Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 12 Lis, 2008 Pomocy - wybór lustra z niższej półki.
Witam!
Jestem początkującym (pod wzg. sprzętu) fotografem z dość długim stażem na UltraZoom'ie, w miarę dobrze obeznanym w teorii jak i praktyce.
Mam zamiar przerzucić się na jakieś tanie (z kieszonkowego... ) lustro. I proszę o rozwianie moich wątpliwości, bo im więcej czytam, tym mam więcej pytań... :/
Oto aparaty które mieszczą się w moim przedziale cenowym (z kitami):
Canon 1000D {Mój faworyt}
na plus: dobra matryca (w miarę niskie szumy przy dużych ISO);
na minus: brak stabilizacji w korpusie,
drogie obiektywy w porównaniu do innych aparatów,
tryb zdj. seryjnych 1,5 w RAWie
crop 1,6;
Sony Alpha 300
na plus: możliwość montażu tanich obiektywów z minolty
dużo niedokońca przydatnych bajerów: większy odchylany ekran,
czujnik zbliżenia oka, itp
większy zakres zoom'a kita
na minus: duże szumy
Nikon D60
na plus: Nikon
Proszę o poprawienie mnie jeżeli sie gdzieś mylę, podpowiedz który wybrać i rozwianie nieprawdziwych plusów i minusów, a nawet zaoferowanie innego modelu w tej półce cenowej. I jakby ktoś wiedział to ŻYWOTNOŚCI MIGAWKI tych modeli. Z góry Wielkie Dzięki.
Pewnie aparat entry-level z kitem nie sa Twoim punktem docelowym. Więc lepiej zrobisz, jak przemyślisz w który system chcesz się pakować. Pomyśl jaki rodzaj fotografii Cię interesuje, dobierz szkła i system. Reszta nie jest taka ważna Każdy z tych aparatów będzie dobry.
Powiedz ile jesteś w stanie wydać na body i potem na kolejne szkła.
Co będzie głównym tematem Twojej fotografii?
Zamiast A300 możesz wybrać A200.
Pomyśl też o systemie Olympusa.
Powiedz ile jesteś w stanie wydać na body i potem na kolejne szkła.
:D:D
obawiam się że tego nie wie nikt
Sam planowałem wydać max 2k, ale sami wiecie jak to jest
Strasznie kosztowne uzależnienie
LitVuS [Usunięty]
Wysłany: Sro 12 Lis, 2008
Planuję zająć się fotografią obiektów w ruchu i koncertową do czego jest potrzebne wysokie ISO z dobrymi rezultatami, a z tego co wiem to Olympus tym nie grzeszy.
Czy to prawda że obiektywy do Canona ze stabilizacją (bo jej brak w korpusie) o tych samych parametrach są ok.3 razy droższe od reszty?
eave, czy ja wiem czy kosztowne, ja planowalem wydac max. 8k pln (jak kupowalem w latach 1997-2001 za 50mm f/1.4 trzeba bylo zaplacic 2,5k pln, najtansza L'ka kosztowala 6k pln, a za 35L 85L trzeba bylo zaplacic po 15k pln od sztuki) i zmiescilem sie w 6k pln. wszystko zalezy od kupujacego.
[ Dodano: Sro 12 Lis, 2008 19:31 ] LitVuS, canon montuje IS w co lepszych konstrukcjach co przeklada sie na cene obiektywow.
no to gratuluję Tylko jak ktoś kupuje lustrzanke entry-level, to zapewne nie ma funduszy na pełny ekwipunek, więc prędzej czy później będzie chciał dokupić lepsze obiektywy (wątpię żeby amator fotografii zadowolił się kitem - i nie chodzi tu o jakość, tylko choćby o ogniskowe), lampę/y (+pocketwizarda?), etc. Wszystko zależy od tego jak komuś na tym zależy Są ludzie którzy kupują lustro z kitem (albo superzooma jakiegoś) i to im wystarcza. Ale pasjonaci to nie są
Ja kupując aparat w życiu bym nie powiedział, że tak mnie to wciągnie.
Aha, Litvus, jak zależy Ci na sprawności w kiepskich warunkach, to najpierw jasny obiektyw Typu 50/1.4. Choć na koncerty będzie to dużo za krótko. A małe szumy... to nowsze lustra z CMOSami. Wszystkie Canony i Nikony d90, d300... Z tego co się orientuję to w a700 też nie jest źle. A fotografia ruchu? Obiektyw z dobrym AF (w Canonie USM, Nikkory - AF-S)
Ostatnio zmieniony przez eave Sro 12 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
LitVuS [Usunięty]
Czyli decydując się na Canona to już z IS w korpusie?
Ja kupując aparat w życiu bym nie powiedział, że tak mnie to wciągnie
no wiesz, ja zaczynalem od dziadka zenita, potem mialem praktice, potem eos 50E i teraz mam eos 3. tak wiec mialem sporo czasu do ogarniecia czego tak naprawde potrzebuje.
Nie ma Canona z IS w korpusie. Canon montuje stabilizację w obiektywach. Nowe kity mają ISa.
Dobra, powiedz dokładnie czego oczekujesz od aparatu i co zamierzasz nim robić a postaramy się pomóc w wyborze systemu. Pomocne też będzie jak napiszesz na jakich funkcjach aparatu Ci zależy, a na jakich nie (typu live view, stabilizacja w korpusie, etc.).
xneon [Usunięty]
LitVuS napisał/a:
Czyli decydując się na Canona to już z IS w korpusie?
Canon nie daje stabilizacji w korpusach, podobnie jak Nikon.
edit: ups, za długo miałem okno otwarte przed odświeżeniem. można wywalić.
LitVuS [Usunięty]
Od aparatu oczekuję przyzwoitych zdjęć na wysokich ISO, dużej gamy w miarę tanich obiektywów (do tego przydało by się chyba IS w korpusie). Ponieważ chcę inwestować w obiektywy, a dopiero potem zmienić korpus. Dla mnie zbędną funkcją w robieniu zdjęć jest Live V, a co za tym idzie odchylany ekran.
o w mordę Wszyscy o tym marzymy Powiedzmy że Tamron i Sigma mają w miarę "tanie" obiektywy - to producenci niezależni, robią obiektywy do prawie wszystkich mocowań. A duży wybór w szklarni... w naszym kraju to Canon i Nikon. Wiesz co, idź do sklepu, pobaw się. Może popożyczaj od znajomych, zorientuj się sam. Naprawdę każdym lustrem idzie robić świetne zdjęcia. Reszta to osobiste preferencje
LitVuS, W minusach canona napisałeś "Crop 1,6". Wszystkie wymienione przez Ciebie aparaty mają mniejsze matryce od pełnej klatki czyli ten minus tyczy się wszystkich:)
Ja Ci polecam 400D a do tego np. Sigma 17-70 albo tamron 17-50 2.8.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 11