Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Prosze o poradę. Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu aparatu, a co więcej systemu na przyszłe lata. Fotografować będę głównie ludzi (portreciki), często w pomieszczeniach, stąd zakup dodatkowj lampy. Zależy mi także na sprawnym AF, nie koniecznie szybkim ale podkreślam sprawnym. W niedługiej przyszłości zamiarem jest dokupienie jasnego szerokiego kąta + jasna 50 (jeszcze wyjdzie w praniu) + zoom 50-200(300) i zmiana kitowego szkła na coś z podobnym zakresem ale światłem 2,8.
Obecnie na oku mam dwa "niskobudżetowe" modele, a mianowicie C 450d i P K200d z latarnią Metz 48 (lub ewentulanie 430 ex do C). Każdy z nich jak dla mnie ma swoje plusy i minusy. W krótkim podsumowaniu, jak dla mnie:
K200d:
+ ergonomia i wykonanie,
+ możliwość manualnej zmiany ostrości przy właczonym AF (kit)
+ dodatkowy wyświetlacz
+ uszczelniony korpus
+ stabilizacja w korpusie
+ (jednocześnie minus) zasilanie z AA, na plus dostępność, na minus wydajniość (np przy AF)
+ dostępność i kompatybilnosc ze starymi szkłami
- głośny, wolny, podobno mało precyzyjny AF (w słabych warunkach oświetleniowych)
- serwis pentaxa, po przeczytaniu opini strach się bać
450d:
+ AF
+ CMOS
+ lżejszy
i w sumie nic wiecej wielki minus za jakość wykonania.
Niestety wiem o problemach z FF/BF i do tego kiepskim serwisie Pentaxa. Dlatego kusi też P K20d z możliwością regulacji szkieł oraz mocniejszym silnikiem niż K200d. Jak rozgląda się za K20d no to jednoczesnie trzeba spojrzeć na w sumie "wszystkomające" body 40d ...
I teraz pojawiają się pytania:
- czy ze wspomaganiem lampy zewnetrznej można porównywać celność AF pentaxa K200d z C 450d, czy wciąż dzieli je przepasć ? Oczywiście zawsze można wybrać AF-C i walic bez potwierdzenia ostrości, liczyąc że osoba znajdzie się w GO niechciałbym posiadając P stracić jakiegoś ujęcia przy np ognisku, wieczorem, w półmroku czy na weselu znajomych, gdzie małpki czy C/N spokojnie sobie poradzą. Czy ktoś miał może okazję porównać AF k200d i C 450d ?
- czy warto dokładać do K20d, patrząc tylko (albo i aż) na możliwosc regulacji FF/BF, CMOS, ergonomiczne body oraz mocniejszy silnik, co jednoczesnie przyśpieszy i tak wolny ( w porównaniu do konkurencji) AF ? Jednoczesnie przechodząc półkę wyżej, będzie dylemat z 40d
- czy warto dokładać do droższej lampy 430ex, zamiast Metza 48 (do sytemu canona) ? do pentaxa wziąłbym Metza do dowolnego body.
W przypadku wyboru teraz 450d/k200d nie ukrywam, że w przyszłości (po zakupie szkieł) byłaby przesidaka na odpowiednio 40d lub k20d.
Nieukrywam, że zapewne po jednym wieczorze w barze z k200d i 450d wszystko by się wyjaśniło. Więc może ktoś z Wrocławia jest chętny na wieczorny plener/maraton ? Ja zapewniam złoty trunek
wybież canona chyba ze jeszcze mozesz pomyslec nad nikonem d60 tez spoko body kolega ma i jest zadowolony
Nikon odpadł w przedbiegach ....
Poza tym K200d + kit jest za ok. 1600 zł, 400d za ok 1900 zł wiec mam 300 zł do innego szkła lub lampy. 430ex jest także droższe od metza więc następne zł zaoszczędzone. suma sumarum ... no i kosmiczne ceny szkieł do canona
Z rozważanej przez ciebie dwójki wybrałbym Canona 450 D. A mówie to z pozycji posiadacza K20D, którego oceniam bardzo pozytywnie, m.in. za wiele możliwości i przyjemną obsługe. Canon ma troszkę większy wybór optyki i jest dość lekki. W testach jest oceniany nieco lepiej. Czy warto dopłacić do K20D? Nie wiem - ja lubie matrycę o dużej liczbie MP i mogłem kupić nowy K20D wyrażnie taniej, choć bez gwarancji. Więc kupilem. K20D jest większy i cięższy od 450 D, a to czasmi przeszkadza. Jestem trochę sceptyczny co do korzyści z większej solidności, bo nawet lustrzanki starzeją się moralnie w zawrotnym tempie.
