Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
słyszałem ze mozna zastosować chuch z filtrem, black label, red label, green label, blue label i gold label.
Odpowiadając całkiem serio:
-używam gruchy i pedzelka a jak sie coś przylepi to wtedy chuch i szmatka do czyszczenia okularów, dostępna u każde optyka. Zadne tam zestawy hamy itd
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Czw 14 Lut, 2008
co do plynu hamy - niech Was Bóg strzeże
Dla mnie nie ma drugiego bardziej smugogennego plynu na świecie
Ja zastosowałam wszystkie porady w tym temacie, ale nie zadziałały
Na obiektywie mam dość specyficzne zabrudzenia, bo powstałe z wody z dodatkiem tłustego płynu do kąpieli niemowląt Oilatum. Chucham, przecieram i ciągle są ślady. Zaczynam wątpić czy kiedyś się pozbędę tych smug.
Może macie Panowie jakieś inne sprawdzone pomysły na czyszczenie obiektywu?
Kiedyś miałem taki strasznie zapuszczony obiektyw. Najpierw musiałem go oczyścić szmatką lekko zwilżoną naftą destylowaną. To rozpuszcza wszystkie oleiste substancje (tylko trzeba uważać, żeby tego nie wpuścić w mechanizm / do środka! ). Oczywiście to jest ostateczność.
Potem to już tylko izopropanol (gorąco polecam - zero smug).
Znalazłam Izopropanol na Allegro W szmatkach moją uwagę zwróciła jakaś Toraysee z mikrowłókna. Nie wiem tylko, czy jej jakość usprawiedliwia ceną (30 zł)? Czy ktoś z Was używał jej może?
Anka800,
zwykła szmatka do okularów lub ewentualnie jakaś miękka bawełna w warunkach polowych wystarczy. 30PLN za szmatkę to jak dla mnie przesada.
Z reguły używam tego, co mam pod ręką (najczęściej miękkie ręczniki papierowe). Trzeba tylko uważać żeby jakiegoś piasku tam nie było. Druga rzecz, że celuloza się strzępi i zostawia włókienka.
Ja nigdy nie widziałem reportera z magicznymi płynami i szmatkami. tam w ruch idzie rękaw
OK, ja zrozumiałem od razu o co chodziło Mavierkowi tylko jak często się zdarza zapomniałem wstawić ikonki, że żartuje, sorry.
Wysłany: Nie 09 Lis, 2008
nie, komor patrzy, jakie mam zasyfione obiektywy, wiciąga swoją mikrofibre i dla własnego poczucia smaku przeciąga soczewki szmatką Ja też czasami proszę, żeby komor mi pożyczył szmatkę, bo 50tka przestaje mi ostrzyć pod lekkie światło z powodu zakurzenia 1 soczewy ^^
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10