Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 17 Lis, 2008 Czym się RATOWAĆ zamiast Tamrona 17-50mm???
Witam posiadam Canona 40D chwilowo męczę się z kitem it to tym bez IS. Chciałem kupić tamrona 17-50 ale pobliskie sklepy nie sprzedaja tego obiektywu , pewnie boja sie niedodnosci z dopasowywaniem, najblizszy sklep jest ok 60km ale nie widzi wi sie wracac po sprawdzeniu kilku sztuk a pozniej meczenia sie z serwisami. Co polecacie na zastepstwo, potrzebuje czegos do krajobrazów i miasta po zmroku.
Zgadza się - trzeba szukać u Sigmy.
W grę wchodzą dwa podane przez Wróbla EOS obiektywy i jeden który ja dorzucam, a mianowicie Sigma 17-35 f/2.8-4.0 EX DG HSM ASP. Trochę przydługa nazwa, ale to w sumie niedrogi a bardzo ciekawy obiektyw z ultradźwiękowym AF, którego największe wady to stosunkowo krótki zakres ogniskowych i tendencja do FF/BF (ale to ma większość Sigm i jest do skorygowania w ramach gwarancji).
Wspomniana Sigma jest w zasadzie odpowiedzią na Canonowską elkę 17-40, której sam używam.
tendencja do FF/BF (ale to ma większość Sigm i jest do skorygowania w ramach gwarancji).
Mam nadzieję, że pisząc większość masz na myśli większość modeli, a nie większość egzemplarzy? Bo jeśli nie, to pozostaje zapytać skąd masz takie dane.
makaron, Lecz jeśli chcesz Tamrona 17-50 2.8. I masz możliwość podjechania te 60km do sklepu, to wyposaż się w laptopa, zadrukowaną kartkę i kabel do aparatu. I sprawdzaj każde szkło po kolei. Jeśli nie masz takiej możliwości to polecam sigmę 17-70.
komor, sam z Sigmami nie mam wiele do czynienia. Wiedzę zaczerpnąłem z testów na optycznych. Akurat Sigmy 17-35 i 18-50 EX DC mają ten problem, ale 10-20 i 18-50 EX DC Macro nie mają, więc to nie zależy od obecności HSM tylko od modelu. Kłopoty z AF ma jeszcze 50-150 i 70-200. Swoją opinię "ale to ma większość Sigm" oparłem akurat na tych modelach Sigmy, które mnie w przeszłości interesowały lub nadal są w kręgu moich zainteresowań. Niestety w tym gronie zdecydowana większość ma kłopoty z FF/BF. Więc oczywiście chodziło o modele Sigmy, bo skądże wytrzasnąć dane o populacji egzemplarzy. Trzeba by zrobić jakieś badanie ankietowe wśród użytkowników Sigm.
miałam ten sam problem -- chciałam na już, kupowałam body bez kita, a tamrona musieliby sprowadzać
wzięłam sigmę 18-50 hsm dg II ex macro (chyba nie pominęłam żadnego symbolu ) i jestem zadowolona, o ile jestem w stanie coś stwierdzić po miesiącu niecałym.
Nie mam problemów z AF, jasny, solidnie zrobiony, wad (oprócz cen filtrów) nie odkryłam.
makaron, w tej cenie nic lepszego niż Tamron 17-50 nie znajdziesz, szczególnie jeśli chcesz fotografować krajobrazy. Ja pewną część tych prac które prezentuję na forum wykonałem tym właśnie szkłem i nie mogę na nie narzekać. Rejestruje masę detali i rysuje bardzo "czysto", a przecież o to w tego typu fotografii chodzi. Ma pewną wadę- kiepsko pracuje pod światło.
Dlatego pomyśl jednak o Tamim, rozwiązaniem byłby sklep internetowy www.fotoaparaciki.pl i nasz MM, który ma tam dojścia i być może mógłby Ci to szkło przed wysłaniem sprawdzić na body 40d.
Mam świadomość ze tamron jest najlepszym rozwiazaniem, ALE moje utrudnie to to ze siedze w angli, a ten sklep ktory posiada tego tamrona ma az 1szt. , tu poprostu jakos nikt nie chce jak w Polsce na siłę Ci pomóc i cos sprzedać.
Trzeba by zrobić jakieś badanie ankietowe wśród użytkowników Sigm.
To by mogło być nawet ciekawe.
Miałem kłopoty z 2 Tamronami, a pierwsza Sigma 17-70 - strzał w 10. Ostrość, celność i jakość bardzo dobra ( a do tego niska cena).
Jak juz napisałem wczesniej to choćbym nie wiem co to nie uzbieram na canona a jezeli juz bylo by tyle kasy to chyba bym kupil 70-200 4L uzywana jako drugiego , jak faktycznie Nie da sie w tej granicy cenowej przeszkoczyc ani dogonic jakosci tamrona to chyba bedzie trzeba sie wziasc za sklep wysylkowy i liczyc ze pierwszy obiektyw trafie ekstra albo bawic sie w odsylanie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10