Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Marvica, jeśli chcesz kupić Canona 40D, nowego i z gwarancją ...to kup go teraz, serio.
To nie jest tak, że do kwietnia dużo może się zdarzyć. W kwietniu przyszłego roku wszystko może po prostu wyglądać zupełnie inaczej. Bardzo możliwe, że cena D90 spadnie na tyle, że to Nikon nie Canon będzie miał mistrza w relacji jakości do ceny. A D90 to na prawdę świetny aparat i mówię to jako posiadacz Canona.
D90 Nikona i 40D Canona to aparaty o bardzo podobnej jakości obrazowania, ale dzieli je tzw. ogólna filozofia. D90 jest nowszy, ma kręcenie filmów, 40D ma wytrzymalszy i lepiej uszczelniony korpus (lepsze materiały, choć podobna jakość wykonania) i jest tańszy.
Co do tego wizjera... D90 nie widziałem. W D80 jest na prawdę przez co popatrzeć, ale jakoś nigdy nie miałem okazji patrzeć najpierw przez D80 a później przez 40D, stąd moje przeświadczenie o tym, że są one na zbliżonym poziomie. Natomiast przez wizjer 40D patrzę dość często i uważam że jest całkiem całkiem, lepszy niż w Sony <=a350, Olympusach, Canonach XXX, etc...
Jaad już wcześniej zaintrygował mnie tym wizjerem D80, tyle że od tego czasu nie miałem za bardzo czasu połazić po sklepach...
raczej z myślą o szybkich seryjnych i wykorzystać to artystycznie później.
Szybkie zdjęcia seryjne i artyzm... Hmm...
Jesteś pewna, że to wykorzystasz? I że te 2 klatki na sekundę więcej dużo zmienią? Są rodzaje fotografii, w której bywa to istotne, ale 4.5fps, to w amatorskich zastosowaniach bardzo szybko... BTW, mam nadzieję, że wiesz, że 1/8000s nie ma nic wspólnego z szybkością serii...
Ostatnio zmieniony przez jaad75 Sro 19 Lis, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Aha no nie teraz nie dam rady go kupić - ŚWIĘTA idą:) ale zostałam przekonana do tego nikona d90. FAKT wizjer jest ważny, więc jeżeli mam żałować... i szybciutki też jest. "te 2 klatki na sekundę więcej dużo zmienią" pewnie - to racja - mam prawo błądzić - jestem początkująca bardzo, chcę się dopiero uczyć. Wy już pierwsze przeszkolenie macie za sobą, więc trochę zrozumienia dla żaków.
Wcześniej marzyłam o Nikonie, ale potem zobaczyłam Canona .. chciałam się upewnić czy NIKON to naprawdę dobra inwestycja .. i się upewniłam. W końcu Adamczyk i Szyc też mają Nikony he he
Ja każdemu z czystym sumieniem doradzę Canona lub Nikona. Wizjer... amatorowi wystarczy ten z niemal każdej lustrzanki i przestań męczyć jaad75 ten temat bo jako kontrę mogę podać podać Twój ulubiony argument o słynnej muszelce ocznej
Szybkość serii dla amatora w przedziale 4 czy 6 kl/s... w zasadzie obojętne.
Czy Canon jest najlepszy? W zasadzie tak, choć Nikon już w wielu kwestiach dorównał a w pewnych kwestiach z wyższej półki nawet przoduje. Ja prywatnie innymi systemami bym sobie głowy nie zawracał mieszkając w Polsce (zaraz przyleci wiadomo kto i będzie namawiał za Sony i Pentaxem ). To kwestia dostępności, wygody, popularności systemów. Wyjątkowość "fotograficzną" i historyczną jakiejś marki zostawmy dla snobów przez duże S.
