Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Majac na uwadze iz to moj pierwszy post na forum , witam wszystkich
Od niedawna posiadam upragnionego canona 40D i probuje do niego dokupic tamrona 17-50 . Jak na razie 3 kolejny egzemplarz trafia z powrotem do sklepu ( problemy z af ) .
Zastanawiam sie czy ja mam pecha czy rzeczywiscie jest cos nie tak we wspolpracy z omawianego tamrona z body 40d . Moze i fajny obiektyw ale dobranie odpowiedniej sztuki wyglada mi na bardzo loteryjne .
makaron,jesli trafisz jak Andreev,to te wysylki srogo odczujesz w glowie i w kieszeni. Nie ma innej opcji jak kupic i zbadac w sklepie na zywca a nie wirtualnie.
Od niedawna posiadam upragnionego canona 40D i probuje do niego dokupic tamrona 17-50 . Jak na razie 3 kolejny egzemplarz trafia z powrotem do sklepu ( problemy z af ) .
Wiem że Tamron 17-50 to loteria ale nie zastanawiałeś się czy nie masz przypadkiem problemu z body ?
Do zdjęć krajobrazowych całkiem dobrze nadaje się również 17-40 f4L. Nie jest tak zabójczo ostry jak Tamron, ale pozostałe cechy optyczne (aberracja, dystorsja, koma, praca pod światło) ma takie same albo lepsze. Jego jedyną istotną wadą jest światłosiła, ale w zdjęciach krajobrazowych nie ma to aż takiego znaczenia jak np. w fotografii ślubnej. W prezencie dostaje się jeszcze AF z USM i uszczelnioną odbudowę, co jednak potrafi mieć znaczenie w fotografii plenerowej. Cenowo plasuje się między Tamronem a 17-55.
Wiem że Tamron 17-50 to loteria ale nie zastanawiałeś się czy nie masz przypadkiem problemu z body
U mnie było tak samo z tamronem, wiec go oddałem z powrotem i kupiłem C17-55, było niemalże to samo, wiec wysłałem body do kalibracji, wyregulowali Af i jest żyleta, wiec radzę Ci sprawdz body pod innym obiektywem, to będziesz miał pewność
No dlatego się odzywam. W wątku warsztatowym Warsztaty tematyczne – Wrocław znajdziesz trochę zdjęć nocnych z Sigmy i dla porównania podobne ujęcia z innych obiektywów. Jak się zdejmie filtr UV (na codzień mam założony) to wychodzą fajne obrazki. Po domknięciu przysłony całkiem ładne jak na amatorski obiektyw.
Oczywiście przy architekturze dostaniesz walące się ściany, ale coż...
Aha, na Flickerze mam trochę zdjęć nocnych z Sigmy. Uhm... od dłuższego czasu zaniedbałem Flickera, bo zamiast robić zdjęcia to jakieś fora fotograficzne czytam...
Ale ze starszych rzeczy zajrzyj tu:
Flickr/komor/nocne zdjęcia.
No i po za 17-70 jest jeszcze S 18-50 - co prawda trochę droższa i ma HSM czego w Tamronie brak... tyle że jest chyba mniej ostra od tamrona np na 2.8 ale opieram się tutaj na testach netowych... a wykonanie jak to EX po za tym na wykonanie sigmy jeszcze chyba nikt się nie skarżył a na tamrona to chyba niejeden...
Kolega @Baku napisał ze gdzieś przeczytał o serwisie Tamrona koło Windsoru w Maidenhead. Tylko, że na oficjalnej stronie napisane jest, że w Europie serwis tylko jest w Niemczech. Też zastanawiam się nad Tamronem 17-50 i mam taki sam dylemat co Ty. Znalazłem najtanszy Tamron w necie: http://www.ukdigital.co.u..._di_ii_lens.htm
Zastanawiam się czy zaryzykować i kupić tam ten obiektyw a jak będzie coś nie tak odesłać im i spróbować jeszcze raz. Potem bym go oddał i kupił jakiś inny w sklepie.
W moim rejonie (gdzie mieszkam nie ma tego obiektywu). A orientujesz się jak wygląda sprawa z dostrojeniem Sigmy do body?
A orientujesz się jak wygląda sprawa z dostrojeniem Sigmy do body?
Jeśli zachodzi taka konieczność wysyłasz obiektyw do serwisu ( na ich koszt) i w krótkim czasie odsyłają zrobiony ( także na ich koszt). Oczywiście posiadać trzeba dowód zakupu ( paragon itp.) i gwarancję.
Po odsyłaniu 2x Tamrona ( na mój koszt) do sprzedawcy ( sympatycznego skądinąd ale co z tego jak zabawa mnie nieco kosztowała) przed zakupem sprawdziłem kwestię w Centrum Sigma.
do kolegi GANGSTER , faktycznie cena dosc atrakcyjna ALE jak nie siedzisz w angli to odradzam takie wysylki ( KOSZTA ! ) napisalem do nich co do kosztów i czasów odsylania czekam na email (chyba skorzystam)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10