Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
JAKI FILTR NA MEGA SŁONECZNĄ POGODE W ALPY ??
Autor Wiadomość
kostek 
Początkujący

Wysłany: Sob 25 Paź, 2008   JAKI FILTR NA MEGA SŁONECZNĄ POGODE W ALPY ??

Zastanawiam się czy polar czy UV. Wyjazd dopiero w marcu ale filtr chce kupić wczesniej. Wiadomo ze bedzie tam naprawde słonecznie plus odbite promienie od sniegu..

Reklama

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Sob 25 Paź, 2008   

Obawiam się że na to pytanie to tylko Ty możesz sobie odpowiedzieć, w końcu chyba wiesz jakie chcesz robić zdjęcia?

Pomyśl raczej o filtrach szarych, gradientowych, polar się przyda żeby coś powycinać (choć od śniegu to nie jest takie proste).

piotrmkg 
Optyczny

ja ostatnio robilem z dwoma filtrami na raz (polowkowy 4x i polar, oba slimy) wyszlo extra, tylko trzeba uwazac zeby nie bylo widac filtrow w kadrze (winietowanie).

Smola 
Maniak

Zdecydowanie CPL.

Gdyby niebo bylo znacznie ciemniejsze od sniegu to polówka szara sie przyda.

Zdecyowane efekty dadza dwa pierwsze. Snieg nie ma nic do tego. Musisz tylko dawac korekte + 1/3 - +1 EV aby nie wyszedl szary.

UV o tej porze roku jest zbedny. Jest slonecznie ale nie nie ma tzw. lampy.

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Nie 26 Paź, 2008   

Może lampy nie ma ale w górach jest znacznie więcej UV bez względu na porę roku. Dlatego na nartach można się strasznie brzydko opalić :)

To nie zmienia faktu, ze UV jest z reguły zatrzymywany przez obiektyw i filtr nad matrycą.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Nie 26 Paź, 2008   

W góry potrzeba zabrać połówki szare, a i polar jest potrzebny. To zależy co focimy.

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Pią 07 Lis, 2008   

palindrom napisał/a:
Może lampy nie ma ale w górach jest znacznie więcej UV bez względu na porę roku. Dlatego na nartach można się strasznie brzydko opalić :)

To nie zmienia faktu, ze UV jest z reguły zatrzymywany przez obiektyw i filtr nad matrycą.

Dzień dobry,

Tylko częściowo na temat. Byłem w lecie w Alpach i niestety jeszcze nie miałem filtrów, co odbiło się trochę na moich zdjęciach. Chyba przydał by mi się jednak UV bo wysokie masywy Alp wychodziły trochę przeniebieszczone. Polar pewno też, ale nie wiem czy może pomóc na podstawową bolączkę - mgiełkę przesłaniającą góry fotografowane z daleka. Co do połówek to chyba też wszystkiego nie mogą rozwiązać. To są duże góry, które często fotografuje się z głębokiej doliny i coś prowdadzącego do przepałów może się dziać lokalnie na samych wierzchołkach. Chyba dobrze jest być przygotowanym na szybkie ustawienie obniżonego kontrastu zdjęcia i usiłować coś zrobić na etapie obróbki zjdęć.

Załączam kilka swoich przykładów takich trudności:

http://i478.photobucket.c...hosen/alp10.jpg
http://i478.photobucket.c...chosen/alp5.jpg
http://i478.photobucket.c...chosen/alp9.jpg
http://i478.photobucket.c...chosen/alp1.jpg

Pozdrawiam serdecznie.

WojciechW

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

no moim zdaniem szara połóweczka da radę w przypadku takich zdjęć.
Do tego jeszcze polarek i... skylight jak już :)

Dlatego ja nie mam żadnego

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Szara polowka - najlepiej Cokin
Dobry polarek
Co do UV czy innego skylight to nie wiem jak w Alpach, ale w Tatrach nie potrzebowalem.

palindrom 
Optyczny
inaczej

WojciechW,
czy te "niebieskawe" zdjęcia przypadkiem nie oddają tego, co w rzeczywistości było widać? Nasze oczy mają denerwującą (i bardzo potrzebną zarazem) własność ustawiania "AWB" :)
Widzę że były robione PowerShotem G9, niestety nie znam tego aparatu z autopsji. Trochę dziwnym by było, gdyby Canon zamontował tam matrycę bez filtrów UV i IR.
Przy robieniu takich zdjęć szary filtr gradientowy by się przydał i odrobina postprocessingu chyba jest konieczna.
Czy użyłeś AWB?

WojciechW 
Optyczny

palindrom napisał/a:
WojciechW,
czy te "niebieskawe" zdjęcia przypadkiem nie oddają tego, co w rzeczywistości było widać? Nasze oczy mają denerwującą (i bardzo potrzebną zarazem) własność ustawiania "AWB" :)
Widzę że były robione PowerShotem G9, niestety nie znam tego aparatu z autopsji. Trochę dziwnym by było, gdyby Canon zamontował tam matrycę bez filtrów UV i IR.
Przy robieniu takich zdjęć szary filtr gradientowy by się przydał i odrobina postprocessingu chyba jest konieczna.
Czy użyłeś AWB?

Na robienie tego rodzaju zdjęć nie ma zwykle za dużo czasu. Oczywiście używałem AWB. Ponadto zdjęcia robiłem w trybie Av z przesłoną między 4 a 5.6, często korzystając z wzmocnionych barw i korekty ekspozycji (zwlaszcza gdy widziałem przepały).

Trudno mi oczywiście porównywać do końca wyniki z różnych aparatów, ale potwierdzam, że fotografując różnymi aparatami w Tatrach nie widziałem potrzeby stosowania filtru UV. Ale trzy z załączonych teraz zdjęć były wykonane z wysokości powyżej 2200 m (wyjaśniam od razu, że nie uprawiałem wspinaczki tylko korzystałem z samochodu lub w jednym wypadku kolejki linowej).

Pozdrawiam
WojciechW

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

WojciechW, ile razy mam tłumaczyć że ten magiczny filtr UV nic nie da.
Sam testowałem na wysokości powyżej 2000 m.n.p.m. i nie widzę żadnej różnicy.
Polar to podstawa, a nie UV...Uv'ka to tylko kawałek szkła który chroni obiektyw.
Po raz kolejny staram się to wytłumaczyć i po raz kolejny trafiam na osobę która w filtrze UV widzi wybawienie.

WojciechW 
Optyczny

edmun napisał/a:
WojciechW, ile razy mam tłumaczyć że ten magiczny filtr UV nic nie da.
Sam testowałem na wysokości powyżej 2000 m.n.p.m. i nie widzę żadnej różnicy.
Polar to podstawa, a nie UV...Uv'ka to tylko kawałek szkła który chroni obiektyw.
Po raz kolejny staram się to wytłumaczyć i po raz kolejny trafiam na osobę która w filtrze UV widzi wybawienie.

Nie "widzę", tylko "nie wykluczam całkowicie". A twoją opinię uznaję za prawdopodobną.

Pozdrawiam
WojciechW

belkot77 
Rozmowny

Wysłany: Sob 08 Lis, 2008   

To moze po tym artykule wykluczysz calkowicie :)

http://www.fotografuj.pl/...nalogowej/id/62

WojciechW 
Optyczny

Wysłany: Sob 08 Lis, 2008   

belkot77 napisał/a:
To moze po tym artykule wykluczysz calkowicie :)

http://www.fotografuj.pl/...nalogowej/id/62

Oczywiście dziękuję za link do ciekawego artykułu.

Serdecznie pozdrawiam,
WojciechW

Odpowiedz do tematu