W ostatni weekend robiłem foto z zawodów na Nowej Gdyni. Po raz pierwszy Ci ostatni sami robili zdjęcia LUSTRZANKAMI (miłe zaskoczenie) i troszkę zasypali mnie pytaniami. Jakie mieli aparaty? 5 sztuk Canonów, o dziwo zero Nikona i 1 sztuka Sony Najliczniejszy był Canon 40D. Mnie to nie dziwi bo to aparat najbardziej uniwersalny (bo i rodzinne zdjęcia zrobi, sprawdzi się w przyrodzie i w sporcie) a do tego oferowany w świetnej, wymiatającej cenie. Czy Nikona dałby radę? Dałby, choć czasami może by i czegoś mu zabrakło. Tylko te sytuacje zauważył by raczej ktoś bardziej zaawansowany.
Czym się kierować przy wyborze spomiędzy tych dwóch systemów? Ceną i jakością potrzebnej optyki. Dla amatora moim zdaniem więcej do zaoferowania ma Nikon, dla zaawansowanego i zawodowca jednak ciągle Canon.
Wizjer... amatorowi wystarczy ten z niemal każdej lustrzanki i przestań męczyć jaad75 ten temat bo jako kontrę mogę podać podać Twój ulubiony argument o słynnej muszelce ocznej
Mówimy o amatorze ukierunkowanym na makro - więc to powinno być jedno z głównych kryteriów wyboru body. Nawet jeśli do obydwu założymy muszle oczne, to wciąż D90 będzie miał lepszy wizjer...
MM dziękuję :* jestem amatorką póki co ;p i również cena jest dla mnie ważna dodatkowej optyki. Chciałam mieć aparat+kit 18-200 (do wszystkich zdj)+coś do makro. I chciałam żeby mi się to zamkneło w 4000,- Kiedyś w przyszłości dużo dalszej coś może więcej..z szerokokątnych. Zobaczę co będą oferować w nowym roku.
To tylko pamiętaj, że na 5D też to można założyć i już nie wspominaj o dużym wizjerze w K10D przy porównaniu z 5D. Każdy kij ma dwa końce. Czy w macro wizjer jest ważny? JEST. Tylko ważniejsze są umiejętności, dobry statyw i odpowiedni OBIEKTYW. Niech amator nie myśli, że będzie super zdjęcia macro robił bo ma odrobinkę wizjer większy.
dla mnie najtrudniejsze w makro do opanowania jest światło - mimo to do makro umięjętności myśle już jakieś mam (mój konik polny okrzyknięty mistrzostwem świata na forum fotogrficznym -ale był cierpliwy bardzo, więc miałam czas zrobić go jak trzeba z idealną GO). To akurat wałkuję najbardziej i statyw też mam. Ale to moje hobby - nie zawód. Myśle, że sobie poradze. Też sądzę, że ważne jest LV - a to nie wiem, który ma lepsze. Nie zawsze jest możliwość dostania się aparatem i okiem w wizjerze w każdy kąt, a nie robie makro na zoomie.
powiem tak. chciałem kupić w połowie października a musiałem czekać do początku listopada. 2 tygodnie tylko dlatego że po prostu dużo ludzi go kupuję i czasami w tych "dobrych cenowo" sklepach po prostu nie ma.
ja musiałem robić rezerwację, ale kupiłem chyba 40D tego dnia najtaniej na rynku nowych aparatów ze sklepu
Takie ciekawe porównanie: [URL=http://www.dxomark.com/index.php/eng/Image-Quality-Database/Compare-cameras/(appareil1)/180|0/(appareil2)/202|0/(onglet)/0/(brand)/Canon/(brand2)/Nikon]tu[/URL]
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Witam....wlasnie zamierzam kupic pierwsza lustrzanke i mam maly problem co wybrac..... nikona d90 z kitowym 18-105mm czy d80 + nikkor 18-200mm VR +(troche pozniej nikkor 50mm f1.4). Prosze o pomoc w wyborze i sugestie....moze jakis inny zestaw?
P.s Dodam ze zamierzam fotografowac glownie przyrode,krajobrazy....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11