Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 12 Lis, 2008 Stabilizacja obrazu w korpusie
Witam
Przymierzam się do lustrzanki. Proszę o pomoc w wyborze wiem że powinna mieć live view przydatne przy makro (robale pod lisicami jakieś stworzonka w kałużach itp) Fotografuję amatorsko przyrodę i chciałbym się dowiedzieć czy brak stabilizacji w korpusie umożliwia robienie dobrych zdjęć "z ręki" przy niezbyt dobrych warunkach pogodowych (dzikie zwierzę nie będzie czekać aż się rozłożę ze statywem). Cena lustrzanki do 5000zł (body i jakieś szkło/a).
...czy brak stabilizacji w korpusie umożliwia robienie dobrych zdjęć "z ręki" przy niezbyt dobrych warunkach pogodowych...
Kwestia jasnego szkła i/lub korzystnych warunków.
Arcani napisał/a:
Cena lustrzanki do 5000zł (body i jakieś szkło/a).
Hmm... jeśli mówimy o macro no to jest kwestia obiektywu do tego, najlepszy będzie ze skalą odzworowania 1:1.
Dzika zwierzyna wymaga obiektywu tele przynajmniej 200mm na długim końcu, choć w sumie to jest trochę mało. W 5 tys ciężko się będzie wyrobić body+2 obiektywy (co najmniej). Myslę że można wziąść pod uwagę Canona 450D z kitem IS do tego 55-250 IS oraz jakieś macro np 60mm f/2.8.
Kosztowo to by było np tak:
http://www.cyfrowe.pl/apa...-55-250-is.html http://www.cyfrowe.pl/apa...ef-s-macro.html
Można też wybrać inne opcje np:
http://www.cyfrowe.pl/apa...-70-300-is.html
Tylko że to plus macro to już przekroczy te 5 tys.
Nie, brak stabilizacji nie uniemozliwia robienia zdjec "z reki". Przy poruszajacym sie robaczku to stabilizacja nie da rady, ale zrobienie zdjecia kwiatka uczyni latwiejszym.
Co do fotografowania dzikich zwierząt. Planowałem kupić na wiosnę obiektyw sigmy Sigma 150-500 mm f/5.0-f/6.3 APO DG OS HSM .
http://www.cyfrowe.pl/apa...-dg-hsm-os.html
Prosił bym o opinie o tym obiektywie i jak by się to przełożyło fotografowanie zwierząt (chodzi mi o tzw zoom w kompaktach)
A ja polecę Nikona D90 + ob. 70-300 VR, do tego możesz kupić dobry 18-70 G, lub sigmę 17-70 mm F2.8-F4.5 DC MACRO HSM ( ale ręczne ostrzenie będzie trudniejsze, bo zakres pierścienia focusa jest mizerny)
Podczepię ten obiektyw pod Nikona D90 bądź jakiegoś Cannona. Obecnie jestem na etapie wyboru korpusu. Więc jeszcze mogę zmienić decyzję bo im więcej czytam o lustrzankach tym mam więcej rożnych koncepcji. Ale na dzień dzisiejszy został mi dylemat Nikon D90 bądź jakiś Cannon pod uwagę jeszcze biorę sony a300/a350 (a700 niema live view ).
No jeśli cokolwiek z Sony brać pod uwagę to właśnie 700tkę
A wybór pomiędzy Canonem 40D a Nikonem D90 wcale nie jest łatwy. Trzeba się z nimi zmierzyć osobiście.
Do tej pory jestem użytkownikiem kompaktu więc nie wyobrażam się przestawić na wizjer. Ale może jestem w błędzie i przestawienie się nie jest straszne ani bolesne. Dlatego się pytam ludzi którzy się orientują i mają więcej doświadczenia z lustrzankami.
Arcani, bez obaw, ja po odstawieniu kompaktu bez problemu przeszedłem na wizjer. Live View ma swoje zalety, ale celowanie przez wizjer też ma sporo zalet, jeśli chodzi o szybkość i pewność obsługi i trzymanie aparatu.
stanowczo niema problemu z przestawieniem się na wizjer... wizjer to sama przyjemność
jeśli sony to raczej tylko a700, ewentualnie a300... do tego sigma17-70 + sony 70-300, lub sigma 100-300... ewentualnie 120-400... aczkolwiek 5000 to taki bardzo oszczędny budżet...
Arcani, ja bym sie wcale nie sugerowal lv. Fotopolis, jak miala wejsc A700, zrobil sensacje z braku LV. I co? I nic. Pare razy by mi sie przydal, ale kadrowanie przez wizjer jest przyjemniejsze i daje wiecej radosci.
dokładnie... jak miałem pewną obawę co do wizjera z tego względu że jestem jakże szczęśliwym użytkownikiem okularów, więc zastanawiałem się jak to będzie, jednak problemu niema... no może poza częstszym czyszczeniem tychże
patrzenie przez wizjer to dodatkowa stabilizacja korpusu...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9