Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post;) Chciałabym prosić o radę, a zarazem podzielić się moim drastycznym doświadczeniem z obiektywem z zestawu do Olympusa E-510, którego plastikowy bagnet nie wytrzymał nawet pół roku. Jestem amatorką, robię zdjęcia głównie w trakcie wycieczek, wakacji i wypadów do ogrodu, typu motylek na kwiatku albo ciekawa rzeźba. Lubię robić portrety, ale absolutnie mnie nie stać na droższy sprzęt. Dawno temu robiłam zdjęcia Zenitem, który był bardzo ciężki i duży dla moich rąk, ale w którym przynajmniej nic się nie wyłamywało, a stary NRD-owski wymienny obiektyw Zeissa do niego miał metalowy gwint. Mniejsza z tym.
Ostatniego lata i jesieni intensywnie używałam mój zakup z czerwca - E-510. Obiektywy aż furczały w trakcie ciągłych zmian. Wiem, że zaraz polecą gromy, ale muszę przyznać, że nie zwracałam uwagi na lekki luz obiektywu 40-150, myślałam że tak ma być i nie przyglądałam sie bagnetowi. No i pewnego dnia jesienią, po całym dniu fotografowania na dalekim wyjeździe, kiedy byłam już trochę zmęczona, obiektyw pomimo ze był prawidłowo założony, odpadł w trakcie robienia zdjęcia detalu na szczycie kościoła, a ja go nie złapałam ;(
Serwis autoryzowany żąda 388 zł, podczas gdy obiektyw można kupić już poniżej 400 zł.
Gnębi mnie tylko jedna sprawa - czy ten sprzęt, mimo że robi niezłe zdjęcia, to jedno wielkie plastikowe G..., czy po prostu miałam pecha i trafiłam na egzemplarz wadliwy, czego nie mogę udowodnić po czasie? (Zatem jeśli kupię nowy, starannie go obejrzawszy, to potrzyma dłużej?)
Co byście polecali zamiast (mały tele) ale tak do 1000 zł? I czy w ogóle są obiektywy 4/3 w tej cenie z metalowym czy jakoś wzmocnionym bagnetem? Rady typu: "kup coś, co kosztuje 3500-5000, to będzie OK" nie będą dla mnie przydatne.
Bardzo dziękuję. Ale widzę, że on jest znacznie cięższy od tamtego (310 a 600 g) , no i znacznie większy tele.
Nie wiem, czy bym go udźwignęła na dłuższą metę - waga dla mnie się liczy, a tu przecież doszedłby jeszcze statyw....
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 10 Lis, 2008
albo rybki, albo .... autobus
[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 21:05 ]
chcesz mieć mocniejsze szkło, musisz pogodzić sie z ciężarem
do tego masz makro / jakie jest, takie jest, ale jest/ nie wiem czy w 40-150 było
[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 21:05 ]
chcesz mieć mocniejsze szkło, musisz pogodzić sie z ciężarem
do tego masz makro / jakie jest, takie jest, ale jest/ nie wiem czy w 40-150 było
Jak na moje potrzeby w tym momencie, to makro było wystarczające (listki z widocznymi włoskami, małe kwiaty, motyle.) Co do dylematu rybki czy autobus, to właściwą odpowiedzią jest raczej mała amfibia Chyba napisałam wcześniej, iz chodzi mi o mały tele.
Pokusą byłby większy tele do portretów w pomieszczeniach, ale... nie mam teraz czasu ani pieniędzy, żeby iść tą drogą.
Tak że na razie to albo mam zamiar kupić to samo, po dokładnym sprawdzeniu, albo tę Sigmę, jeśli ktoś mi powie o Sigmach coś dobrego.
