Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
1. Wiem, że to się może wydawać śmieszne ale spytam. Czy należy się przejmować zakresem temperatur podanym w specyfikacjach aparatu ? Do tej pory przy mojej idioten camera nie interesowało mnie to specjalnie a tutaj widzę zakres np 0 do 40 stopni.. Czy chodzi o LCD czy o pracę aparatu ?
2. Jak to jest ze stabilizacją obrazu. Tańsze aparaty nie mają stabilizacji w sobie, droższe często mają. Czy nie jest tak, że wybierając tańszy aparat teraz później muszę kupować droższe obiektywy ze stabilizacją ? Bo w takim razie oszczędność rzędu 500-800 może się nie opłacać. Czy stabilizacja jest naprawdę ważna czy można się spokojnie bez nie obyć ?
Ale ze stabilizacją jest tak Canon i Nikon wogle nie mają stabilizacji w korpusie więc trzeba kupować obiektywy ze stabilizacją Sony ma we wszystkich (prawie) stabilizacje w korpusie co do Oplympus-ów to nie wiem ale pewnie też mają. Cena aparatu tu nie ma nić do rzeczy bo Sony A100 czy A200 kosztują 1100-1300zł z kitem.
Riddle [Usunięty]
Wysłany: Pią 21 Lis, 2008
To pierwsze to temperatury w jakich może pracować aparat - ale tak naprawdę chyba każdy wytrzyma z -15, tylko bateria będzie krócej działać.
Drugie - stabilizacja jest średnio przydatna przy normalnym użytkowaniu, więc po co tak jej wymagać.
Wg mnie najlepszym wyborem było by wzięcie D80 z 18-105, bardzo fajny obiektywik.
Cena 2600 zł czyli niby o 300 więcej niż zamierzałem wydać na aparat. Z drugiej strony zaś wydaje się to być okazja. Do Warszawy mam rzut beretem i mogę aparat obejrzeć. Chociaż zapewne przy moim stanie wiedzy i tak nie zauważę wad. Z drugiej strony jeśli będzie gwarancja..
Czy też może zamiast tego pozostać na poziomie eos 450 lub d80 i skupić się na lepszym obiektywie ?
Odyseusz, jak masz blisko do Warszawy to przynajmniej jedź i zobacz. 18-55 IS jak na kit jest już całkiem niezły. Stary (niestabilizowany) kit był najsłabszym obiektywem kitowym, stąd utarła się reguła, że Canona z kitem się nie kupuje. Nowy kit, czyli ten który możesz kupić to już inna konstrukcja. Sporo w nim plastiku, ale umożliwia robienie przyzwoitych zdjęć a to jest najważniejsze. Co więcej, w przypadku Canona można tego kita za jakiś czas doposażyć w stałkę 50/1.8 za cenę ok. 300 zł. Ma to sens o tyle, że znakomicie uzupełnia zakres ogniskowych kita, tam gdzie on najbardziej niedomaga, czyli na długim końcu.
W przyszłości, gdy uznasz że kit Ci nie wystarcza/rozleciał się/już go nie lubisz będziesz mógł sobie dokupić coś droższego. A 40D to porządna pucha i wytrzyma, a przez to że będzie miała kilka lat więcej nie przestanie wcale robić dobrych zdjęć*.
----
* Zdjęcia robi człowiek nie aparat
Riddle [Usunięty]
Wysłany: Sro 26 Lis, 2008
Canona bierz tylko po pomacaniu, zobacz czy ci leży czy tak jak mnie i niektórym -nie.
A filiozofia "kupię super body, a potem kiedy wyjdzie nowa generacja starczy mi już na dobre szkło" nie należy do uznawanych przeze mnie za użyteczne. Lepsze wyniki osiągnie się kupując d80 z 18-106 (plus za jakiś czas stałkę 50mm 1.8) niż 40D z kitem.
EDIT: Skoro mieszkasz blisko wawy to rozważ kupienie obiektywu w stodole.
Mieszkam w Skierniewicach więc do Łodzi i do Warszawy mam po 80 km. Jak dla mnie to rzut beretem.
Uwagę na D40 zwróciłem po lekturze postów tu na forum. Tutaj cena jest jak na mój gust bardzo przystępna. Natomiast nie jestem pewien czy taki aparat jest mi, totalnemu amatorowi potrzebny.
