Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 19 Lis, 2008 Błedny balans bieli w D700
Witam...
Czy ktoś miał już poroblemy z balansem bieli w warunkach nocnych z Nikonem D700?
Ja tak, pomiar nie jest powtarzalny i muszę jedynie robić na 2500K
Nie pamiętam dokładnie ale auto WB w nikonach 300/700 działa od 3000K w górę.
Niżej albo przy jakimś dziwnie pomieszanym oświetleniu nie ma co na auto liczyc.
Trzeba na piechotę
A probowales zlapac WB kierujac aparat tylko na niebo?
Zauważyłem, że jedynie pomiar ręczny balansu bieli daje w miarę dobre odwzorowanie kolorów ale tylko wtedy mogę go dokonać w nocy gdy jest kontrast dość duży bo w przeciwnym razie aparat nie chce pomierzyć. Jeden z kolegów pisał, że D700 mierzy od 300K w górę-nie od 2500K i dość często ustawiam przy świetle ulicznym w/w wartość.
Najbardziej mnie dziwi to, że dawniej używany D80 lepiej sobie radził z balansem bieli w warunkach nocnych niż mój obecny D700.
- przeciez dzieki temu aparat powie tylko łojezu i ustawi jakis makabryczny WB - nie wiem do ilu siega ale przy kamerach wyskoczyl mi 35000K (pytanie na ile to byl blad elektroniki - ta wartosc )
- przeciez dzieki temu aparat powie tylko łojezu i ustawi jakis makabryczny WB - nie wiem do ilu siega ale przy kamerach wyskoczyl mi 35000K (pytanie na ile to byl blad elektroniki - ta wartosc )
No wlasnie nie.
Kiedys w poscie pt "mortal kombat" napisalem jaki mialem problem na imprezie z ustawieniem balansu
Po 20-25 minutach w desperacji sprobowalem uzyc dwoch kolorow po przeciwleglej stronie pasma.
Ustawilem WB kierujac obiektyw na niebieskie balony na tle czerwonej sciany i to jak sie okazalo byl najtrafniejszy wybor w tej sytuacji.
Z balansem trzeba kombinowac. Czasami robi sie "dziwne rzeczy" aby cos dobrze ustawic
Allan, no wlasnie nie...ty opisujesz sytuacje gdzie jak rozumiem miales jednak temp. barwowa gdzies "w zakresie" pracy sprzetu (2500K-10000K) i w miare ciagle widmo -tak?
Tutaj masz sytuacje gdzie balans na bialej kartce to wynik 12000-15000K (na podstawie doswiadczenz kamerami betacam) + potwornie pociete widmo latarn
nie ma szans na to zeby ustawianie na niebo dalo pozytywny rezultat
Niestety 700tka potrafi czasem dokuczać przy Auto WB. Ogólnie przeżółca zdjęcia najczęściej - dlatego lepiej jest ustawiać WB ręcznie(kiedy można). W instrukcji na stronie 140 masz napisane - Auto WB = 3500 - 8000. Oczywiście możesz też zmodyfikować domyślne ustawienie kręcąc pokrętłem pomocniczym ale tylko w zakresie bursztyn-błękit.
W d300 wyszła poprawka do AW miejmy nadzieję, że do 700tki tez wypuszczą.
Allan, no wlasnie nie...ty opisujesz sytuacje gdzie jak rozumiem miales jednak temp. barwowa gdzies "w zakresie" pracy sprzetu (2500K-10000K) i w miare ciagle widmo -tak?
Tutaj masz sytuacje gdzie balans na bialej kartce to wynik 12000-15000K (na podstawie doswiadczenz kamerami betacam) + potwornie pociete widmo latarn
nie ma szans na to zeby ustawianie na niebo dalo pozytywny rezultat
To moze dodac do nieba jakies czarne, ciemne, szare fragmenty dachow, trzeba pokombinowac. Moze jakies miejsce znalazloby sie.
Ogólnie przeżółca zdjęcia najczęściej - dlatego lepiej jest ustawiać WB ręcznie(kiedy można).
I tak ma być. AWB ma pracować sprawnie i powtarzalnie w normalnych warunkach oświetleniowych, a nie równać wszystko przy żarówkach, czy światlówkach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,15 sekundy. Zapytań do SQL: 13