Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Tokina 16-50/2.8
Autor Wiadomość
p.h. 
Nowy

Wysłany: Czw 17 Maj, 2007   Tokina 16-50/2.8

Witam!

Obecnie najchętniej ujrzałbym test Tokiny 16-50/2.8. Jest to ostatni z niepełnoklatkowych zoomów standardowych (po Tamronie 17-50/2.8 i Sigmie 18-50/2.8).

Póki co nigdzie w sieci nie ma jego profesjonalnego testu, choć już od kilku tygodni jest ono dostępne w sprzedaży za granicą (na razie tylko z mocowaniem do Nikona).

Szkło to jeszcze w maju będzie dostępne u polskiego dystrybutora. Może redakcja chciałaby wykonać pierwszy w świecie profesjonalny test tego obiektywu?

Obserwując zachodnie, acz nie tylko, fora zainteresowanie tym obiektywem jest duże. Sam wstrzymuję się z decyzją o zakupie do czasu ukazania się miarodajnego testu.
--
pozdrawiam,
p.h.

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Czw 17 Maj, 2007   

Koncert życzeń piętro wyżej :wink:

Arek 
Redaktor

W Polsce jeszcze nie ma ani jednego egzemplarza tego szkła. Trzymamy rękę na pulsie.

Arek

p.h. 
Nowy

MM: Wiem, wiem - trochę nie trafiłem. Miało być w "koncercie".

Arek: Dziś pytałem Migomex - będą mieli jeszcze w maju tą Tokinę z mocowaniem do Nikona.
--
p.h.

Arek 
Redaktor

Wiem. Migomex do mnie dzwonił w tej sprawie. Dlatego mówię, że trzymamy rękę na pulsie, bo często bywa tak, że jak Japończycy mówią, że pod koniec maja, to jest w drugiej połowie czerwca.

Arek

goltar 
Optyczny

Wysłany: Wto 22 Maj, 2007   

Po obejrzeniu kilku stron internetowych niestety jestem trochę rozczarowany nową Tokiną :( i mam kilka przemyśleń. W dwóch sklepach internetowych jej cena wynosi w granicach 660-680$. Z tego wynika, że w Polsce będzie prawdopodobnie wynosiła ok. 2300-2400 zł, co oznacza, że będzie gdzieś pomiędzy Canona 17-40 f/4, a Tamronem 17-50 i Sigmą 18-50 MACRO.
Minusy nowej Tokiny: nie jest pod FF, nie posiada wewnętrznego zoomowania (ma tylko IF), nie posiada silnika USM/HSM.
Plusy: solidna konstrukcja, AF ponoć cichy i szybki, sprzęgło autofokusa (One Touch Focus Clutch Mechanism) umożliwiające błyskawiczne zmiany pomiędzy obydwoma trybami nastawiania ostrości (AF/MF), "Water Proof" - specjalne powłoki na przedniej soczewce utrudniające osadzanie się zanieczyszczeń i wody.
Pod względem optycznym ... po zapoznaniu się z dość ciekawym testem porównawczym:
http://www.mobile01.com/newsdetail.php?id=3317
oraz przykładowymi zdjęciami:
http://www.tokina.co.jp/d_slr/index.html
http://blog.so-net.ne.jp/mitsunari/2007-03-20-1
http://dc.watch.impress.c...04/13/6032.html
http://community.livejour...d70/902166.html

Bardzo wysokie aberracje chromatyczne dla 16mm i f/2.8 (tu Sigma i Tamron wypadają zdecydowanie lepiej, nie wspominając o Canonie 17-40), przymykanie przysłony niewiele pomaga, lepiej dla większych ogniskowych.
Winietowanie podobnie jak u Sigmy trochę lepiej niż Tamron, znacznie gorzej niż Canon.
Rozdzielczość w centrum podobna do Sigmy i Tamrona, słabiej przy f/2.8 – czyli ogólnie b.dobrze.
Rozdzielczość na brzegu gorsza od Tamrona, porównywalna z Sigmą– ogólnie przeciętnie, słabo przy f/2.8 i 16mm. Lepsza od Sigmy i Tamrona przy ogniskowej 50mm.
Mam nadzieję że test przeprowadzony na optyczne.pl wypadnie lepiej dla tego obiektywu, a cena będzie niższa... :) Czy ktoś może widział już inne testy tego obiektywu ?

p.h. 
Nowy

Wysłany: Czw 24 Maj, 2007   

Cena nowej Tokiny ma być < 2kzł. To informacje z Migomexu.

Co do testu porównawczego:
http://translate.google.c...n&hl=en&ie=UTF8
Aberacje widać wyraźnie dla każdej ogniskowej (vide zdjęcia z testu rozdzielczości).
Zapewne potwierdzi to test na optyczne.pl. Wygląda więc na to, że ta Tokina nie będzie cieszyć się dobrą sławą, nie będzie się też dobrze sprzedawać. Szkoda.
--
p.h.

