Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
dzieki za odpowiedzi. chce kupic dlatego kompakta bo zalezy mi na malych gabarytach. czesto podrozujemy z zona i i tak targamy w jednej rece kamere, wiec aparat chcemy maly. nie jestem maniakiem fotografii, probowalem robic zdjecia lustrzankami - oczywiscie to inna bajka i jakosc ale dla mnie za duze i ciezkie. a chce wydac 1500 bo moge:)
no chyba ze rzeczywiscie nie warto kupic G9 czy LX3 bo nie zauwaze roznicy w stosunku do aparatow za 700 zl. ale tak chyba nie jest.
przy okazji gdybym kupowal lustro to nie za 1500.
bo nie zauwaze roznicy w stosunku do aparatow za 700 zl. ale tak chyba nie jest
To w dużej mierze zależy jeszcze od tego co masz zamiar robić ze zrobionymi fotkami.
Jeśli np. wywoływać je potem w standardowym rozmiarze to bardzo możliwe że żadnej różnicy nie zauważysz
No i jeśli nie zależy Ci za bardzo na PASM to może warto pomyśleć i o Panasonicu TZ5, jest jeszcze "kieszonkowy" a ma spory zoom co też może być zaletą.
Co prawda do podanego pułapu cenowego troszkę mu brakuje, no ale moim zdaniem nie ceną głównie należy się kierować. Każdy aparat z czasem tanieje, a przecież nie robi się przez to gorszy
WojciechW, zapewne masz lustrzanke. Powiedz czy gdybys miał 1500zł i znał się troche na fotografii kupiłbyś kompatka? raczej nie. Wolalbyś kupić lustro typu D40x, D60 dołożyć 200zł kupić D80 pozniej zbierać na lepsze szkła. Kolega mówi, że chce kupić kompatka za 1500zł rozumiem kupić kompakta za 500-600zł ale nie za 1500zł bo to głupie i wiele osób pewnie ze mną się zgodzi.
Chyba nie przeczytałeś mojej wcześniejszej wypowiedzi bo napisałem, że na co dzień używam kompakta Canon G9. Na co dzień to znaczy, że używam go do większości zdjęć rodzinnych oraz jako notatnika z wycieczek, konferencji i imprez towarzyskich. Jest to już mój drugi kompakt bo pięc lat wcześniej kupiłem HP 945.
Co do ceny, G9 kosztował mnie niecałe 1400 zł, a HP 945 pięć lat temu 1900 zł - przy czym w obu wypadkach były to ceny już nieco promocyjne. Jeżeli nie żałowałem tyle - wziąwszy inflację - znacznie więcej na HP to też zakup G9 nie zrobił na mnie za dużego wrażenia. Decyzje o zakupie G9 podjąłem po półrocznym zastanawianiu się, dokładnej analizie parametrów i porównywaniu przykładów zdjęć z różnych aparatów.
Ale w pełni się zgodzę z tobą, że można w tej chwili kupić niezły kompakt za 600 zł, choć mnie brakuje w nich trochę zakresu tele. Przypuszuczam jednak, że mniejszy zakres zoomu poprawia jakość obrazu, bo zmniejsza wady optyczne obiektywu. Hybrydy zaczynają się chyba od 700 zł, ale też zaczynają mieć najpoważniejszą dla mnie wadę lustrzanek - spore gabaryty.
Oczywiście mam też lustrzankę, a ściślej biorąc mam ich kilka - od niedawną cyfrową Pentax K20D - na razie z dwoma kitami i bardzo dobrą stałką od PraktiKi oraz trzy analogowe, w tym Praktisixa na większy format filmu. A fotografią zajmuję się już od 52 lat - raczej amatorsko, choć pewien specyficzny rodzaj fotografii wchodzi w ramy mojej pracy zawodowej.
Może z uwagi na użytkowanie przez długie lata lustrzanek analogowych mam do lustrzanek cyfrowych stosunek spokojniejszy. Potrafię też docenic zalety kompaktów, głównie na których fotografuję ostatnich pięć lat, ciesząc się m.in. z mozliwośći samodzielnego drukowania zdjęć. W wielu sytuacjach gdy fotografuję - czymś trochę zbliżonym do street foto - lustrzanka jest dla mnie zbyt ciężka i kłopotliwa.
Ja jestem kobietą i użytkuje kompakt mianowicie Sony H1 czasem H9. I jestem zadowolona z tego co te aparaty potrafią. Wszyscy piszą że kompakt to lipa i dla bab Czekam na dostęp do galerii wtedy pokażę że kompakt też potrafi tylko trzeba się przyłożyć i poczytać o ustawieniach danego modelu. Ja polecam Soniacza H9 przyzwoity aparat za nieduże pieniądze. Można z niego coś wydusić .
Tak sony H9 jest bardzo dobry ale to już jest zaawansowany kompakt i bardziej wymiarami przypomina lustro lecz nim nie jest. Plusem jest to, że można podłączyć do niego osłonke i jakieś filtry czy soczewki.
drogi321, Na jakiej podstawie piszesz, że H9 to dobry kompakt?? Używałem pożyczony przez 3 tyg. i chyba jeszcze gorszego nie miałem w ręku. Zdjęcia z niego = mydło.
Drogi Wróbel EOS to fotograf robi zdjęcia nie aparat. Ja mam ten aparat od roku czasu i nie narzekam. Zdjęcia są ostre i bardzo ładne, jak na kompakt to rewelacja, wszystko zależy od ustawienia parametrów. Po miesiącu też byłam zawiedziona. Jednak zmieniłam zdanie. Może miałeś wadliwy model albo szkło zafajdane.
Ja go testowałem rok temu i fakt pierwsze tygodnie nie były ciekawe ale jak się go dobrze nastawi to jest spoko. Wróbel EOS, jak chcesz to mogę Ci podesłać kilka fotek.
Drogi Wróbel EOS to fotograf robi zdjęcia nie aparat. Ja mam ten aparat od roku czasu i nie narzekam. Zdjęcia są ostre i bardzo ładne, jak na kompakt to rewelacja, wszystko zależy od ustawienia parametrów. Po miesiącu też byłam zawiedziona. Jednak zmieniłam zdanie. Może miałeś wadliwy model albo szkło zafajdane.
I to jest dobra odpowiedż.
Swego czasu przejrzalem wiele zdjęć testowych H9, które zrobily na mnie pozytywne wrażenie.
Co do "mydła" to dobrze by ustalić, czy za wypowiedzią kolegi nie kryją się jakieś obiektywne sytuacje, z jakiegoś powodu trudniejsze dla aparatu lub tylko dla fotolabow. Niestety jednak wiele spotykanych tego rodzaju wypowiedzi nie ma wiele wspólnego z obiektywną prawdą.
drogi321, wrzuc gdzieś na serwer. Wtedy każdy sam oceni według własnych kryteriów.
Co prawda niewiele miałem styczności z Sony H9, ale z tego co widziałem to jego obiektyw jest po prostu nędzny. Zwłaszcza aberracja na szerokim kącie imponująca (w negatywnym znaczeniu). Do tego aparat strasznie masakrował zdjęcia kompresją.
Kasieńka napisał/a:
Drogi Wróbel EOS to fotograf robi zdjęcia nie aparat.
Każdym aparatem zrobisz dobre zdjęcie... tylko po co się męczyc z gorszym aparatem.
drogi321, ja czegoś nie rozumiem. To jest jakaś prowokacja?
H9 nie grzeszy ostrością, ale chociaż te poruszone zdjęcia mogłeś odpuścic bo w ich przypadku to nie jego wina.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11