Wciąż rozważam opcję z N80 d i EOSem 450.
Z tym, że patrząc na zestaw body +obiektyw odnoszę wrażenie, że ten D40 wychodzi niewiele drożej od Nikona z porządnym obiektywem..
Edyta dodaje, że zestaw jaki podałeś czyli N 80 d z 18-105 kosztuje tyle samo co D40 z kitem.. I weź tu człowieku bądź mądry..
Riddle [Usunięty]
Wysłany: Czw 27 Lis, 2008
D40 to dość stary i niezbyt funkcjonalny nikon. 40D to dobry canon.
A ceny
-40D kupisz za http 2700 http://www.ceneo.pl/869792 z podstawowym niezbyt wysokiej jakości kitem
-D80 kupisz za 2550 http://www.ceneo.pl/1857252 z dobrym optycznie obiektywem o dużo szerszym zakresie ogniskowych.
Tak jak już mówiłem, lepiej wziąć gorsze body (chociaż D80 nie jest zauważalnie gorsze, w niektórych elementach wyprzedza canona) i lepszy obiektyw.
Albo możesz jeszcze zrobić tak jak ja - zadzwonić do sklepu Fotojulia i zarezerwować Nikona D80(swoją drogą zdrożał, kiedy ja kupowałem kosztował 1600), potem pojechać do tego sklepu, kupić go, no i potem w niedzielę (chociaż Fotojulia chyba działa w niedzielę, telefon odbierał) do Stodoły i znajdź dobrą ofertę na 18-70 (chociaż jak się pośpieszysz to tu masz świetną ofertę http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=78914 na niego) oraz 55-200mm. Wyjdzie podobnie (może ze 100 czy 200 więcej) ale miał byś dwa bardzo dobre obiektywy pokrywające zakres 18-200.
Riddle, wszystko zależy jak stoimy z funduszami i kiedy możemy sobie pozwolić na doinwestowanie sprzętu. Faktycznie, reguła jest taka, że lepiej lepszy obiektyw i gorszy korpus, ale dotyczy to osób o uświadomionych potrzebach. Wtedy człowiek może sobie "rzygnąć" na stałkę, jasny telezoom, albo ultraszeroki kąt i robić tanim korpusem takie zdjęcia, jakie są mu potrzebne i na pewno będzie lepiej, niż super puchą z kitem.
Ale jeśli mówimy o amatorze, to obiektywy kitowe wcale nie są taką złą propozycją. Fotoamator będzie robić wszystko: kwiatek, synka, auto, zachód słońca, etc... A kit Canona z ISem nie jest aż taki słaby. Po prostu ciągnie się za nim smrodliwa legenda jego poprzednika. Powracając do naszego foto-amatora: robi zdjęcia kitem i jeśli go przygoda foto nie wciągnie, to przy nim zostanie. A jeśli wciągnie, to pewnym czasie dobrze będzie wiedział a. czego potrzebuje, b. czego mu brakuje, c. co pozwoli mu zaspokoić potrzeby.
I dlatego poradziłem Odyseuszowi, żeby chociaż obejrzał i przemyślał tego 40D. Dokładnie napisałem "Jedź i zobacz" a nie "kup!".
Co więcej, w kwestii czy Canon 450D czy Nikon D80 moim zdaniem dylematu specjalnego nie ma. W tej klasie, z tym obiektywem i przy tej cenie D80 jest świetną propozycją.
Natomiast na pytanie Canon 40D czy Nikon D80 - na to pytanie tak łatwej odpowiedzi już nie ma. Nikon z obiektywem 18-105 na pewno będzie lepszy chociażby pod względem szerszego zakresu ogniskowych. Na to pytanie Odyseusz musi odpowiedzieć sobie sam zaglądając do portfela. Prawdopodobne jest natomiast, że Canon 40D z obiektywem kitowym dość szybko może (choć nie musi) znów szarpnąć za portfel domagając się lepszego obiektywu (np. Tamrona 17-50). Wszystko zależy od samego Odyseusza.
Ok. Dziś potrzymałem w rękach trzy aparaty. Dwa Canony 450d i 40D oraz Nikona D80.