Pozdrawiam i życzę zadowolenia z zakupu.
WojciechW
PS. Czy przypadkiem matryce zarówno Canonów i Pentaxów nie są dziełem SONY?
Kio, 300 złotych różnicy w cenie nie zrobi, potem będziesz żałował. Jeśli zamierzasz rozbudowywać szklarnię to sprawdź jak jest z dostępnością szkieł Pentaxa, bo nie mieszkamy w USA i Pentax pod tym względem u nas ponoć kuleje.
Chłopaki, a rzeczywiście nie ma już możliwości kupienia nowego K10? Do zabawy w portrety, ze stałkami, duży wizjer byłby chyba atutem? A cena niższa niż K20 i tych obłędnych megapikseli mniej. Co do stałek Canona to rzeczywiście te profesjonalne są drogie, ale jest jeszcze Sigma i canonowska najtańsza na rynku stałka 50/1.8. Plastikowa do bólu, ale po pierwsze jest za 350 zł, po drugie nieźle działa, więc do nauki posługiwania się stałką - jak znalazł.
Stawiałbym jednak na Canona. Polecam lekturę optycznych a potem ten link
Ranking lustrzanek
Za przeproszeniem ale ten ranking, to można sobie ...
450d: jakość wykonania: 4.4 ergonomia: 4.2
k200d: jakość wykonania: 3.8 ergonomia: 4.0 (w rankingu błąd: K200)
Ktoś to chyba oceniał trzymając body w rękawicach bokserkich i to jeszcze po ciemku ... Jak można plastikowe pudełeczko ocenić wyżej od uszczelnionego, o niebo lepiej wykonanego korpusu Pentaxa ?
Pentax K20d: jakość zdjęć RAW i szumy: 3.1 K20d niżej od k200d
Toż to dla mnie cyferki z palca wyssane ... sorry ...
d40x/d60, d80, a100, 200, 300 i pewnie k200d ma w sobie taką samą cząstkę Sony...
I K10D/GX-10 też... A D200 ma 4-kanałową wersję tej samej matrycy...
[ Dodano: Czw 13 Lis, 2008 21:31 ]
Kio napisał/a:
Za przeproszeniem ale ten ranking, to można sobie ...
450d: jakość wykonania: 4.4 ergonomia: 4.2
k200d: jakość wykonania: 3.8 ergonomia: 4.0 (w rankingu błąd: K200)
Ktoś to chyba oceniał trzymając body w rękawicach bokserkich i to jeszcze po ciemku ... Jak można plastikowe pudełeczko ocenić wyżej od uszczelnionego, o niebo lepiej wykonanego korpusu Pentaxa ?
Pentax K20d: jakość zdjęć RAW i szumy: 3.1 K20d niżej od k200d
Toż to dla mnie cyferki z palca wyssane ... sorry ...
No co Ty...
[ Dodano: Czw 13 Lis, 2008 21:35 ]
BTW, w kwestii dylematu z pierwszego postu i Twoich wymagań, prawdopodobnie lepiej będzie jak kupisz 450D...
A fuj...
Jeśli zamierzasz rozbudowywać szklarnię to sprawdź jak jest z dostępnością szkieł Pentaxa, bo nie mieszkamy w USA i Pentax pod tym względem u nas ponoć kuleje.
Wydaje mi się, że obecnie kłopotu nie ma .. poza tym nie widzą problemu w zakupie używanych szkieł z niemiec, czy nowych z USA ... zauważyłem też iż szkła Pentaxa (mnie interesujace) wydają się bardziej "osiągalne finansowo", niż coś z kolekcji Canona ...
komor napisał/a:
50/1.8. Plastikowa do bólu, ale po pierwsze jest za 350 zł, po drugie nieźle działa, więc do nauki posługiwania się stałką - jak znalazł.
no to tutaj wolałbym dołożyć do Pentaxa 50/1.4 chociaż zastanowiłbym się też nad 40/2.8 aczkolwiek jeżeli wezmę canona to ciekawe moze sie okazac 28/2.8 lub 35/2
W praniu się okaże czy 50 nie będzie za wąska ... jak dla mnie
jaad75 napisał/a:
BTW, w kwestii dylematu z pierwszego postu i Twoich wymagań, prawdopodobnie lepiej będzie jak kupisz 450D...
A fuj...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9