niedawno na którymś z postów ktoś pokazał, że Fz 28 używa po cichu programu korygującego dystorsję na jpegach, co można stwierdzić porównując jpegi z raw-ami. Nikon P 80 robi to otwarcie z mozliwością wyłączania. Uważam zresztą taką korekcję z rzecz bardzo cenną i dołączyłbym do tego (o ile nie została już wprowadzona) automatyczną korekcję winietowania przez aparat.
Załączam jeszcze jeden link do przykładów zdjęć z Canona SX 10: http://www.imaging-resour...IS/SX10ISA7.HTM. Staram się nie faworyzować poszczególnych marek, ale tonacja zdęć Canonów i Nikonów odpowiada mi trochę bardziej niż Panasonica, a nawet Fuji.
A propos Fuji - nie wiem czy s9600 nie wyszedł już z produkcji? Który model Fuji uważacie za najgodniejszego następcę s9600?
Który model Fuji uważacie za najgodniejszego następcę s9600?
Bezapelacyjnie Fuji F100fs!!! Naprawdę dobrze wykonany, pożądny sprzęt, widziałem w akcji a jako uzytkownik E410 mogę powiedzieć, że bokeh z Fuji jest porównywalny do tego z mojego Olka
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Nie 16 Lis, 2008
WojciechW napisał/a:
W sprawie beczek - niedawno na którymś z postów ktoś pokazał, że Fz 28 używa po cichu programu korygującego dystorsję na jpegach, co można stwierdzić porównując jpegi z raw-ami. Nikon P 80 robi to otwarcie z mozliwością wyłączania. Uważam zresztą taką korekcję z rzecz bardzo cenną i dołączyłbym do tego (o ile nie została już wprowadzona) automatyczną korekcję winietowania przez aparat.
Załączam jeszcze jeden link do przykładów zdjęć z Canona SX 10: http://www.imaging-resour...IS/SX10ISA7.HTM. Staram się nie faworyzować poszczególnych marek, ale tonacja zdęć Canonów i Nikonów odpowiada mi trochę bardziej niż Panasonica,
FZ28 używa korekcji dystorsji tylko w jpg i dobrze bo jak ktos strzela foty w jpg to zazwyczaj nie chce sie bawic w edycje ich na kompie - user otrzymuje gotowe do pokazania jpg. Skoro program Panasa robi to dobrze automagicznie , wiec nie ma potrzeby wyłączać korekcji dystorsji i probowac poprawiac jpg recznie. Nie wypowiadam sie o uczciwosci producentów kompaktów i lustrzanek bo i Canonowi i Nikonowi i innym zdażyło sie kilka razy nie poinformowac usera o jakiejs drobnej "poprawie" obrazu automagicznie przez soft aparatu - nawet w rawach. W panasonicu rawy nie sa pod wzgledem dystorsji korygowane (przynajmniej tak wygladaja). Podczas wywoływania RAW tez można poprawic tonacje kolorystyczna zdjęc bez problemu.
Eh, dlugo bedziemy gdybac i porownywac megazoomy "na gębę" ... bez testu Panasonica fz28 (i porownania innych megazoomów) w optyczne.pl
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10