Jeśli chodzi o wygodę to Nikon był dla mnie najwygodniejszy w ręce. Najgorzej wypadł 450D ale on jest zwyczajnie mniejszy. Jego jedyną zaletą w tym towarzystwie jest niewątpliwie cena. 300 zł różnicy w stosunku do Nikona i 800 w stosunku do 40D.
W zasadzie chyba jednak zrezygnuję z 40D. Do niego muszę dokupić kartę i pokrowiec co da kolejne 200 zł. Wyjdzie mi 2800 zamiast zakładanych 2300.
Na placu boju zostają więc Canon 450D i Nikon D80. W obu przypadkach na początek będą kitowe obiektywy.
A... odpada Pentax, też go dziś trzymałem w ręce i była to najgorsza dla mnie opcja.
Nie oceniałem oczywiście możliwości technicznych bo ja i tak nie zauważę różnicy, przynajmniej na początku. A.. pani w sklepie doradzała mi Sony
Riddle [Usunięty]
Wysłany: Sob 29 Lis, 2008
Odyseusz napisał/a:
A.. pani w sklepie doradzała mi Sony
Tak jak prawie każdemu:) Oprócz mnie, bo mi w sklepie gość chciał doradzić Pentaxa, więc czuję się Wybrańcem:)
Radzę Ci wziąć lustrzankę która lepiej pasuje do ręki, gdyż bardzo ważne jest by lustro dobrze leżało w dłoni. Weź tego Nikona, nie będziesz żałował. Do tego ten 18-105.
karol92 [Usunięty]
Wysłany: Sob 29 Lis, 2008
Witam,
Ja też jestem nowym użytkownikiem forum,
Mam podobny dylemat do tego który ma kolega. Również zastanawiam się nad aparatem z tego segmentu: Już prawie jestem pewien, że chce Nikona D80, Dobrze mi leży w ręce i ogólnie z tego co czytałem ma dobre opinie. Trochę gorzej jest z wyborem obiektywu, Myślałem, że na początek kupie taki zestaw i potem dokupię jakiś obiektyw z zakresu 55-300mm. (tak orientacyjnie)
http://sklepfotograficzny...on/D80-18-55mm/
Co sądzicie o takim zestawie? I czy cena 2099 jest jak na taki zestaw jest dobra. Pytam bo prawdopodobnie w tym sklepie kupie ten aparat.
Trochę się boje o to , że będę musiał często zmieniać obiektyw ze względu że to tylko 18-55mm.
Riddle [Usunięty]
Wysłany: Nie 30 Lis, 2008
Po pierwsze - jaki masz limit pieniędzy.
Po drugie - zastanów się do czego będzie Ci potrzebny.
Po trzecie - nie upieraj się na sklep, gdyż często kupując w różnych miejscach możesz oszczędzić.
Po czwarte - jeśli jesteś z Warszawy rozważ kupienie używanych obiektywów w stodole.
karol92 [Usunięty]
Wysłany: Nie 30 Lis, 2008
Najlepiej jakby na początek było właśnie to 2100, ale jak to zupełnie jest beznadzieja z tym to jakoś może uproszę rodziców aby mi pożyczyli
Do czego potrzebny?? No to mniej więcej będzie tak:
Krajobraz 30%
Roślinki i zwierzęta 30%
Sport (Rajdy itp) 30%
No i inne różne sytuację 10%
Na ten sklep się zdecydowałem dlatego że mam bardzo blisko domu (jakieś dwa przystanki). A cena w Ceneo jest jedną z niższych a sklep ma dobre opinie.
No i jestem z Krakowa, więc raczej odpada kupienie używanych obiektywów w stodole. Najchętniej kupiłbym teraz jakiś obiektyw który wystarczył by mi do przyszłego roku a przed wakacjami dokupił drugi.
Zastanawiam się teraz nad tym Kitowym 18-105mm,
http://sklepfotograficzny...D-80-18-105-mm/
tylko czy on jest obiektywem dobrym?? czytałem test na optyczne i wypada nieźle. Co byście mi doradzili??
Dodam że ta kwota jak za Nikona D80 + 18-105mm jest już jak dla mnie wysoka i na pewno nic więcej nie da rady.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10