No to mam dylemat - większy tele, metalowy bagnet, ale... "głośny, wolny i bardzo zawodny autofokus". Wolny, no trudno, głośny - nie jestem paparazzi. Ale zawodny ?!...
ps. piszą, że były zauważalne problemy przy najdłuższej ogniskowej. Obawiam sie, ze często bym używała tej długości. Mój stary Oly przynajmniej tu się spisywał...
krisv740 [Usunięty]
af masz chyba dokładnie taki sam jak w oly?!
opinia o wolnym, głośnym i zawodnym jest oparta o testowanie w określonych warunkach i przypuszczam lekkim "zboczeniu" ( ) testujących cichymi silnikami usm/hsm/swm innych firm, więc tym bym się za bardzo nie przejmował!
najlepiej na gorąco sprawdź to szkło w połączeniu ze swoim body i będziesz wiedziała na 100%
imho , nie będzie tak źle
ja sie nie wypowiem za bardzo na ten temat, bo jedyne szkło bez usam jakie mam to tokina , jest glośna, wolna, i czasami się myli, ale działa i to dobrze. więc nie narzekam za bardzo na to szkło.
af masz chyba dokładnie taki sam jak w oly?!
opinia o wolnym, głośnym i zawodnym jest oparta o testowanie w określonych warunkach i przypuszczam lekkim "zboczeniu" ( ) testujących cichymi silnikami usm/hsm/swm innych firm, więc tym bym się za bardzo nie przejmował!
najlepiej na gorąco sprawdź to szkło w połączeniu ze swoim body i będziesz wiedziała na 100%
imho , nie będzie tak źle
ja sie nie wypowiem za bardzo na ten temat, bo jedyne szkło bez usam jakie mam to tokina , jest glośna, wolna, i czasami się myli, ale działa i to dobrze. więc nie narzekam za bardzo na to szkło.
Dzięki za wszystkie rady, czeka mnie teraz rajd w poszukiwaniu sklepów, w których da się jeszcze coś wziąć do ręki i przetestować...
krisv740 [Usunięty]
a! w 70-300 bedziesz miała podobny problem! - głośny af.
a i jeszcze jedno. sigma była estowana z canonem, a te marki za bardzo sie nie lubią i tak po prostu nie przenosiłbym wyników z jednej puchy na drugą
sprawdź empirycznie - to najlepsze rozwiązanie!
[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 21:56 ]
w razie kupna w sklepie internetowym, pamiętaj o 10 dniach mozliwości zwrotu. jeśli masz problemy ze sklepem w okolicy, to może i długa/średnio droga impreza, ale bezpieczna.
sklep netowy - np. : http://fotozakupy.pl/obie...-4-5-6-dc,1814s
jedno zastrzeżenie - nigdy tam nie kupowałem
możesz też sprawdzić - www.fotoaparaciki.pl
a! w 70-300 bedziesz miała podobny problem! - głośny af.
a i jeszcze jedno. sigma była estowana z canonem, a te marki za bardzo sie nie lubią i tak po prostu nie przenosiłbym wyników z jednej puchy na drugą
sprawdź empirycznie - to najlepsze rozwiązanie!
[ Dodano: Pon 10 Lis, 2008 21:56 ]
w razie kupna w sklepie internetowym, pamiętaj o 10 dniach mozliwości zwrotu. jeśli masz problemy ze sklepem w okolicy, to może i długa/średnio droga impreza, ale bezpieczna.
sklep netowy - np. : http://fotozakupy.pl/obie...-4-5-6-dc,1814s
jedno zastrzeżenie - nigdy tam nie kupowałem
możesz też sprawdzić - www.fotoaparaciki.pl
Dzięki za stronki, przynajmniej można sobie pooglądać i porównać. Mieszkam w Poznaniu i kiedyś było parę takich sklepów w śródmieściu, gdzie można było sprzęt przetestować bez zobowiązań, ale teraz zamiast wielu obiektywów czy aparatów do wyboru i do obejrzenia zalegają na ich półkach fotoalbumy i ramki, jak się chce coś kupić, oczywiście mogą zamówić Oglądać można w marketach, ale nigdy nie próbowałam tam testować...
krisv740 [Usunięty]
dlaczego nie?
płacisz i wymagasz!
tylko ja osobiście nie wiem co w tych "molochach" mają
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,14 sekundy. Zapytań do SQL: 12