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Czw 24 Maj, 2007   

p.h. napisał/a:
Cena nowej Tokiny ma być < 2kzł. To informacje z Migomexu.

Narazie na ebayu 400 funtow (z przesylka HK).
To chyba zbyt drogo nawet za nowosc.

maciejwb
Początkujący

Wysłany: Czw 07 Cze, 2007   

Witam. Na stronie Photozone.de pojawił się test Tokiny 16-50 w wersji dla Nikona. Niestety nie jest najlepiej a miało być tak pięknie - przyjemny zakres od 16 mm i duży wymiar obiecywały więcej.

goltar 
Optyczny

Wysłany: Czw 07 Cze, 2007   

maciejwb dzięki za info.
maciejwb napisał/a:
Niestety nie jest najlepiej a miało być tak pięknie - przyjemny zakres od 16 mm i duży wymiar obiecywały więcej.

Pięknie nie jest ale nie jest też tak źle. Z powyższego testu wynika że nowa Tokina jest bardzo ostra :D (poza f/2.8 ale i tu wyniki są przyzwoite) na podobnym poziomie jak Tamron 17-50. Winietowanie lepiej od konkurencji :) (tu zalety dużego rozmiaru), niestety potwierdziły się moje obawy w stosunku do aberracji - szczególnie dla 16mm :( . Za Tokiną przemawia także jakość konstrukcji i AF, za to nie podoba mi się sposób wysuwania korpusu podczas zoomowania :? . Gdyby cena Tokiny była na poziomie Tamrona ... i tak pewnie znajdzie wielu nabywców jeśli tylko będzie dostępna w sklepach :twisted: Teraz ze spokojem czekam na potwierdzenie wyników na optyczne.pl.

maciejwb
Początkujący

Wysłany: Pią 08 Cze, 2007   

Zastanawia mnie to czy rzeczywiście wiele osób go kupi. W mojej opinii (jestem użytkownikiem Canona 400D) dla posiadaczy małych lustrznek 350D i 400D ten obiektyw bedzie poprostu za wielki (ma on wymiary podobne do EF 17-55 f2.8IS !) i relatywnie za drogi cena powiedzmy 2300pln to ok 80% więcej od Tamrona 17-50 czy Sigmy 17-70 niewiele przcierz gorszych a do tego znacznie poręczniejszych. Z kolei nie chce mi się wierzyć by na Tokine skusili się Ci którzy mają i było ich stać np. Canona 30D bo oni zapewne wybiorą obiektywy Canona np:EF17-40 f4 czy EF24-105 f4.

Arek 
Redaktor

Oj, z tym ostatnim zdaniem bym się nie zgodził. 17-40 ma znacznie gorszy zakres i światło od Tokiny, poza tym wcale nie jest dobry optycznie. Tokina, jak zrobią ją dobrze, przymknięta do f/4 może dawać lepsze obrazy niż L-ka. Natomiast przy 24 mm nie masz
tak szerokiego kąta jak przy 16 mm. To naprawdę duża różnica - ponad 20 stopni w polu widzenia!

maciejwb
Początkujący

Oczywiście zgadzam się z tymi uwagami w 100%. Te dwa obiektywy to były oczywiście przykłady. Bardziej chodziło mi o ogólna tendencje niż scisłe wskazanie tych dwóch szkieł. Jest jeszcze np EF17-55f2.8IS - owszem droższy i z wadami ale nie będziemy tu wchodzić w szczegóły. Po części odnosiłem się też do tego co jest napisane w drugim akapicie podsumowania do Waszej recenzji do Canona EF 17-55f2.8 IS. Tam przecież ten obiektyw też był bardzo dobry w aspekcie ostrości (jak ta nowa Tokina) a z tego podsumowania można wyraźnie wywnioskować że lepiej kupić tańszy i LEPSZY??? EF 17-40f4. Jak to zatem jest z tym EF 17-40 f4 i Waszym zdaniem o nim.

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Co do 17-40 L to wielu marudzi na ten obiektyw. W testach na optycznych też wypadł przeciętnie. Rewelacyjnie wypadła za to Sigma 17-35 DG HSM. Ja akurat posiadam taką Sigmę, robiłem zdjęcia Canonem 17-40 L i uważam, że obiektyw Canona jest lepszy a na pewno ostrzejszy, nieco "chłodniejszy" w barwach i ZDECYDOWANIE ma lepszy AF. Gdybym teraz kupował to brałbym zdecydowanie Canona. Ale miałem okazję robić zdjęcia 16-35 L w nowej wersji i... jest to inny świat, do którego tylko trzeba dozbierać górę grosików :wink:

maciejwb
Początkujący

Wysłany: Sob 09 Cze, 2007   

Bardzo dziękuje MM za odpowiedź. To jest temat o tokinie więc pozwoliłem sobie założyć nowy temat " Prawda o EF17-40". Ca do samej Tokiny to oczywiście musimy jeszcze poczekać na więcej opinii o niej i co ważne pierwsze wrażnia jej użytkowników.

Odpowiedz do tematu