Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Canon ma fajne jasne stałki, które Nikon – jeśli ma w ogóle w ofercie – to starsze wersje, bez nowoczesnego AF ultradźwiękowego, czasem o gorszych własnościach optycznych..
Ale bajki opowiadasz
Możesz podać jakieś konkrety nt tych czasem gorszych własności np Nikkorów 28/f1.4; 50/f1.4 albo 85/f1.4 ?
A skoro mowa o nowoczesnych USM/SWM, to czy Canon ma jakikolwiek zoom który parametrami zbliża się choćby do N14-24 albo N24-70 ?
Ale bajki opowiadasz
Możesz podać jakieś konkrety nt tych czasem gorszych własności np Nikkorów 28/f1.4; 50/f1.4 albo 85/f1.4 ?
Pisałem o szerokich stałkach, nie wiem czy 50 i 85 mm da się podciągnąć pod tę kategorię.
Co do 28/1.4 to jak zaznaczyłem - nie wiem czy Cyfrowe.pl są dobrym miejscem do sprawdzania oferty Nikona. Jak widać - nie, bo stałki 28/1.4 tam nie widziałem. Możesz dać link do jakiegoś sklepu w którym ten obiektyw można kupić? Niestety na polskiej stronie Nikona nie widzę go w ofercie: Obiektywy Szerokokątne Nikon. Są tam tylko obiektywy ze światłem f/2,8 i jeden rodzynek 35/2.
AQQ napisał/a:
A skoro mowa o nowoczesnych USM/SWM, to czy Canon ma jakikolwiek zoom który parametrami zbliża się choćby do N14-24 albo N24-70?
Pewnie nie, bo te szkła Nikona są nowsze od odpowiedników Canona.
piotrmkg napisał/a:
AQQ, tak sie przejawia wlasnie uwielbienie/zaslepienie w C
Ależ ja nie jestem zaślepiony w C, z dużym zainteresowaniem spoglądam na Nikona, ale na pewno nie z powodu ich stałek. Ja wiem, są też stare, manualne, kultowe, itd. Ale ja nie mam żyłki łowcy, kolekcjonera, itd.
Ależ napisałeś to kilka postów wyżej. Lepiej napisz gdzie te jasne stałki Nikona można kupić i ile kosztują. Ja i tak planuję kupić Sigmę 20/1.8, która dostępna jest dla kilku mocowań, więc jestem wyluzowany.
Wydaje mi się, że landszafciarz nie musi sobie w ogóle zaprzątać głowy jasnością obiektywu, prawda? Tak czy owak Sigma, Tamron i Tokina pogodzą nas wszystkich w ekumenicznym duchu focenia, a nie gadania o sprzęcie. Z mojej strony koniec off-topicu, chodziło mi w sumie o sprowokowanie tej dyskusji o różnicach w szklarni między C a N, w sensie nie która lepsza czy gorsza, ale do czego i tak naprawdę za ile.
AF50 jest powszechnie dostępny za ok 1000, AF85 trzeba poszukać - ok 3300, AF28 - raczej na zamówienie - ok 7000.
Ostatniego nie mam; kilka dni korzystałem z pożyczonego. Miał jedną wadę - trzeba go było oddać.
Jeśli chodzi o Nikorra 28 f1.4, to to szkło jest już nie produkowane i nie do kupienia. Szkło warte ok $1700 jest sprzedawane po $3000 z drugiej ręki. Wątpię żeby ci się udało to szkło dorwać. Poza tym, jak na razie, Nikon nie ma 24 f1.4, 35f1.4 w ogóle. A inne stałki są dość stare i nie mają SWM. Na odnowienie oferty stałek u Nikona trzeba czekać przynajmniej rok.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 1,17 sekundy. Zapytań do SQL: 15